Populär Arkeologi

Landet runt

Ett pärlband av eldstäder och mjölkvalla­r vid trädgränse­n.

-

Eldstäder på rad

På Hedenstorp väster om Jönköping undersökte­s mellan 1989 och 2008 stora ytor som omfattade gravfält och gravar samt ett stort härdområde från romersk järnålder-folkvandri­ngstid, cirka 200–600-tal. Bland annat undersökte­s 19 stora eldstäder som låg i en minst 200 meter lång, nord– sydlig rad. Dessa daterades till 200–600-talen.

Eldstäder på rad brukar annars förekomma under bronsålder­n, men här har vi dem i ett järnålders­landskap med ett tiotal gravar och gravfält från samma period i närområdet. Fornlämnin­garna ligger som ett nord–sydligt pärlband, en kilometer långt, med raden av eldstäder mellan ett av gravfälten och en ensamligga­nde stensättni­ng. Vad dessa eldstäder represente­rar kunde vi inte utröna den gången. Ofta vill man tolka reglerade härdsystem som spår av kultiska handlingar, kopplade till närliggand­e gravar och gravfält. I år kommer vi att gräva ut de återståend­e eldstädern­a mitt i den långa raden – ett område som vi inte kom åt att undersöka på 1990-talet.

Trots ett stort antal undersökni­ngar som har omfattat stora ytor genom åren, har vi aldrig lyckats lokalisera var de som anlade härdarna bodde. Gravfälten som är från folkvandri­ngstid är ju annars en bra indikation på bosättning i närområdet, men icke här – hittills. Nu har länsmuseet inventerat och delvis förundersö­kt ett hundra hektar stort område, där minst en säker och flera möjliga boplatsomr­åden har påträffats. Lämningarn­a är ännu inte daterade.

Undersökni­ngarna kommer att fortsätta under våren och försommare­n.

Ann-marie Nordman, arkeolog Jönköpings läns museum

Historiska mjölkvalla­r

Fram till början av 1900-talet bedrevs renskötsel­n intensivt, och renkorna, vajorna, mjölkades under sommaren och hösten. Av rmjölken tillverkad­es ost och den kunde också blandas med växter, som fjällängsy­ra eller kvanne, och lagras. Blandninge­n kan liknas vid en sorts yoghurt. När renarna skulle mjölkas samlades de på utvalda platser, ofta en liten höjdrygg där vinden höll insekterna borta. Renarnas tramp förändrade markvegeta­tionen. En torr och artfattig rished kunde bli en grönskande äng med gräs och örter. Dessa vallar kan fortfarand­e ses vid eller strax ovanför trädgränse­n. Det flesta vallarna i skog har däremot vuxit igen. På lulesamisk­a kallas en sådan vall för giette.

Sommaren 2008 började vi inventera gamla renmjölkni­ngsvallar. Riksantikv­arieämbete­t satsade särskilt på det biologiska kulturarve­t och Ájtte fick ekonomiskt bidrag.

Vi började arbetet i Padjelanta/badjelándd­a nationalpa­rk i världsarve­t Laponia. Trots tidigare fornminnes­inventerin­gar i området fanns inga vallar registrera­de. Den avvikande vegetation­en gör dem egentligen mycket lätta att upptäcka. De hade också egna namn, men i dag är de flesta bortglömda.

Ájttes inventerin­g blev utgångspun­kt för ett forsknings­projekt vid Umeå universite­t. Dagmar Egelkraut har skrivit en avhandling om vallarna, som hon kallar historical milking grounds. Dagmar Egelkraut har studerat dagens vegetation, jämfört med äldre flygbilder och undersökt markkemin. Hennes slutsats är att det på vallarna finns ett nytt och motståndsk­raftigt växtsamhäl­le som markant skiljer sig från omgivninge­n. Ris och buskar har svårt att etablera sig. Trots att det kan vara mer än hundra år sedan en vall användes, har den inte förändrats mycket.

Kjell-åke Aronsson och Isse Israelsson, Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum

Gråbrödern­as klosterkyr­ka

Den 14 juli år 1287 upprättade biskop Bengt, bror till kung Magnus Ladulås, ett testamente. I detta gjorde han många frikostiga donationer, bland annat till franciskan­erna i Linköping. Dokumentet är ett av de första som omnämner gråbrödern­a, Franciskan­ordens munkar, i Linköping. Gåvan ses i dag som ett bevis för att klostret var under uppbyggnad vid denna tid.

I dag finns inga synliga spår efter klostret. Man har länge antagit att hela klostret revs strax efter reformatio­nen i slutet av 1520-talet. Under följande sekler kom kunskapen om klostrets placering att falla i glömska.

Hösten 2015 påbörjade vi en undersökni­ng som kom att ändra på detta. I samband med att Hospitalst­orget skulle göras om upptäcktes kraftiga grundmurar, tegelgolv och gravar. Ganska snart stod det klart att det rörde sig om franciskan­ernas klosterkyr­ka.

Delar av kyrkans kor och långhus har undersökts. Koret har haft tegelfasad och fönster med omfattning­ar i kalksten. Strävpelar­e i muren är tecken på att gotiken har gjort sitt intåg. Ett 40-tal gravar på kyrkogårde­n har också undersökts. Just nu pågår en rad olika analyser, bland annat osteologis­ka analyser och kol-14-dateringar. En del av fynden har visats i en utställnin­g på museet och en rapport kommer att publiceras under nästa år.

Vi har också gjort en utgrävning av en boplats i Vikingstad, strax väster om Linköping. På boplatsen, som är daterad till romersk järnålder, hittades bland annat tvåskeppig­a bostadshus, något som är mycket ovanligt för den tiden. En liten bit från husen fanns en klippskrev­a med krossad keramik. Intill skrevan hittades rester efter en brandgrav med några få brända ben och krukskärvo­r.

Ann-charlott Feldt och Emma Karlsson, Östergötla­nds museum

 ??  ??
 ??  ?? Isse Israelsson visar en vall för forskare och medlemmar i samebyn.
Isse Israelsson visar en vall för forskare och medlemmar i samebyn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Utgrävning­ar vid Hospitalst­orget genomförde­s i flera omgångar 2015–17.
Utgrävning­ar vid Hospitalst­orget genomförde­s i flera omgångar 2015–17.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden