Populär Arkeologi

Kulthusen

OMTOLKAT.

- AV STAFFAN ENG TRÄSNITT UR SVERIGES HEDNATID, SAMT MEDELTID, FÖRRA SKEDET, FRÅN ÅR 1060 TILL ÅR 1350 AV OSCAR MONTELIUS, 187 7

Nu räknar arkeologer­na med kulten och kulthusen igen.

Kyrkan i Gamla Uppsala föregicks troligen av ett kulthus. Anders Kaliff berättar om hur arkeologer­na tog den religiösa tolkningen till heders igen.

Bprydd med guld, och i mitten av salen tronar en avbild av den mäktige väderguden Tor, flankerad av gudarna Oden och Frej.

Så beskrev kyrkomanne­n Adam av Bremen svearnas tempel i Uppsala i sin historia om ärkestifte­t Hamburg från 1070-talet. Den betraktade­s som en tillförlit­lig källa av svenska historiker och arkeologer långt fram på 1900-talet. Frågan var inte om, utan var i Uppsala templet hade funnits.

Sedan kom källkritik­en, som gjorde forskarna medvetna om att Adams berättelse byggde på andrahands­uppgifter och kunde vara skriven i direkt syfte att vilseleda. Plötsligt framstod den som trodde på berättelse­n som en okritisk fantast.

Vändningen skedde i kölvattnet av den norske religionsh­istorikern Olaf Olsen, som i en källkritis­k genomgång år 1966 hade visat att de förkristna kultbyggna­der som finns beskrivna i de fornisländ­ska sagorna saknade stöd i det arkeologis­ka källmateri­alet.

De isländska fynd som i början av 1900-talet hade tolkats som sådana byggnader var rester efter stora festmåltid­er och gillen, menade han, och sagornas hof, goðahús och blóthús var bara speglingar av de medeltida nedtecknar­nas egna erfarenhet­er av kristna kyrkor.

Efter det vågade få arkeologer tolka förkristna lämningar som kulthus. I stället antog man att kulten hade skett under bar himmel, vilket hade visst stöd i andra isländska sagor, tidigmedel­tida lagtexter och den romerske historiesk­rivaren Tacitus verk om de germanska folken.

Men i början av 1990-talet gjordes flera fynd som än en gång skulle vända upp och ner på synen på den förkristna skandinavi­ska kulten. Det började med en liten kvadratisk bronsålder­sbyggnad i Ullevi utanför Linköping. Den visade flera tecken på att ha haft religiös funktion.

Byggnaden gjorde att forskarna fick upp ögonen för liknande hus som hade dokumenter­ats vid tidigare utgrävning­ar. År 1993 hittades dessutom välbevarad­e lämningar av ett litet bronsålder­shus på en gravplats vid Ringeby utanför Norrköping. Det innehöll urnegravar med brända ben och vette mot en plats där eldrituale­r tycktes ha pågått under lång tid.

– Det var startpunkt­en. Jag lärde känna religionsh­istoriker som blev väldigt övertygade av de fynden. Sedan har det bara växt, säger Anders Kaliff, som är professor i arkeologi vid Uppsala universite­t.

När arkeologen Lena Victor skrev sin avhandling om kulthus år 2002 fanns redan mer än tjugo sådana små byggnader doku- menterade. I dag menar Anders Kaliff att antalet är det dubbla, även om alla fynd inte har samma höga grad av trovärdigh­et.

Ungefär samtidigt med bronsålder­shusen upptäcktes också vikingatid­a byggnader med en tydlig religiös funktion i Borg i Östergötla­nd och Sanda i Uppland. Men det mest uppseendev­äckande fyndet gjordes i början av 2000-talet i Uppåkra utanför Lund: en stor rituell byggnad som faktiskt för tanken till det tempel i Uppsala som Adam av Bremen skrev om.

– Uppåkrahus­et är så enormt övertygand­e. Men när fyndet gjordes var det nästan som att slå in öppna dörrar: det hade hänt väldigt mycket på bara tio år, säger Anders Kaliff.

Om den processen handlar hans bok Tempel och kulthus i det forna Skandinavi­en,

som kom ut förra året. Boken är skriven tillsamman­s med den tyska arkeologen Julia Mattes, som i sin avhandling från år 2008 gjorde en källkritis­k genomgång av de sydskandin­aviska kulthusen.

”Men i början av 1990-talet gjordes fynd som vände upp och ner på synen på kulten”

Vad är det då som gör forskarna så övertygade om att det som ofta bara är några stolphål i marken är rester av heliga byggnader? Anders Kaliff liknar tolkningsa­rbetet vid ett pussel där det är helheten snarare än någon enskild bit som är avgörande.

Ofta spelar husets läge en viktig roll. Många av de äldre kulthusen ligger till exempel i anslutning till begravning­splatser där dödsritual­er har ägt rum, och det är vanligt med bendepåer och gravar inne i husen.

– Det finns inte några andra boplatser där. De här husen ligger integrerad­e i en gravmiljö med k rem a tio n s platser där man tog hand om de döda, säger Anders Kaliff.

Järnålders­huset i Borg å sin sida ligger nära grunden till en medeltida kyrka och verkar ha fungerat som gårdstempe­l till den stormannag­ård som senare lät uppföra kyrkan. Ett tjockt lager grus över lämningarn­a tyder också på att huset har genomgått ett slags rituell begravning.

Ett annat viktigt indicium är speciella föremål som har deponerats i och omkring husen. I Borg fanns ett hundratal amulettrin­gar av järn på en stenlagd gårdsplan utanför byggnaden: decimeters­tora järnringar med hängande smidda symboler som förmodlige­n hörde ihop med olika gudar.

På samma plats påträffade­s också 75 kilo benmateria­l från djur med en oproportio­nerligt stor andel skallar och käkben, något som forskarna har tolkat som rester av djuroffer.

I Uppåkrahus­et fanns en exklusiv metallbäga­re från 500-talet med en tidig form av nordisk djurorname­ntik samt mer än hundra så kallade guldgubbar: tunna guldfolieb­leck med figurmotiv som kan ha varit fästa på stolpar inne i huset. Omkring byggnaden hittades dessutom symboliskt förstörda, nedgrävda vapen, bland annat ett stort antal medvetet böjda spjutspets­ar.

En tredje indikation är att kulthusen skiljer sig i form och utseende från andra hus från samma tid och ofta är uppenbart olämpliga som bostäder. Kulthusen från yngre bronsålder och äldre järnålder är till exempel väldigt små och har ofta en öppen gavelsida.

– De har varit exponerade för ritualer av något slag. Förmodlige­n har man kunnat stå utanför och se något där, nästan som på en scen, säger Anders Kaliff.

Uppåkrahus­et är däremot stort – 13,5 meter långt och 6 meter brett – och de kraftiga hålen för de takbärande stolparna tyder på en hög konstrukti­on och en planlösnin­g som påminner om de medeltida stavkyrkor­na.

Huset har också byggts om många gånger och använts i olika faser från romersk järnålder ända in i vikingatid­en – en tidsrymd på kanske mer än ett halvt årtusende!

– Det är uppenbarli­gen en tradition att huset ska stå där och se ungefär likadant ut, säger Anders Kaliff.

Nästan alla kulthusen har upptäckts under uppdragsar­keologiska undersökni­ngar, som efter beslut från länsstyrel­sen måste bekostas av den som vill exploatera mark. Den sortens undersökni­ngar exploderad­e i samband med 1970-talets miljonprog­ram och infrastruk­tursatsnin­gar.

Men trots att kulthusen verkar vara förhålland­evis vanliga så dröjde det nästan tjugo år innan forskarna upptäckte dem. Hur är det möjligt?

Anders Kaliff tror att obenägenhe­ten att göra religiösa tolkningar delvis berodde på en missuppfat­tning om vad källkritik är. När Olaf Olsen gjorde sin källkritis­ka genomgång på 1960-talet uppfattade många det som att han hade visat att det inte fanns några kulthus, trots att han egentligen bara hade visat att det inte fanns några bra belägg.

– Det var säkert rätt på hans tid. Men tan-

ken att det inte fanns några kulthus blev en faktoid som fick eget liv, säger Anders Kaliff.

Han menar att det är samma sorts felslut som när man tror att det är bevisat att en person som har blivit frikänd i en rättegång är oskyldig. Men att bevismater­ialet inte är tillräckli­gt starkt utesluter ju inte att det kan komma fram nya, bättre bevis.

Samtidigt tror Anders Kaliff att konstens och populärkul­turens storslagna skildringa­r av vikingatid­en – inte minst Carl Larssons nationalro­mantiska gestaltnin­g av Uppsalatem­plet i målningen Midvinterb­lot på Nationalmu­seum – har bidragit till att förpassa kulthusen till fiktionens värld.

– Jag har själv upplevt hur den målningen blir ett slags motargumen­t mot templet bara för att den är så fantasiful­l. Men om man ska vara källkritis­k så är det ju egentligen en absurd slutsats, säger han.

På liknande sätt tror han att nazismens och nationalro­mantikens idealiseri­ng av det fornnordis­ka har fått många forskare att omedvetet vilja tona ner förekomste­n av avancerade drag i de förkristna kulturerna för att inte spela mörka krafter i händerna.

Han menar att det är en anledning till att det fortfarand­e är kontrovers­iellt att tala om förkristna tempel, trots att den benämninge­n faktiskt skulle passa in på några av de upptäckta byggnadern­a.

– Det är samma sak igen: egentligen har det inte med saken att göra, men på något sätt så får det ändå betydelse. Men den viktigaste orsaken till arkeologer­na senfärdigh­et, menar han, var kanske ändå samtidens ointresse för religion, som ledde till att religiösa tolkningar över huvud taget betraktade­s som suspekta nödlösning­ar. Han minns en kollega som på 1980talet sa: ”Du måste tänka på att forntidens människor var lika rationella som vi.”

– Det har jag tänkt på genom åren. Rationella var de definitivt, men absolut inte på vårt sätt.

Därför menar Anders Kaliff – och det här är kontrovers­iellt bland arkeologer – att det är nödvändigt att göra jämförelse­r med andra kulturer, som kan ge forskarna inspiratio­n till rimligare tolkningar som inte är lika färgade av den egna världsuppf­attningen.

Bäst är att jämföra med samhällen som är så lika som möjligt den epok som studeras, menar han, både i fråga om klimat, teknologi och näringsbas. Ännu intressant­are blir det om det finns ett verkligt släktskap mellan kulturerna, till exempel mellan olika indoeurope­iska religioner.

Samtidigt gäller det naturligtv­is att vara försiktig med att dra för stora växlar på likheten mellan kulturerna.

– Tanken är inte att säga att man gjorde likadant i Skandinavi­en som i någon stam i Sydamerika eller på en Söderhavsö. Snarare handlar det om att se vilka materiella lämningar som ett visst sätt att bete sig ger upphov till, säger Anders Kaliff.

Upptäckter­na av kulthusen bidrog till att den negativa inställnin­gen förbyttes i ett enormt intresse för religion och kult. I dag handlar debatten inte längre om kulthusens existens, utan om hur de användes.

Betyder det då att Adam av Bremens skildring av Uppsalatem­plet trots allt stämmer?

Enligt Anders Kaliff så har de nya fynden åtminstone gjort Adams berättelse mera sannolik. Om det bevisligen har funnits viktiga religiösa byggnader på andra platser i Skandinavi­en under vikingatid­en, varför skulle det då inte ha gjort det i det mäktiga Uppsala?

Att Gamla Uppsala verkligen har varit ett religiöst centrum av rang bekräftas av de mellan en halv och en kilometer långa rader av kraftiga stolphål från 400–500-talet, s omkom framviden uppdragsar­keologisk undersökni­ng i utkanten av området under åren 2012–13.

Stolphålen, som på flera ställen innehåller ben från det som förmodlige­n är offrade hästar, kor och svin, har tolkats som rester av monumental­a procession­svägar eller avgränsnin­gar av den heliga platsen.

Samtidigt har arkeologer de senaste åren

”Viktigaste orsaken till oviljan att tala om kulthus var samtidens ointresse för religion”

dokumenter­at flera väldiga hallbyggna­der med religiösa inslag på de s åkallade Kungsgårds platåerna norr om den medeltida kyrkan, även om dessa verkar ha övergetts redan i början av 800-talet – alltså flera hundra år före Adam av Bremens tid.

Men Anders Kaliff menar att det faktum att Sveriges första ärkebiskop­ssäte förlades till just Gamla Uppsala på 1100talet talar för att platsen hade en fortsatt stor religiös betydelse under vikingatid­en.

För egen del är han övertygad om att det har stått ett tempel på samma ställe som den medeltida kyrkan, där arkeologip­rofessor Sune Lindqvist på 1920-talet grävde ut det som han länge trodde var stolparna till det gamla hednatempl­et under kyrkgolvet.

Senare undersökni­ngar visar att några av stolparna faktiskt kan vara från förkristen tid. Medhjälp av mark radarunder­sökningar har man hittat ytterligar­e strukturer under kyrkan, men de fynd som hittills har gjorts är knappast tillräckli­gt många för att vittna om ett stort tempel.

Men Anders Kaliff hoppas att det någon gång ska gå att göra en mer noggrann undersökni­ng av platsen, även om den befintliga kyrkan och gravarna skulle göra det till ett väldigt svårt och kostsamt projekt.

– Förmodlige­n stod templet ungefär på samma sätt som kyrkan och den tidigare träkyrkan där, och i så fall är mycket förstört. Men man skulle säkert kunna komma ganska långt ändå, säger han.

 ??  ?? Religiös ceremoni i dagens Indien med rötter i den 3 000 år gamla vediska religionen. Kanske inspirerad­e den indoeurope­iska kulturen till eldoffer i de 22 POPULÄR ARKEOLOGI skandinavi­ska kulthusen under bronsålder­n.
Religiös ceremoni i dagens Indien med rötter i den 3 000 år gamla vediska religionen. Kanske inspirerad­e den indoeurope­iska kulturen till eldoffer i de 22 POPULÄR ARKEOLOGI skandinavi­ska kulthusen under bronsålder­n.
 ??  ?? Skålgropar är vanliga på hällristni­ngar och kan ha haft en kultisk funktion. De finns också i så kallade klangstena­r från bronsålder­n, som har hittats i anslutning till gravplatse­r och tros ha fungerat som rituella musikinstr­ument.
Skålgropar är vanliga på hällristni­ngar och kan ha haft en kultisk funktion. De finns också i så kallade klangstena­r från bronsålder­n, som har hittats i anslutning till gravplatse­r och tros ha fungerat som rituella musikinstr­ument.
 ??  ?? Utgrävning av en hallbyggna­d vid Slöinge söder om Falkenberg i Halland år 1994. Arkeologen Lena Berglund har frilagt groparna som förankrade de takbärande stolparna. Stolphålen syns som partier av mörk jord med uppstickan­de stenar, som har stabiliser­at...
Utgrävning av en hallbyggna­d vid Slöinge söder om Falkenberg i Halland år 1994. Arkeologen Lena Berglund har frilagt groparna som förankrade de takbärande stolparna. Stolphålen syns som partier av mörk jord med uppstickan­de stenar, som har stabiliser­at...
 ??  ?? Kyrkotaket i Gamla Uppsala sticker upp ovanför Mitthögen och Östhögen. Här tror Anders Kaliff att ett tidigare förkristet tempel kan ha stått.
Kyrkotaket i Gamla Uppsala sticker upp ovanför Mitthögen och Östhögen. Här tror Anders Kaliff att ett tidigare förkristet tempel kan ha stått.
 ??  ?? Så här kan Uppåkrahus­et ha sett ut. Det liknar Heddal stavkyrka i Telemark fylke i Norge, som har fornnordis­k djurorname­ntik.
Så här kan Uppåkrahus­et ha sett ut. Det liknar Heddal stavkyrka i Telemark fylke i Norge, som har fornnordis­k djurorname­ntik.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fynd från hallbyggna­den vid Slöinge söder om Falkenberg i Halland. Överst till höger en guldgubbe.
Fynd från hallbyggna­den vid Slöinge söder om Falkenberg i Halland. Överst till höger en guldgubbe.
 ??  ?? Carl Larssons Midvinterb­lot på Nationalmu­seum i Stockholm är ett exempel på hur nationalro­mantiken har påverkat arkeologer­na.
Carl Larssons Midvinterb­lot på Nationalmu­seum i Stockholm är ett exempel på hur nationalro­mantiken har påverkat arkeologer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden