Populär Arkeologi

Modern teknologi avslöjar obskyra riter

-

De arkeologis­ka lämningarn­a på Kreta är otaliga och många gånger svårtydda. Vissa fynd kan verka rentav mystiska. Våra svårighete­r att tolka det arkeologis­ka materialet kan hänga ihop med att vi fortfarand­e är präglade av den brittiske arkeologen Arthur Evans och hans samtid, som skapade bilden av ett minoiskt bronsålder­ssamhälle med kungar och palats. Arkeologer – och alla andra också för den delen – har i över hundra år häpnat över och imponerats av de rika lämningarn­a från det minoiska Kreta (3000–1000 f.kr.). Mängden av fornfynd på Kreta har medfört att bara en bråkdel har undersökts och analyserat­s ordentligt.

Tack vare den moderna teknologin kan dagens arkeologi numera undersöka även de mer obskyra exemplen av förmodad rituell natur och sätta in dem i sitt sammanhang. På sidan 10 presentera­r Monica Nilsson sitt och Therese Paulsons arbete med att dokumenter­a knappt urskiljbar­a rännor på trappstege­n upp till Phaistospa­latset. Förmodlige­n var dessa en del av den rituella scenografi­n vid den västra sidan av komplexet. Här framförde eliten ceremoniel­la skådespel för att legitimera sin särställni­ng. Liknande riter ägde rum runt om på Kreta och i den egeiska världen, och de anpassades efter lokala preferense­r och behov.

Att svenska arkeologer ägnar sig åt minoisk arkeologi är inte unikt. Det grekisk-svenska fältprojek­tet i Khania, som jag deltar i, är till exempel ett av de viktigaste på Kreta och har pågått i många år. Svensk arkeologi i Grekland bedrivs via Svenska institutet i Aten, som tillkom 1948. Liksom många så kallade utländska skolor i Grekland som bedriver forskning, är institutet knutet till det inhemska kulturmini­steriet. De första utländska skolorna och instituten i Aten grundades i mitten av 1800-talet.

 ??  ?? 3D-bild av ett centralt mönster av rännor i trappan till palatset i Phaistos på Kreta.
3D-bild av ett centralt mönster av rännor i trappan till palatset i Phaistos på Kreta.
 ?? Ann-louise Schallin ?? Lektor vid Antikens kultur och samhällsli­v, Stockholms universite­t
Ann-louise Schallin Lektor vid Antikens kultur och samhällsli­v, Stockholms universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden