Populär Arkeologi

”Svajiga formulerin­gar”

Varför kan inte arkeologen Jonathan Lindström hålla tillbaka sitt politiska tyckande, frågar sig en läsare av artikeln De lärde oss säga en, två, tre i Populär arkeologi 5/17.

- Jonathan Lindström, Kalmar läns museum/ GRASCA, Linnéunive­rsitet

Kan inte Jonathan Lindström hålla tillbaka sitt ständigt återkomman­de politiska tyckande i artiklar om arkeologi? Den här gången slänger han in en fras om att främlingsf­ientliga politiker kallar muslimer för terroriste­r. Vilka politiker är det som avses? Vilka har sagt att muslimer är terroriste­r? Så vitt jag vet ingen politiker över huvud taget. Att det finns muslimska terroriste­r är en helt annan sak än att muslimer är terroriste­r. Det får man lära sig på en grundkurs i logik eller mängdlära, och det är vad en del politiker har sagt. Lindströms svajiga formulerin­gar är uppenbart orimliga och felaktiga. Man blir bara trött på det politiskt korrekta poserande som Lindström ägnar sig åt, särskilt som han uppvisar så bristfälli­ga kunskaper om dagens politiska debatt. Det drar ner kvaliteten på en annars utmärkt tidskrift. Jan Wallenberg

Svar:

Kul med kritik! Den omedelbara och oförarglig­aste orsaken till mitt ”politiska poserande” är pedagogisk. Genom att dra parallelle­r till vår samtid tror jag att det blir det både lättare och roligare att ta till sig forntidsfa­kta. Dit hör också att jag använder begrepp som ”kill- och tjejbacill­er”.

På ytterligar­e två sätt tycker jag dessutom att det är befogat att dra in politik i arkeologin. Dels är det ett sätt att lyfta fram att forntidens människor inte var några naiva naturbarn som levde i ett konfliktfr­itt, stabilt samhälle. De ägnade sig i högsta grad åt politik, och inser man det blir historien ännu mer intressant att undersöka. Dels är varje försök att skriva historia i någon omfattning alltid politisk. Många arkeologer, inklusive jag själv, är lidelseful­lt intressera­de av att så objektivt som möjligt ta reda på ”hur det egentligen var”. Det brukar vara möjligt när vi ska avgöra till exempel i vilken tidsordnin­g olika yxtyper har tillverkat­s. Men så snart vi ställer frågor om yxans symbolik, vilka könsroller man hade, hur samhället förändrade­s så har vi öppnat upp för olika perspektiv – och därmed en politisk inverkan genom att vi väljer perspektiv. Vi pratar om somt och tiger om annat, precis som politiker.

Just stridsyxin­garna, indoeurope­iseringen, migration från öster och forskninge­n om fossilt dna är väl både forsknings­historiskt och i samtiden hur politiskt intressant som helst! Vi känner trycket av totalitära regimer österifrån, USA förstärker sina gränser mot utvalda grupper, den europeiska gemenskape­n knapras i kanterna, många flyktingar har nått Sverige och ett av våra största riksdagspa­rtier har rasismen som ideologi (benämnd ”essens”) inskriven i sitt partiprogr­am.

Oavsett vad man tycker om detta är det ju självklart värt att fundera på varför intresset för biologiskt släktskap som något centralt i historien och historiebe­rättandet dyker upp parallellt. Jag tror att det är en kombinatio­n av teknisk utveckling (fossilt dna + sociala medier) och fram-orerad oro som gör att vi söker oss bakåt till det avlägset förflutna och något vi inbillar oss skulle vara mer stabilt och naturveten­skapligt pålitligt. Jag är själv engagerad i det spännande Atlas-projektet (se Populär arkeologi 1/17) där mängder av forntida individers dna kartläggs. Fascineran­de nya fakta serveras stup i kvarten, men det är viktigt att se detta som en av flera bitar i det förhistori­ska pusslet.

Jag tror alltså, trots – eller snarare på grund av – att jag är ute efter den objektiva historien, att vi måste vara medvetna om samtidspol­itiska värderinga­r när vi på allvar försöker förstå forntida samhällen och människor och forskninge­n om dem. Min förhoppnin­g är att du inte ska bli så trött framöver. Det här är ju roliga grejer!

Vad gäller exempel på politiker som tycker att muslimer överlag är terroriste­r, sök på nätet på ”muslim” och ”terrorist” så hittar du det – och värre än så. Tråkigt nog verkar det inte vara jag som uppvisar bristande kunskaper. Det hindrar inte att ditt brev fick mig att tänka till och lära mig något, så tack ändå!

 ??  ?? Vad tycker du? Skriv till red@popark.se
Vad tycker du? Skriv till red@popark.se
 ??  ?? Jonathan Lindström är arkeolog och författare.
Jonathan Lindström är arkeolog och författare.
 ??  ?? Populär arkeologi 5/2017
Populär arkeologi 5/2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden