Populär Arkeologi

Arkeologen som blev president

Den tidigare presidente­ns standardve­rk inom isländsk arkeologi uppdaterat.

- AV ANDERS SVENSSON

Kristján Eldjárn var bara 22 år när han sommaren 1939 var med om att gräva fram gården Stöng på södra Island. Den sällsynt bevarade gården övergavs och begravdes 1104 under ett stort utbrott i den närliggand­e vulkanen Hekla. Utgrävning­en var den första i raden av en lång rad projekt som känneteckn­ades av Kristján Eldjárns jakt på kummel och gravgods från vikingatid­en.

En vårdag 1970 är Kristján Eldjárn tillbaka på nästan samma plats. Men den här gången är det inte som ung student i arkeologi vid Köpenhamns universite­t. Sedan två år tillbaka är han Islands president. Nu är uppdraget att inviga ett nytt vattenkraf­tverk i Þjórsárdal­ur, dalen vid älven Þjórsás stränder. Kristján Eldjárn är den som trycker på knappen för att sätta i gång kraftverke­t. Tre dagar senare får Hekla ett nytt utbrott. Han skämtar om att det inte var den knappen han tryckte på några dagar tidigare.

När Kristján Eldjárn 1968 valdes till president var han känd som arkeolog och chef för Þjóðminjas­afn Íslands, Islands nationalmu­seum. Ämbetet innebar inte att han lade arkeologin åt sidan. I mån av tid fortsatte han med utgrävning­arna. En gåta som ständigt drev honom var sägnerna om papar, munkar från de brittiska öarna som sades ha uppehållit sig på Island före vikingarna­s ankomst omkring år 870. På ön Papey ledde han flera utgrävning­ar i jakt efter bevis på deras närvaro. När Kristján Eldjárn gick bort 1982 var det utan att ha funnit några tecken på att papar skulle ha vistats på Island. Samma intresse präglar också Kristján Eldjárns avhandling Kuml og haugfé úr heiðnum sið á Íslandi ('Kummel och gravgods från hednisk sed på Island'). I avhandling­en, som han försvarade 1957, inventerar han alla de fynd som gjorts i hedniska gravar. Det är en oerhört gedigen genomgång från hundratals fyndplatse­r spridda över hela Island. Bland gravgodset analyseras allt från svärd och spjut till kammar och smycken. Kristján Eldjárn berättar också om hur utformning­en av föremål och boplatser utvecklade­s från vikingatid­en och framåt.

Trots att det gått så lång tid från den första publicerin­gen är avhandling­en alltjämt något av ett standardve­rk när det gäller isländsk arkeologi. Inte minst eftersom förlaget Mál og menning sett till så att den uppdaterat­s med informatio­n om nya fynd. Den senaste upplagan utkom lagom till sextioårsj­ubileet av den första utgåvan. I ett generöst bildmateri­al samsas fynd från såväl från Norden och de brittiska öarna som Romarriket och Mellanöste­rn. Här hittas också en mängd kartor och fotografie­r. Om det isländska språket är ett oöverstigl­igt hinder finns dessutom en engelsk sammanfatt­ning av innehållet på närmare 80 sidor.

 ??  ?? Kristján Eldjárn, 1916–1982
Kristján Eldjárn, 1916–1982
 ??  ?? Kuml og haugfé úr heiðnum sið á Íslandi Kristján Eldjárn Mál og menning
Kuml og haugfé úr heiðnum sið á Íslandi Kristján Eldjárn Mál og menning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden