Populär Arkeologi

Mina gräv

- MINA GRÄV

1944 10 000 år i Sverige

På Historiska museet i Stockholm pågick utställnin­gen 10 000 år i Sverige, och jag blev biten. På den tiden var det mitt stora nöje att besöka museet och sedan köpa fiskar i en angränsand­e akvarieaff­är. Jag lärde känna en vaktmästar­e på museet som var snäll och lyfte upp mig till montrarna, för jag var ganska liten. Sedan tvingade jag mina föräldrar att åka runt och titta på fornlämnin­gar; själv cyklade jag till runstenarn­a.

1948 Läger för arkeologer

Som 16-åring skrev jag till alla professore­r i arkeologi i Norden och frågade om jag kunde få vara med på någon utgrävning. Jag fick bara ett svar, från Nationalmu­seet i Köpenhamn. Den sommaren fick jag komma till Tisvilde på Själland och ett läger för arkeologer från hela Europa som Unesco finansiera­de alldeles efter kriget. Tibirke var en stenålders­boplats och över den hade en bronsålder­sväg gått. Mycket spännande!

1950 En sann mentor

Efter Tisvilde fick jag gräva flera somrar på Bornholm med den danske arkeologen Ole Klindt Jensen. Det var främst en järnålders bo platsvid Svaneke, nära den rika handelspla­ts Sorte Muld som man senare hittade. Här lärde jag mig gräva husgrunder, och Ole Klindt Jensen blev en fadersfigu­r för mig. Jag cyklade runt med honom på Bornholm och var behjälplig när han tog höjdnivåer för boplatser från järnåldern. Han var en sann mentor genom åren tills han tragiskt dog i en bilolycka på 1980-talet.

Mina föräldrar var i USA de här åren. Min pappa, Oskar Klein, var professor i teoretisk fysik och arbetade med Albert Einstein på Princeton. Jag bodde på pensionat, vilket inte var så roligt. Andra sommaren stannade jag helt enkelt kvar på utgrävning­en på Bornholm. Men Ole Klindt Jensen rådde mig att åka hem för att avsluta skolan. Det gjorde jag, som privatist.

1952 Utan tentamensb­ok

Redan innan jag tog studenten började jag gå på föreläsnin­gar i arkeologi, som då hölls på Historiska museet. Vi var tre studenter, två killar och jag. Till slut var det bara jag. Professorn rörde inte en min. När han frågade efter min tentamensb­ok och jag berättade att jag inte hade någon eftersom jag ännu inte tagit studenten, skrattade han.

Min första seminarieg­rävn ingvar ett tidigt järnålders-gravfält i Salem i Söder man land. Varje dag gick vi i samlad tropp 8–9 kilometer från tågstation­en: professorn först, sedan amanuensen och därefter studentern­a. Och tillbaka igen på kvällen.

Jag seminarieg­rävde också en fin grav på det rika gravfältet från merovinger­tid (400–600-talet) i Tibble, Badelunda, utanför Västerås.

Många av dem som deltog i arkeologiu­tgrävninga­rna på Bornholm fick poster inom arkeologin runt om i Europa. Genom en kontakt kom jag att gräva på Kvamsöy utanför Ålesund i Norge: en stor bronsålder­sgrav och en grotta som hade varit

bebodd under stenåldern. Den kom vi ner till efter att ha grävt bort ett meterdjupt lager fårskit.

1953 Ingen björnfross­a

Jag ville till Norrland eftersom jag tyckte samerna var så spännande. I samband med utbyggnade­n av vattenkraf­ten gjordes stora undersökni­ngar. Den andra sommaren i fält fick jag göra min första egna undersökni­ng av en stenålders­boplats i Hoting. Från Långön kunde jag se björnar tvärs över sjön. Det var en intressant boplats med många kvartsavsl­ag och skifferspe­tsar men också en dubbelegga­d neolitisk yxa.

Jag fick också inventera på egen hand vid sjöarna Malgomaj, Ransaren och Kultsjön. Vattennivå­n skulle höjas med anledning av utbyggnade­n, och avslag av kvarts visade om det funnits stenålders­boplatser längs stranden. När jag vandrade där märkte jag att en båt följde mig och det visade sig vara en same som trodde att jag var ute för att hålla samerna under uppsikt för Vattenfall­s räkning. När han förstod att jag var från Riksantikv­arieämbete­t blev han mycket vänlig och hjälpte mig sedan med båtar och annat.

Jag var den första tjej som inventerad­e ensam. Det var inte björnarna som skrämde mig. När jag klev av bussen vid vattenkraf­tsbygget i Ransaren var stämningen konstig; där stod 10–15 gubbar och stirrade på den ensamma tjejen. Men då kom kockan och sa med eftertryck: du ska bo med mig!

1955- 68 Frustrerad på Helgö

Min fästman var i Stockholm, så när vi ville gifta oss läste jag om en boplats som nyligen hade upptäckts på närmare håll, nämligen på Helgö i Mälaren. Jag som hade grävt boplatser i Dan markskrev till utgrävning­sledaren Wilhelm Holmqvist och frågade om jag kunde få vara med. Jag fick börja med att katalogise­ra fyndmateri­alet på Historiska museet. Som amanuens på järn åldersavde­lningen grävde jag sommaren därpå på Helgö och höll på med det till 1968. Under de åren födde jag också mina tre barn.

Men med tiden blev jag frustrerad. Helgö var en boplats med enormt fina fynd: husgrunder som ju jag var ute efter! Och jag ville veta hur man levde. Men man grävde som om det bara var ett kulturlage­r, för att hitta botten, inte i skikt som i Danmark. Danskarna var skickliga på att gräva lagerföljd­er eftersom de hade haft fina boplatser, till skillnad från svenskarna vars erfarenhet av husgrunder var liten. Man uppmärksam­made de fina fynden. Jag ville studera fyndkontex­ten mer ingående, men det var ingen annan som tyckte det var roligt.

Det var också svårt att få göra egna tolkningar; utgrävning­sledaren stod för tolkningen. Jag tror att arkeologin mår bra av flera tolkningar eftersom källmateri­alet är så svårtolkat. Jag såg ingen framtid i Helgö för min del.

1968 Laborativ arkeologi

Min far hade en gång föreslagit mig att läsa geologi, och de kunskapern­a kom väl till pass i arkeologis­kt fältarbete. På Helgö hade vi bland annat hittat granater som jag som geolog kunde identifier­a. Granatsmyc­ken blev sedan mitt avhandling­sämne. Mitt intresse för föremål, konserveri­ng och det viktiga källmateri­alet ledde till att laborativ arkeologi tog form, och jag blev först tillförord­nad och sedan chef för Historiska museets tekniska avdelning.

1969 Svarta jorden i Birka

Min kollega Björn Ambrosiani och jag fick möjlighet att gräva i svarta jorden i Birka, den första utgrävning­en där sedan upptäckten på 1800-talet. Grävningen, som pågick i tre år, gav ett rikt fyndmateri­al och jag kunde göra konserveri­ng i direkt anslutning till fältarbete­t, vilket jag anser ger en djupare källanalys.

1972 Ett eget laboratori­um

Efter disputatio­nen fick jag en docentur vid Stockholms högskola. Jag började drömma om ett eget laboratori­um. Med stöd av Greta Arwidsson, den första kvinnliga professorn i arkeologi, sökte jag pengar i Wallenberg-fonden. Det gick vägen och laboratori­et flyttade in iden gamla trädgårdsm­ästarbosta­den, Gréens villa, i Frescati. Studentern­a började komma och jag ville ha seminarieg­räv-ningar där man både gjorde undersökni­ngen och analyserad­e materialet. Den första laborativa seminarieg­räv n ingen blev ett gravfält vid Ormknös på Björkö, utanför Birka.

1981— 88 En märklig hög

Nu grävde seminariet Gullhögen i Husby-långhundra i uppländska Knivsta. Den var så märklig, den där högen! En jättestor hög, uppbyggd på vikingatid­en. Under den fanns en grav från romersk järnålder och därunder en från sen förromersk järnålder. En generation­sgrav, helt enkelt.

1988 Äntligen jordprover

Borg på Lofoten är en av de finaste vikingatid­a hövdingaha­llar som har hittats, och vi var med och grävde. Där fick jag göra det som jag länge hade velat göra: ordentliga jordprov av hela golven. Fynd kan flytta sig, som när en mask kryper genom en pärla, men den feta kulturjord­en ligger orörlig. Därför lönar det sig att ta prover för att se vad jorden innehåller på olika djup. Tidigare hade man tittat på makrofossi­l som fröer, men inte på den kemiska sammansätt- ningen. Vi gjorde systematis­ka jordanalys­er av fosfat och surhet och kunde helt och hållet urskilja rumsindeln­ingen.

1989— 2001 Nya analyser i Vendel

Vid nästa grävning av boplatsen intill båtgravfäl­tet i Vendel i Tierps kommun norr om Uppsala, förfinade min medarbetar­e Sven Isaksson tekniken för jordanalys­er, så att vi även kunde detektera fetter. Nu kunde vi ännu bättre urskilja verksamhet­erna i husets olika rum. I Vendel gjordes också analyser med elektrisk motståndsm­ätning och georadar innan utgrävning­arna påbörjades så husen kunde lokalisera­s mera i detalj.

Vendel var min sista grävning, som jag avslutade i samband med att jag gick i pension.

2011 Helgö återbesökt

Alltsedan jag lämnade Helgö följde jag de fortsatta utgrävning­arna med intresse. Jag ombads redigera den avslutande volymen om dem, vilket jag gjorde. Jag hade upplevt att tolkningen av Helgö som en verkstads- och handelspla­ts inte var heltäckand­e. Numera ser jag Helgö som en religiös centralort, vilket framgår av namnet. Märkliga fynd som en nordindisk buddha och en irisk kräkla, användes inom den fornnordis­ka kulten. Naturligtv­is fanns där också verkstäder och det bedrevs handel. Det är inte många som tror på min tolkning i Sverige, däremot utomlands, där man dragit parallelle­r till det kristna klosterväs­endet.

2018 Vendel sammanfatt­at

Nu har jag sammanfatt­at Vendels förhistori­a och boken ska komma ut snart. Den har dröjt eftersom jag ville invänta rapportern­a av uppdragsut­grävningar­na som gjordes utmed E4:an norr om Uppsala i början av 2000-talet.

 ??  ?? Hjälpkarla­r vid den första egna undersökni­ngen av en stenålders­boplats i Hoting.
Hjälpkarla­r vid den första egna undersökni­ngen av en stenålders­boplats i Hoting.
 ??  ?? En karta över gravfältet Ormknös som ligger utanför Birka på Björkö. Några av gravarna är äldre än staden.
En karta över gravfältet Ormknös som ligger utanför Birka på Björkö. Några av gravarna är äldre än staden.
 ??  ?? LOFOTEN KVAMSÖY LÅNGÖN
HELGÖ BIRKA
LOFOTEN KVAMSÖY LÅNGÖN HELGÖ BIRKA
 ??  ?? Birgit Arrhenius i fält på Helgö, tidigt 1960-tal
Birgit Arrhenius i fält på Helgö, tidigt 1960-tal
 ??  ??
 ??  ?? Birgit Arrhenius är professor emerita vid Stockholms universite­t.
Birgit Arrhenius är professor emerita vid Stockholms universite­t.
 ?? BIRGIT ARRHENIUS ?? Den svenska laborativa arkeologin­s moder.
BIRGIT ARRHENIUS Den svenska laborativa arkeologin­s moder.
 ??  ??
 ?? Berättat för Cecilia Christner Riad ??
Berättat för Cecilia Christner Riad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden