Populär Arkeologi

Ett långt föreningsl­iv med fornminnen i centrum

Svenska fornminnes­föreningen firar sitt föreståend­e 150-årsjubileu­m med en dokumentat­ion.

- AV TORSTEN SVENSSON

I god tidföre 150- års jubileet 2019 utkommer Svenska fornminnes­föreningen meden jubileumsb­ok. Fornminnes­föreningen bildades av intressera­de personer och föreningar 1869. Först ut, redan 1856, var Föreningen för Nerikes folkspråk. Ett tiotal forntidsin­tresserade föreningar utgjorde 13 år senare grunden till Svenska fornminnes­föreningen. På agendan stod naturligtv­is fornminnen och föremål, men även inslag av etnologisk och historisk karaktär, liksom insamlande­t av språk-och konsthisto­riskt material. Alla historiein­tresserade har denna förening att tacka förmycket. År 2014 var antalet medlemmar 228 – det borde kunna vara många fler. Av dessa är 34 ständiga ledamöter.

Nils Ringstedt har haft en grannlaga uppgift att gå i genom föreningen­s historia och att presentera mottagarna av stipendier och medaljer som föreningen delat ut sedan begynnelse­n, till exempel H il de brands stipendiet och Mon te li u s medaljen. Förde m i fornminne branschen är det förstås intressant att veta vems om fått vilket pris, vilket år och hur prismotive­ringen löd. Men det gör att boken riktar sig till de redan ”frälsta” och inte lika mycket till en bred allmänhet. Man skaffar sig antagligen inte så många nya proselyter till föreningen med boken, men det var nog inte heller det primära syftet. Syftet var att dokumenter­a en väsentlig förenings historia.

Alla resor och möten som föreningen har arrangerat genom åren är givetvis med. De tre första sommarmöte­na hölls i Växjö, Örebro respektive Visby i början av 1870talet. I Visby deltog bland andra Gotlands Fornsals grundare, Per Arvid Säve. I de gotländska tidningarn­a kan man läsa vad Per Arvid Säve tyckte om den gotländska och svenska fornminnes­vården. Bland annat utgöt han sig över djuren i ruinerna, som vid den tiden användes som ko- och djurstall. Han nämnde också den ”grymtare” som stod fastbunden utanför ruinen Drotten, och tydligen kunde skrämma slag på besökare. Tur att vi slipper dylika ”väktare” i dag.

Föreningso­rdföranden­a beskrivs under avsnittet som avhandlar den epok de har varit verksamma under. Här finns många kända namn. Den nuvarande, Frédéric Elfver, efterträdd­e Margareta Kempff Östlind år 2014. Under hennes tid byttes föreningen­s logotyp ut mot den nuvarande som inspirerat­s av ornamentik­en på det gravklot från 500-talet som vilar högst upp på Inglingahö­gen i Västra Torsås, sydväst om Växjö.

Bilagorna tar upp nästan 90 av bokens 246 sidor. De är ju ett måste, men det blir lite konstigt att register och litteratur­listan därmed börjar nästan i bokens mitt.

Värre är att namnregist­rets sidor lämnar en del övrigt att önska. Lennart Karlsson ska finnas på sidan 62, men där finns ingen sådan. Allvarliga­re är att arkeologen Erik B. Lundberg och arkitekten Erik (Johan) Lundberg blandas ihop. Det är inte första gången och säkert inte den sista, men det gör inte saken bättre.

Trots dessa invändning­ar bör boken införskaff­as av den som har det minsta intresse av fornvård, dess historia och inte minst av dem som varit verksamma inom området.

 ??  ??
 ?? Nils Ringstedt ?? En skrift med anledning av föreningen­s 150-årsjubileu­m (1869–2019)
Nils Ringstedt En skrift med anledning av föreningen­s 150-årsjubileu­m (1869–2019)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden