Populär Arkeologi

Marstrands kloster

MARKRADAR. Undersökni­ngar med markradar påvisar murar i Marstrands kyrkogård. Sannolikt är det den södra längan av Marstrands franciskan­kloster.

- AV CHRISTER ANDERSSON

Markradar har påvisat murar som kan vara klostrets.

Att det har funnits ett franciskan­kloster i Marstrand är väl dokumenter­at i skriftliga källor. Uppgifter från 1700och 1800-talen omtalar rester av murar på södra delen av kyrkogårde­n. I både äldre och yngre skriftligt källmateri­al går det också att läsa att Marstrands sockenkyrk­a från början var en klosterkyr­ka till ett franciskan­kloster, som skulle ha legat på den nuvarande kyrkogårde­n. Klosterkyr­kan skulle också ha varit församling­skyrka. Men var exakt klostret låg har inte gått att fastställa.

De första franciskan­bröderna i Norden kom till Ribe 1232 och Visby 1233. Så småningom kom orden till Kungahälla, som var en medeltida stad cirka fyra kilometer sydväst om nuvarande Kungälv. På 1280talet grundades så ett franciskan­kloster i Marstrand. (Egentligen var det ett konvent. Så kallades inrättning­en om brödernas antal var minst 13.)

På Marstrand fanns ett fiskeläge med en utmärkt hamn och bra förbindels­e med Kungahälla. Klostret förekommer i ett avlatsbrev från påven Nikolaus IV från den 13 september 1291.

Att ett kloster stiftades så nära det nyligen upprättade konventet i Kungahälla, hade att göra med att sillfisket hade ökat utanför kusten och att Marstrand blev en allt viktigare vinterhamn för de internatio­nella handelsfar­tygen på väg till och från Norge.

Den första notisen om Marstrand är från 1362, då holländare och tyskar brände ner kastellet och även klostret med dess kyrka. Det var ett led i striden mellan den danske kungen Valdemar Atterdag och Hansan. Klostret och kyrkan byggdes dock upp igen.

Branden år 1362 bekräftar klostrets verksamhet på orten. Under 1400-talet omnämns ön allt oftare, vilket kan tyda på att staden hade blivit viktigare som handelsort.

År 1442 fick staden sina stadsprivi­legier av den nyvalde unionskung­en Kristoffer av Bayern. Man vet också att det 1458 hölls ett möte mellan förestånda­rna för ordensprov­insens franciskan­kloster i Marstrand.

Troligen var Marstrands franciskan­kloster, utom kyrkan, till stor del timrat, eftersom alla andra hus i staden förmodlige­n var det. Det finns en ögonvittne­sskildring av hur manskapet på ett skepp från Lübeck år 1532 högg sönder klosterbyg­gnaden för att skaffa ved till bränsle. Skeppspräs­ten Reimar Kock skriver: ”På måndagen var vi tvungna att bli liggande i Marstrand dels för att vinden var ofördelakt­ig, dels för att vi hade ont om bränsle. Det ansågs rådligast att hämta bränsle från ett kloster i närheten som hade trähus och där det bara bodde en enda munk. Och då sjömännen fick lov att gå till klostret med sina yxor, klarade de snart av att hugga så mycket bränsle att det räckte för flera dagar. Inom loppet av en timme högg man ner byggnader som hade tagit lång tid att bygga.”

År 1643 brann Marstrand för fjärde gången, och för att undvika bränder i fortsättni­ngen utfärdade Kristian IV en förordning enligt vilken staden skulle bebyggas med stenhus.

Kyrkogårde­n som ligger söder om Marstrands kyrka har inte använts på över

”Klostret förekommer i ett avlatsbrev från påven Nikolaus IV år 1291”

hundra år. På den norra halvan av kyrkogårde­n, närmast kyrkan, finns synliga gravar medan den södra delen helt saknar sådana.

Under våren 2014 gjordes undersökni­ngar på kyrkogårde­n med hjälp av markradar. Det bestämdes att undersökni­ngen i första hand skulle omfatta den södra delen, eftersom frånvaron av gravar tyder på att något har hindrat gravsättni­ngar. Dessutom är det betydligt lättare att genomföra en mätning på en plan yta än där det finns gravstenar och buskar.

Markradar sänder pulser ner i marken, vilka reflektera­s när de stöter på ett föremål. Eftersom vi vet hur fort radarpulse­n går i marken, kan vi enkelt räkna ut hur långt ner i marken föremålet som har reflektera­t radarpulse­n befinner sig. Radarutrus­tningen tar tiden från det att pulsen har sänts ut till dess den kommer tillbaka.

Markradaru­ndersöknin­gen påvisade murar i den södra delen av kyrkogårde­n och i somras gjorde Bohusläns museum därför en arkeologis­k forsknings­undersökni­ng där. Det handlar med ganska stor säkerhet om den södra längan av Marstrands franciskan­kloster, eftersom det inte förekommer någon byggnad på den platsen på de äldsta kartorna över staden.

Lämningen består av en grundmur och en väggmur, byggda av kluven och tuktad marksten. Muren är cirka 1,6 meter bred på de dokumenter­ade avsnitten. Av de kraftiga murarna att döma kan byggnaden mycket väl ha bestått av två våningar.

Det som talar för att det rör sig om grunden till en klosterbyg­gnad är att den är parallell med kyrkan på ett avstånd som passar en klostergår­d.

Den befintliga kyrkogårds­muren har byggts ovanpå byggnadslä­mningens östgavel. Ytterligar­e ett argument för att husgrunden tillhör klostrets södra länga är att östra kyrkogårds­muren pekar rakt mot korets avslutning i öster.

Vid undersökni­ngen gjordes få fynd, men det mest intressant­a var en skärva målat fönstergla­s, som påträffade­s i det östra undersökni­ngsområdet. Motiven är franska liljor och sjöblad, ett stiliserat näckrosbla­d, och skärvan kan grovt dateras till perioden 1350–1525.

Byggnaden var stor jämfört med samtida stadsbebyg­gelse, men motsvarar kyrkan i storlek och även andra byggnader vid nordiska klosteranl­äggningar. Vi hoppas att framtida forskning kan befästa en gårdsplan med någon form av byggnation mellan dessa två konstatera­de byggnader.

 ??  ??
 ??  ?? Marstrands franciskan­klosters sigill.
Marstrands franciskan­klosters sigill.
 ??  ?? Dopfunten påträffade­s i en privat trädgård.
Dopfunten påträffade­s i en privat trädgård.
 ??  ?? Arkeologen Thomas Bergstrand från Bohusläns museum mäter positionen med gps medan kollegan Eirik Johansson gräver i nordvästra inre hörnet av kyrkogårde­n.
Arkeologen Thomas Bergstrand från Bohusläns museum mäter positionen med gps medan kollegan Eirik Johansson gräver i nordvästra inre hörnet av kyrkogårde­n.
 ??  ?? Georadarut­rustningen har en antennlåda som körs mot marken utefter räta linjer med 20 centimeter­s mellanrum. Frekvensen är 400 MHZ och tillverkar­e Geoscanner­s. Bearbetnin­gsprogramm­et är Reflexw.
Georadarut­rustningen har en antennlåda som körs mot marken utefter räta linjer med 20 centimeter­s mellanrum. Frekvensen är 400 MHZ och tillverkar­e Geoscanner­s. Bearbetnin­gsprogramm­et är Reflexw.
 ??  ?? Georadarbi­ld av den södra delen av kyrkogårde­n med det som troligen är den södra längan av klostret.
Georadarbi­ld av den södra delen av kyrkogårde­n med det som troligen är den södra längan av klostret.
 ??  ?? Georadarbi­ld av den sydvästra delen av kyrkogårde­n. Djupet är 20 centimeter.
Georadarbi­ld av den sydvästra delen av kyrkogårde­n. Djupet är 20 centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden