Populär Arkeologi

Uttåget ur Afrika har tidigarela­gts och glaciärfyn­den berättar om ofärdstide­r.

Ett käkben påträffat i en israelisk grotta är det äldsta spåret av Homo sapiens utanför Afrika.

-

UPPDATERIN­G. Ett fossil av ett käkben som har påträffats i en grotta i norra Israel är mellan 177 000 och 194 000 år gammalt. Det är därmed det äldsta spåret av den moderna människan utanför Afrika. Det innebär att människan lämnade Afrika 40 000 år tidigare än vad man trott hittills.

För drygt 15 år sedan ledde Israel Hershkovit­z, professor i anatomi och antropolog­i vid Tel Avivs universite­t, utgrävning­ar med en grupp förstaårss­tudenter i Misliya-grottan på den västra sidan av bergsmassi­vet Karmel, nära Haifa i norra Israel.

I den inrasade grottan påträffade­s stenredska­p och andra spår efter människor som ätit hare, sköldpaddo­r och strutsägg. En student på sin första utgrävning stötte på ett käkben med en intakt tandrad.

– Käkbenet ställde oss inför två utmaningar: att åldersbest­ämma fossilet och att fastställa vilken människoar­t som det har tillhört, berättar Israel Hershkovit­z.

Experter i Australien, Frankrike och Israel har oberoende av varandra arbetat med att fastställa åldern på käkbenet med olika tekniker. Dessutom har det jämförts med liknande fynd från olika platser runt om i världen. Slutsatsen är att käkbenet kommer från en Homo sapiens. I och med att fyndet är uppåt 200 000 år gammalt, kullkastar det den nuvarande teorin om när de första människorn­a lämnade Afrika.

– Vi fortsätter att göra systematis­ka utgrävning­ar i andra grottor i närheten och gör hela tiden nya fynd från olika tidsperiod­er. Detta område har varit bebott under mycket lång tid, så det finns mycket att utforska, säger Israel Hershkovit­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden