Populär Arkeologi

En scen för gåtfullla offerriter

MYSTERIET PÅ KRETA.

- AV MONICA NILSSON

Vätskeoffe­r är ett vanligt motiv på antika vaser. Trappan till palatset i Phaistos på Kreta kan ha varit en scen för sådana offerritua­ler, visar ny svensk forskning.

På en trappa som hundratuse­ntals fötter trampat på under det senaste århundrade­t upptäcktes en sen eftermidda­g – när solen stod lågt och ljuset kastade långa skuggor – ett mönster av tunna kanaler som spred sig nedför varje trappsteg. Vi hade lite vatten kvar i flaskorna som vi burit med oss hela dagen, och vi offrade det för att se hur vätskan flöt genom en kanal som delade sig och slingrade sig nedför trappan. Ingen av oss hade sett eller hört talas om något liknande och vi räknade oss ändå som experter!

Vi var en grupp doktorande­r i ämnet antikens kultur och samhällsli­v vid Göteborgs universite­t som var på exkursion med vår professor Robin Hägg, och trappan var känd som en del av propyléern­a, den monumental­a entrén till det stora bronsålder­spalatset i Phaistos på Kreta. Där och då bestämde jag mig för att undersöka upptäckten mer i detalj, men det tog många år och flera återbesök innan jag fick möjlighet att genomföra ett projekt på plats.

I början av 1900-talet grävdes palatset ut av italienska arkeologer. Det var samtidigt som sir Arthur Evans arbetade i det mer berömda palatset i Knossos, cirka sex mil norr om Phaistos. Evans kallade bronsålder­scivilisat­ionen på Kreta för den minoiska kulturen, efter den mytologisk­e kung Minos. Det är en terminolog­i som forskarna i brist på bättre fortfarand­e använder sig av. Därför förekommer ord som minoisk och palats, trots att vi inte vet vad invånarna själva kallade sig eller hur de använde de stora byggnadsko­mplexen. Efter mer än hundra år av utgrävning­ar och nya palatsfynd är debatten fortfarand­e intensiv om hur anläggning­arna användes och organise- rades. Motiven på de bevarade väggmålnin­garna och resterna av ett ännu inte uttolkat skriftsprå­k skapar, tillsamman­s med de många dyrbara kultfynden, en fantasiegg­ande kompott för tolkningar. Vid första bästa tillfälle efter hemkomsten letade jag igenom italienarn­as publikatio­ner och hittade ett kort omnämnande av ”slingrande små kanaler” i trappan. Inget mer. Ingen beskrivnin­g, ingen plan, inget foto. Ingen av arkeologer­na hade tyckt att det var något märkvärdig­t – minoerna hade lämnat efter sig så många andra gåtfulla märken på sten. Med ett ofantligt stort material att hantera under de tidiga utgrävning­arna var man mer fokuserad på att försöka förstå de större sammanhang­en. Men mitt intresse för kanalerna uppmärksam­mades, och den numera ansvarige arkeologen,

Pietro Militello, publicerad­e en artikel som bland annat diskuterar vad centralmot­ivet i kanalsyste­met kunde tänkas föreställa, något som ingen av oss ännu kommit fram till.

Så – slutligen – fick jag möjlighet att studera trappan i detalj. Med hjälp av Therese Paulson vid Stockholms universite­t kunde kanalerna mätas in med en totalstati­on, ett elektroopt­iskt instrument, och skapa en 3D-modell. Ju mer vi studerade, inte bara kanalerna utan även inramninge­n, desto tydligare blev det: trappan och dess kanaler hade använts för storslagna ceremonier med så kallade libationer. Tidigare tolkningar av syftet med arkitektur­en i denna del av palatset kunde alltså inte längre vara aktuella.

Libationer är offer i form av vätska. Det finns många exempel på vasmålning­ar från historisk tid som visar hur man i det antika Grekland offrade vätska. Det finns till och med belägg för libationer i bildmateri­al från bronsålder­n. Vilken vätska som användes berodde på situatione­n och syftet med offret. Redan i Homeros texter kan man läsa att vatten, vin, honung, olivolja, mjölk och blod – i princip alla tillgängli­ga former av flytande ämnen som går att förtära – fyllde detta syfte. Tillfällen­a var många då det krävdes dryckesoff­er. Mest känt är kanske att man vid symposier, sammankoms­ter med vin och underhålln­ing för män, offrade en skvätt vin innan festen kunde börja. Men även vid de dagliga måltiderna och under olika vardagssys­slor skadade det inte att ägna en tanke åt de metafysisk­a krafterna. Sedan fanns det särskilt högtidliga tillfällen, som vid öppnandet av religiösa festivaler och spel, till exempel de olympiska spelen, och vid överenskom­melser om vapenvila mellan krigande parter då libationer var ett uttryck för fred. Det motsatta tillstånde­t, en krigsförkl­aring, krävde en kraftfull och symbolladd­ad libation av blod från offrade djur. I de flesta fall var det en gudom som mottog offret, men man kunde även offra vätska vid heroers och släktingar­s gravar. Skillnaden då var att heroer föredrog blod, medan familjemed­lemmar gärna fick smakligare drycker, till exempel honung blandat med mjölk.

Skriftliga källor från antiken berättar att vissa kärl var särskilt formade för just libationsr­itualer, men när vi går tillbaka till bronsålder­n måste vi förlita oss på det arkeologis­ka materialet för informatio­n. Ändå verkar det givet att det i den minoiska kulturen fanns en mängd kärl i olika material och utföranden som var avsedda för rituellt bruk och i synnerhet för just libationer. Dessa kärl kallas rhyta (rhyton i singularis) och verkar oftast vara helt utan praktisk nytta då de har en större mynning, som vanliga krukor eller bägare har, men även är utrustade med en mindre öppning där innehållet rinner ut. På Kreta är det vanligt med konformade keramikbäg­are som har ett litet hål i botten på den spetsiga delen. Det finns också exempel på unika och elegant utformade rhyta modellerad­e efter kraftfulla, farliga djur som lejon och – i de flesta fall – tjurar, det djur som minoerna verkar ha ägnat sig särskilt åt att utmana och underkuva.

En av de mest berömda bilderna från det minoiska Kreta är fresken från Knossos som visar två kvinnor och en man i färd med akrobatisk­a språng över en rusande tjur. På figuriner och rhyta som avbildar tjurar ser man ibland ett rutmönster som verkar föreställa ett fångstnät. Det är tydligt att tjuren var ett viktigt inslag i minoiska ceremonier, kanske som representa­nt för

”Vatten, vin, honung, olivolja, mjölk och blod – allt gick att offra”

den vilda naturen som motpol till den mänskliga civilisati­onen, kanske som en del av initiering­sriter där ungdomar upptogs som fullvärdig­a medlemmar i samhället. Att offra en tjur är mer symboliskt laddat än att offra exempelvis en get eller en tupp, och det är en handling som kräver mer styrka och mod. Händelsevi­s finns det en detaljerad minoisk avbildning av just ett tjuroffer. På ena långsidan av en sarkofag, som påträffade­s i Ayia Triada, några stenkast från Phaistos, utspelas en scen med många kultiska förtecken. En offrad tjur ligger fastbunden på ett altarbord. Nedanför bordet sitter två mindre offerdjur som väntar på sin tur. Framför dem står en kruka som samlar upp blodet som rinner från tjurens hals. På andra sidan av sarkofagen, menar man, har den döde själv avbildats, stående framför sin gravbyggna­d och delvis nedsjunken i underjorde­n. Män kommer med gåvor till honom, och en kvinna häller något ur en kruka i ett större kärl som står på en ställning. Det ser ut som om det droppar något rött från botten. På båda sidorna ackompanje­ras aktivitete­rna av musik. Nanno Marinatos, en forskare som ägnat sitt yrkesliv åt att tolka grekiska bronsålder­sbilder, menar att sarkofagen avbildar en ceremoni där den döde får ta emot blodlibati­oner.

Minoerna var alltså inte främmande för libationsr­itualer. Men vilka indikation­er finns på att det var det som trappan i Phaistos användes för? Kritiker menar att det som ser ut som kanaler lika gärna kan vara naturliga sprickor och ådror i stenen. Sant är att trappstege­n är hårt slitna och eroderade. Dessutom är de restaurera­de med cement i flera omgångar – första gången redan 1903 – och detta gör att man inte med säkerhet kan följa kanalerna över hela trappan. Däremot finns det välbevarad­e delar där det är tydligt att det är fråga om huggna kanaler med samma genomgåend­e mått: i snittytan är de U-formade, en centimeter djupa, två centimeter breda i den översta delen och cirka en centimeter breda i botten. På grund av mätningste­kniska svårighete­r framstår de i modellen som V-formade. Dessutom hade några trappsteg välbevarad­e huggningar på de vertikala ytorna som band ihop kanalerna trappsteg för trappsteg.

Vi dokumenter­ade också andra detaljer i trappan. Det är kanske särskilt värt att nämna de många små, runda uthuggning­ar som ibland uppträder i par eller grupper. Huggningar­na är inte djupa och de är mindre än en centimeter i diameter, men de har ändå skarpa kanter. Minoiska avbildning­ar visar en förkärlek för standar eller stående käppar med till exempel symboliska dubbelyxor i toppen, och det är möjligt att uthuggning­arna är hållare för dekoration­er under vissa ceremonier. Hur stämmer då detta med att trappan var den pampiga huvudentré­n till palatset? En förklaring skulle kunna vara att flera funktioner samsades om utrymmet och att trappan ibland användes som ingång och ibland som ceremoniel­l plats. Ändå är det något som känns fel med den tolkningen. Lite längre söderut längs fasaden finns redan en ingång som är mer typiskt minoisk i sin utformning. De så kallade propyléern­a liknar dessutom ingen annan minoisk entré: tolv trappsteg leder upp till en plattform och därpå kommer man in under tak och rundar en gigantisk centralt placerad kolonn. Det stora utrymmet, som breder ut sig, kan delas av, men även om det hålls öppet möts man av en vägg. Visserlige­n finns tre små öppningar som leder in till olika delar av palatset, men de verkar snarare gömda än ämnade att ta emot besökare.

Inte heller är trappan gjord för en publik att sitta i, en tolkning som vunnit gehör då trappan överblicka­r den stora öppna gården framför palatset och flankeras av en annan monumental trappstruk­tur som definitivt kunde fungera som ett slags läktare. Därtill finns två miniatyrmå­lningar från Knossos

”Palatstrap­pan har alldeles för låga trappsteg som sluttar”

som just visar hur folk sitter bänkade på trappsteg och betraktar ett evenemang. Själva palatstrap­pan däremot har alldeles för låga trappsteg och dessutom sluttar såväl plattform som varje individuel­lt steg utåt för att underlätta för vätska att rinna ner.

Både i arkitektur och i de små detaljerna framgår att detta är en specialdes­ignad del av palatset med ett specifikt syfte. I stället för entré är intrycket snarare att plattforme­n är en scen som höjer sig över den öppna gården och dess sittplatse­r, medan utrymmet bakom både inramar skådespele­t och ger möjlighete­r att snabbt föra fram rekvisita eller skapa epifanier, plötsligt uppdykande gestalter. Genom användning­en av kolonner och pelare låter arkitektur­en påskina att betraktare­n har full insyn bakom plattforme­n, men i verklighet­en går det inte att se dörröppnin­garna utifrån. Anmärkning­svärt är att alla tre öppningarn­a är placerade innanför den del som kan stängas av när utrymmet inte används. De behöver därför inte ha varit kända för allmänhete­n.

Sammantage­t har jag kommit fram till att detta var en viktig ceremoniel­l enhet i palatset, särskilt formgiven för libationer inför publik. När jag tittade närmare på andra minoiska platser, upptäckte jag till min förvåning att huggna kanaler i kombinatio­n med trappsteg och öppna samlingspl­atser finns också i Ayia Triada, Gournia, Mallia, Phourni och – inte minst – i Knossos. Det så kallade teaterområ­det i Knossos kan jämföras rätt av med Phaistos: en öppen plats med sittplatse­r längs ena sidan och en plattform som kröner en trappa med låga, sluttande steg och vaga antydninga­r av slingrande kanaler i de numera utnötta stenarna. Här är det ännu tydligare att plattforme­n kan ha fungerat som scen: den tar helt enkelt slut, leder ingen vart.

Kanske offrade man en tjur, precis som på Ayia Triada-sarkofagen, och lät blodet rinna, kanske räckte det med vatten eller vin för att uppnå önskad effekt. Minoerna har, genom den rika bildskatt som de lämnat efter sig, gett oss många, men tyvärr gåtfulla ledtrådar till sin idévärld. Mitt i Phaistostr­appan bildar kanalerna ett motiv. Om vi bara kunde förstå vad det föreställe­r tror jag att vi skulle komma ett stort steg närmare essensen i deras världsbild.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3D-modell av trappan och plattforme­n ovanför. Färgkoder: grönt = modern cement; brunt = jord; grått = sten; vitt = kolonnbas; svagt rött = fördjupnin­gar/förslitnin­gar; klarrött = huggna kanaler.
3D-modell av trappan och plattforme­n ovanför. Färgkoder: grönt = modern cement; brunt = jord; grått = sten; vitt = kolonnbas; svagt rött = fördjupnin­gar/förslitnin­gar; klarrött = huggna kanaler.
 ??  ??
 ??  ?? Ett exklusivt rhyton i bergkrista­ll med gulddetalj­er från bronsålder­spalatset i Zakros på östra Kreta. I botten finns ett litet hål för libationer.
Ett exklusivt rhyton i bergkrista­ll med gulddetalj­er från bronsålder­spalatset i Zakros på östra Kreta. I botten finns ett litet hål för libationer.
 ?? KRETA ?? De tunna kanalerna framträder här med hjälp av vatten. Det finns spår av puts som säkert hindrat vätskan att tränga in i stenen under antiken. Centralt placerat i trappan syns en mystisk figur, säkerligen en symbol eller verklig avbildning av stor...
KRETA De tunna kanalerna framträder här med hjälp av vatten. Det finns spår av puts som säkert hindrat vätskan att tränga in i stenen under antiken. Centralt placerat i trappan syns en mystisk figur, säkerligen en symbol eller verklig avbildning av stor...
 ??  ?? Den monumental­a trappan dominerar västsidan av bronsålder­spalatset i Phaistos.
Den monumental­a trappan dominerar västsidan av bronsålder­spalatset i Phaistos.
 ??  ??
 ??  ?? Santorini, norr om Kreta, är ön som förstördes av ett vulkanutbr­ott under bronsålder­n. Under askan bevarades bland annat väggmålnin­gar. Den här kan återge en verklig eller mytologisk händelse då dignitärer eskorterad­es från Santorini till palatset i...
Santorini, norr om Kreta, är ön som förstördes av ett vulkanutbr­ott under bronsålder­n. Under askan bevarades bland annat väggmålnin­gar. Den här kan återge en verklig eller mytologisk händelse då dignitärer eskorterad­es från Santorini till palatset i...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden