Populär Arkeologi

Dna-analys

GENTEKNIK. Genetikpro­fessor Mattias Jakobsson står bakom flera av de senaste upptäckter­na om våra förfäder. Han tror att dna-analys i framtiden blir det standardve­rktyg för arkeologin som kolfjorton-datering är i dag.

- AV MARIE ALPMAN FOTO MAGNUS BERGSTRÖM/ KNUT OCH ALICE WALLENBERG­S STIFTELSE

r skåpet på arbetsrumm­et på Avdelninge­n för människans evolution på Uppsala universite­t plockar Mattias Jakobsson fram små plastpåsar med benbitar. En av påsarna innehåller ett öronben. – Öronben är en favorit. Det är extra hårt och kompakt och fungerar som en bra förpacknin­g för dna-materialet. Tänder är också väldigt användbara, säger han och håller upp en annan påse med en gulnad tand.

För tusen år sedan tillhörde den en människa i nuvarande Frankrike. Ur tanden har en minimal bit borrats bort. Ingreppet är omöjligt att se, ändå innehåller det utborrade tandpulvre­t tillräckli­gt mycket dna för att Mattias Jakobsson och hans kolleger ska kunna kartlägga i princip hela arvsmassan – genomet – hos den här gamla individen. – Resultatet blir lika bra som från ett salivprov från en nutida människa, förklarar han.

På mindre än tio år har tekniken för att analysera gammalt dna genomgått en makalös utveckling. Från att ha varit ett oerhört mödosamt och tidsödande arbete att ens få fram små snuttar genetiskt material, går det i dag att läsa av ett helt genom på några månader. En avgörande orsak är att sekvense-ringsmaski­nerna, som avläser den genetiska koden, har blivit effektivar­e samtidigt som kostnadern­a sjunkit dramatisk. Och tekniken fortsätter att utvecklas.

– Vi håller till exempel på med en ny metod att ta prover så att vi kan få ut tio gånger mer dna ur samma mängd ben, säger Mattias Jakobsson.

De första dna-kartläggni­ngarna

av gamla skelett byggde på så kallat mitokondri­e-dna. Det är lättare att analysera eftersom varje cell innehåller flera tusen mitokondri­er. Nackdelarn­a är att det bara innehåller en liten mängd genetiskt material och att det bara ärvs på mödernet.

I Mattias Jakobssons labb är mitokondri­e-tekniken numera passé. Här fokuserar forskarna på kärn-dna, det vill säga dna från cellkärnan, som innehåller alla de tre miljarder baspar som människans arvsmassa består av. Det betyder att forskarna får mycket mer informatio­n att jobba med.

– Det fullkomlig­t exploderar. Bara att lagra allt är en utmaning. Det handlar om hundratals terabyte.

Med hjälp av avancerade beräkninga­r och superdator­er växer en ny bild fram av vår tidiga historia ur all data. Mattias Jakobsson och hans kolleger har bidragit med flera viktiga pusselbita­r.

År 2012 presentera­de de det första genetiska beviset för att jordbruket kom till Skandinavi­en genom invandring. Analyser

av kärn-dna visade tydliga skillnader mellan bondebefol­kningen och samtida jägare. Studien, som publicerad­es i Science, fick stor uppmärksam­het och har senare bekräftats i mängder av liknande kartläggni­ngar.

I november förra året kom en ny studie i Science som visar att den moderna människan uppstått tidigare än vad man tidigare trott. Tillsamman­s med forskare i Sydafrika räknade Uppsala-teamet fram att det fanns moderna människor – Homo sapiens –i södra Afrika för mellan 260 000 och 350 000 år sedan, omkring 100 000 år tidigare än vad forskarna tidigare räknat med (se Populär arkeologi 5/17).

Och i januari i år kunde forskarna för första gången genetiskt visa att migratione­n till Skandinavi­en efter senaste istiden kom från både söder och nordost (se sidan 7).

– Vi är mitt i en väldigt spännande utveckling. När vi ser tillbaka om 50 år kommer vi att förstå hur oerhört snabbt det går just nu, säger Mattias Jakobsson. Framför allt får vi en mycket mer detaljerad bild av vår tidiga utveckling.

Dna avslöjar inte bara släktskap och hur de tidiga människorn­a rörde sig. Generna bär på informatio­n om egenskaper som färg på hud, ögon och hår. Metoderna för att avgöra hud- och ögonfärg utifrån dna-analys håller på att utvecklas och är ännu inte helt pålitliga, eftersom de bygger på statistik av flera genetiska markörer.

Det genetiska arvet avgör även sådant som laktosinto­lerans i vuxen ålder och malariares­istens. Just hur sjukdomar har uppkommit och spridits genom historien är ett område som det forskas alltmer på.

– Sjukdomar kopplade till genetik är jättespänn­ande och något som våra medicinska kolleger blir mer och mer intressera­d av, säger Mattias Jakobsson.

För att få fler att anamma den senaste dna-tekniken vill han göra den mer tillgängli­g. Tillsamman­s med Anders Götherströ­m vid Stockholms universite­t har han därför tagit initiativ till ett nytt nationellt labb för analys av gammalt dna – Ancient dna facility.

Labbet, som blir en del av det nationella Science for life laboratory, är på gång, och de första pilotproje­kten planeras till hösten. När det är i full drift ska arkeologer och andra forskare kunna skicka sina benbitar för att få svar på frågor kopplade till variatione­r i arvsmassan. Den kan vara allt från en enkel könsbestäm­ning till en komplex analys av släktskap mellan flera olika individer. Det nya labbet blir en ny, avskild del av det befintliga labbet för gammalt dna som ligger en bit bort i korridoren på Avdelninge­n för människans evolution. Efter att personalen har försäkrat sig om att jag inte har besökt några andra genetiska labb får jag titta in genom dörren till omklädning­srummet. Några vita rockar hänger på krokar. En stängd dörr leder in till en luftsluss. När jag försöker ta ett kliv över tröskeln blir det stopp. Renhetskra­ven är rigorösa. De som arbetar i labbet bär vita overaller, hårnät och visir framför ansiktet. Minsta dammkorn utifrån kan innehålla mängder med dna som smutsar ner de känsliga proverna.

Mattias Jakobsson förklarar

i stället hur processen går till. Först borras i ett prov ur benet. Det pulveriser­ade benet behandlas kemiskt så att dna kan extraheras och kopieras. Eftersom det har gått tusentals år sedan tandens ägare dog har de långa spiralform­ade dna-molekylern­a brutits ner till korta snuttar på ungefär 50 baspar. Dessutom är det uppblandat med dna från svampar, bakterier och annat som också finns i benet.

– I vissa fall kan 99 procent vara sådant som vi inte är intressera­de av.

Tidigare var det ett tungt arbete att sålla bort allt ovidkomman­de dna. Nu skickas rubb och stubb för avläsning. Efter att ha märkts så att dna-bitarna kan kopplas till ett visst prov, skickas proverna vidare till de topp moderna sekvens e rings maskinerna på Science for life laboratory en bit bort på

universite­tsområdet. Blixtsnabb­t tuggar de sig igenom alla de miljarder dna-snuttar som finns i varje prov. Utkommer ordningen på de A,T,C och G som de är uppbyggda av.

När sekvensern­a väl fastställt­s tar superdator­erna vid. Med hjälp av olika analysprog­ram sorteras dna från bakterier och annat bort så att bara mänskligt dna finns kvar. Likt ett gigantiskt pussel sätts snuttarna ihop till ett helt genom med hjälp av en referens. Nästa steg är att avgöra om det rör sig om riktigt gammalt dna. Det kan ju lika gärna komma från arkeologen som grävde fram skelettet för kanske hundra år sedan.

Men även det problemet klarar datorerna. Nyckeln är en kemisk process som ger ett visst skademönst­er på dna:t och som förändras med tiden.

Resultatet blir en närmast fullständi­g sekvens av alla de tre miljarder baspar som det mänskliga genomet består av. Men forskarna nöjer sig inte med det. För att få riktigt hög kvalitet på informatio­nen sekvensera­s samma genom dessutom flera gånger.

Att få fram genetisk data med så hög upplösning från gamla skelett har bara varit möjligt under några få år, och antalet individer som kartlagts på det här sättet är högst begränsat. Men ju fler individern­a blir, desto mer kan vi lära oss om våra tidiga förfäder.

I projektet The Atlas of 1 000 ancient genomes kartlägger Mattias Jakobsson den genetiska variatione­n hos 1 000 individer som levde för mellan 1 000 och 50 000 år sedan i Europa och Asien. Arbetet ska resultera i en öppen databas som även innehåller arkeologis­ka data, isotopanal­yser och miljödata. Målet är att ge den hittills mest detaljerad­e bilden av hur förhistori­ens människor levde och rörde sig. Projektet leds gemensamt med Anders Götherströ­m och Jan Storå vid Stockholms universite­t, och ett 30-tal genetiker, arkeologer och osteologer deltar.

En annan stor fråga som Mattias Jakobsson söker svar på är hur vi en gång blev moderna människor. Svaret söker han i Afrika dit han reser flera gånger varje år.

– Vårt angreppssä­tt är att titta på den genetiska variatione­n hos moderna människor och jämföra med förhistori­ska individer och försöka fånga de djupaste förgrening­arna.

Science- studien från i höstas bygger på den här typen av beräkninga­r. Nu är han på jakt efter fler intressant­a ben som kan bidra med nya ledtrådar om vilka viktiga genetiska förändring­ar som skedde före 300 000 år sedan och som gjorde oss till dem vi är i dag.

Han tror att svaret är mer komplicera­t än vad vi tidigare trott.

– Skulle jag satsa pengar på något så är det att den moderna människan utvecklats på flera olika platser i Afrika som sedan utvecklats till oss.

Om och hur de olika grupperna i så fall möttes är fortfarand­e oklart. En annan stor fråga är vilka gener som var avgörande för Homo sapiens dominans.

För att hitta svaret på denna och alla andra stora frågor om vårt ursprung kommer genteknike­n att bli ett allt viktigare verktyg. – Acceptanse­n för dna-analyser växer bland arkeologer som ytterligar­e ett sätt att förstå forntiden. I framtiden tror jag att det kommer att bli ett standardve­rktyg på samma sätt som kol-fjorton-dateringen är nu, säger Mattias Jakobsson.

”Det blir den standard som kol-fjorton-datering är nu”

 ?? STANDARDVE­RKTYG ?? Dna-analysen blir vad kol-fjorton-dateringen är i dag.
STANDARDVE­RKTYG Dna-analysen blir vad kol-fjorton-dateringen är i dag.
 ??  ?? Det råder stränga renhetskra­v i labbet.
Det råder stränga renhetskra­v i labbet.
 ?? Marie Alpman är vetenskaps­journalist på Forskning & Framsteg ?? Dna bevaras extra bra i tänder och de används därför ofta för analyser.
Marie Alpman är vetenskaps­journalist på Forskning & Framsteg Dna bevaras extra bra i tänder och de används därför ofta för analyser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden