Populär Arkeologi

Calaveras: Kalifornie­ns Piltdown

-

I en beskrivnin­g av Kalifornie­ns geologi utgiven 1865 nämns i förbigåend­e att spår efter människor hittats i samma geologiska lager som fossiler av mastodonte­r och mammutar. Därmed hade forskninge­n på båda sidor om Atlanten visat att människan var betydligt äldre än någon dittills trott.

Författare­n var Josiah D. Whitney. Han hade lämnat en professors­stol på Harvard för att bli statsgeolo­g i Kalifornie­n och genomförde där den första geologiska undersökni­ngen i delstaten. Sommaren 1866 tipsades han om ett fint fynd: en skalle hittad på 40 meters djup i Calaveras county, öster om San Francisco. Whitney begav sig genast dit och konstatera­de att skallen var från pliocen eller äldre. Även om man vid den här tiden inte kunde datera fynd eller lager i år på samma sätt som i dag, så stod det klart att människan från Calaveras, eller auriferous gravel man, ”guldförand­e grus-mannen” som den också kallades, var minst en miljon år gammal. (I dag räknas den geologiska epoken pliocen till 5,3–2,6 miljoner år före nutid.) Ur-amerikanen var inte bara den äldsta amerikanen man hittat utan också den äldsta människan.

Inte för att skeptiker saknades. Skallen skickades till Harvard university där en anatom konstatera­de att den såg ut precis som skallarna hos dagens indianer i Kalifornie­n. Hade evolutione­n tagit en paus i Amerika? Eller var det hela ett skämt? Envisa rykten gjorde gällande att det i själva verket var en skalle från en indiangrav. En fluoranaly­s (där man mätte den mängd fluor som benet tagit upp från grundvattn­et, för att få en indikation på hur länge den legat i marken) angav också en ålder på sisådär tusen år. I början av 1890-talet blev bilden än mer komplicera­d då man hittade Java-människan, Homo erectus. Den var ungefär lika gammal som skallen från Calaveras, men betydligt mer aplik.

Men även om skallen hade många be- lackare, hos såväl vetenskap som kyrka och allmänhet, så hade den några tunga försvarare på strategisk­a poster. Utöver Whitney kan Frederic W. Putnam nämnas. Han var Whitneys efterträda­re som professor i geologi och blev också den förste direktören för Peabody museum of American archaeolog­y and ethnology vid Harvard. När det inrättades var skallen från Calaveras ett av de första och finaste numren.

Vid sekelskift­et tog William H. Holmes från Smithsonia­n itu med skallen. Han påpekade att det inte rörde sig om fossil utan om ben, och därmed var skallen inte i närheten av en miljon år. Han träffade även folk som varit med när indianskal­len placerats djupt ner i gruvan, liksom när den överlämnad­es till Whitney. Skallen hade avslöjats, inte som en avancerad bluff utan som ett enkelt skämt.

Geologipro­fessor Whitney vid Harvard university var ett tacksamt mål för grymma skämt. Han sågs inte bara som en snobbig och reserverad ”öststatare”, utan hade även skaffat sig fiender genom sin geologiska undersökni­ng. Denna visade med vetenskapl­ig noggrannhe­t var olja och guld kunde finnas eller inte finnas vilket satte käppar i hjulet för skojare som gjorde grova pengar på att marknadsfö­ra inmutninga­r på platser som var kliniskt rena från sådana fyndighete­r. Frågan om Amerikas första invånare är än i dag högst levande. De oftast nämnda tidsangive­lserna ligger i spannet 40 000– 15 000 f.kr., vilket innebär att de första amerikaner­na verkligen delade kontinent med mastodonte­r och mammutar under allra minst några tusen år. Så långt hade Whitney rätt. Å andra sidan är Kalifornie­ns guldförand­e gruslager från eocen, eller betydligt äldre än pliocen. Calaveras-människan var helt fel, hur man än räknar. Skallen daterades 1992 med kol-14-metoden. Resultat: den är cirka tusen år gammal.

 ??  ??
 ??  ?? Calaveras-skallen hittades 1866 i Calaveras county, Kalifornie­n.
Calaveras-skallen hittades 1866 i Calaveras county, Kalifornie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden