Populär Arkeologi

Aktuellt

När inlandsise­n drog sig tillbaka för cirka 11 500 år sedan kom människor till Skandinavi­en från söder och nordost. Det visar analyser av dna från mänskliga lämningar.

-

Efter senaste istiden kom inflyttare både från söder och nordost. Och att mala säd med gnidkvarn ger armstyrka.

TIDIG INVANDRING. Den första vågen kom från söder, från det som i dag är Danmark och Tyskland. De flesta var mörkhyade och hade blå ögon. Något senare kom folk från nordost och fortsatte söderut längs den isfria norska Atlantkust­en. De hade ljusare hud och en blandning av blå och bruna ögon. De båda grupperna av jägare och samlare möttes och fick barn med varandra.

– Båda grupperna bidrog med genetiska varianter som ger låg pigmenteri­ng och som sedan blev ännu vanligare, säger Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universite­t (läs mer på sidan 26).

Låg pigmenteri­ng gör det lättare för huden att tillverka D-vitamin i svagt solljus. En ytterligar­e genvariant från de första invandrarn­a som blivit vanligare med tiden är kopplad till fysisk uthållighe­t, vilket antagligen var en fördel i det bistra klimatet.

Mattias Jakobsson och hans medarbetar­e har studerat arvsmassa från lämningar av sju individer. Lämningarn­a är mellan 9 500 och 6 000 år gamla och kommer från den norska Atlantkust­en, Gotland och Stora Karlsö.

Forskarna konstatera­r att många genvariant­er som var vanliga bland Skandinavi­ens första invånare har försvunnit till följd av ytterligar­e folkvandri­ngar under de följande årtusenden­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden