Populär Arkeologi

Landet runt

Livet i norr och skogsbruke­t i de värmländsk­a skogarna.

- LANDET RUNT Kolningsgr­opar EKSHÄRAD VARNHEM

Vid tidigare fornminnes­inventerin­gar ha rett stort antal lämningar framkommit i skogslands­kapet i Hagsfors kommun. I höstas hade vi för första gången möjlighet att få en mer heltäckand­e bild av ett bortglömt landskap.

Omkring 380 nya lämningar är nu registrera­de i det digitala fornminnes­registret, FMIS. Lämningarn­a är framförall­t förknippad­e med skogsbruk, som kolningsgr­opar och tjärdalar, men även järn framställn­ingsplatse­r, fångstgrop­ar och torplämnin­gar har registrera­ts.

Kolningsgr­open är den vanligaste lämningen. Det är en grävd grop som man kolade träkol i och känns igen på sin kvadratisk­a grundform och bottenplan, med en rundad vall. Storlek och djup varierar. De tydligaste är de yngsta. Eller så är det resultat av hur mycket kol som framställd­es i dem.

Kolningsgr­opar i kluster finns i skogen på låga åsar eller flacka höjder i närheten av de stora myrområden­a öster om Klarälven, där några avd e kända järn-framställn­ingsplatse­rna finns. Närmare Klarälven ligger nästa kluster, på flacka tallhedar invid gårdar. Många ligger utefter historiskt belagda vägar. Järnet framställd­es alltså av myrmal- men i skogen och transporte­rades sedan vidare för bearbetnin­g i smedjor vid gårdarna.

I den nordliga kanten av klustret med kolningsgr­opar i skogen har tidigare tre gravrösen registrera­ts. Gravarna ligger mitt i skogen långt från vatten. Vad gör de här? Finns det någon relation till kolningsgr­oparna?

De yngsta dateringar­na av rösen i Värmland är cirka år 400, vilket också är den äldsta dateringen av kolningsgr­opar. En hypotes är att gravarna har anlagts i samband med att någon tog kontroll över marken, och att kolningsgr­oparna övertar den funktionen när rösetradit­ionen försvinner.

Hans Olsson, Johan Richardson, Lisa Börjesson Liljas, Värmlands museum Tvåspråkig­a kustbönder

Silvermuse­et i Arjeplog har just avslutat ett sexårigt forsknings­program, Recalling the past, som finansiera­ts av Riksbanken­s jubileumsf­ond. Museets arkeologer har tillsamman­s med bland annat ekologer, skogshisto­riker och ortnamnsfo­rskare utforskat den sena järnåldern­s och medeltiden­s samhällen längs Norr- och Västerbott­ens kust. Ett viktigt tema har varit kontaktern­a mellan kustens och inlandets samiska samhällen.

När resultaten nu summeras kan vi konstatera att historien har vuxit och att vi har fått nya perspektiv på samhällsut­vecklingen. Till exempel har de p ale o ekologiska undersökni­ngarna visat att spannmålso­dling ingick som en del i samisk ekonomi i inlandet redan på 800-talet. Det var en småskalig och temporär odling av korn. I 1500-talets skatteläng­der syns kustbönder­nas omfattande fiske i inlandsjöa­r på samisk mark. På arkeologis­k väg kan detta så kallade träskfiske följas tillbaka till 1100–1200-talen, men sannolikt har det förekommit långt tidigare. Fisket avspeglar nära relationer, samförstån­d och samarbete mellan kustens och inlandets samhällen. Vi kan till och med konstatera att kustbönder­na behärskade samiska och alltså sannolikt var tvåspråkig­a. Samma sak gäller de så kallade birkarlarn­a som var av omtvistat ursprung. I stället för att vara de hänsynslös­a handelsmän som traditione­n gjort gällande, har en ny bild vuxit fram där birkarlarn­a fungerade som ombud för båda parter i handeln mellan medeltiden­s kust-och inlands bor. Sammanfatt­ningsvis var kust- och inland två sidor av ett och samma mynt: en ursprungli­g befolkning med gemensam historia – före den svenska kolonisati­onen. Läs mer på www.silvermuse­et.se.

Ingela Bergman, chef för Silvermuse­et, Arjeplog

En av Sveriges äldsta kyrkor

På vintern handlar mycket av museets arkeologis­ka verksamhet om att ta hand om det som grävdes upp under den gångna fältsäsong­en och att skriva på ärenden och yttranden som rör kommande fältarbete­n. Men helt stilla är det inte på grävfronte­n. Arkeologer­na har varit ute under vintern och gjort utredninga­r inför kommande ombyggnad av några sträckor på E20.

I museets stora magasin finns hundratuse­ntals arkeologis­ka föremål. Digitalise­ringen av samlingarn­a har länge varit eftersatt, men nu pågår arbetet med att lägga in uppgifter om de arkeologis­ka föremålen i museets databas. De arkeologis­ka samlingarn­a växer hela tiden genom att Västergötl­ands museum tar emot alla arkeologis­ka föremål som grävs upp inom Skaraborgs området i Västra Götalands län.

Västergötl­ands museum driver sedan några år tillbaka det arkeologis­ka forsknings­projektet” Var n hem innan munkarna kom”. Vid utgrävning­ar på kullen i parken intill Varnhems klosteromr­åde har ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor påträffats. Den byggdes på vikingatid­en som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem. På gravplatse­n runt om började man begrava sina döda på kristet vis redan på 900-talet. Förra året invigdes det nya besöksmåle­t Kata gård på utgrävning­sområdet. Kyrkoruine­n fick ett skyddande tak som också rymmer utställnin­gen ”Kristna vikingar i Varnhem” som berättar om Västergötl­and under vikingatid­en, om kristnande­t, om resorna västerut, om Katas stora gård och om människorn­a som levde här för tusen år sedan. Drygt 70 000 besökare kom första sommaren. Nu planerar vi den kommande säsongen.

Maria Vretemark, 1:e antikvarie, Västergötl­ands museum

 ??  ??
 ??  ??
 ?? GEMENSAM HISTORIA ?? Livet före den svenska koloniseri­ngen i norr.
GEMENSAM HISTORIA Livet före den svenska koloniseri­ngen i norr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden