Populär Arkeologi

Tempelberg­et

- Fotnot: Mer informatio­n om The Temple mount sifting project och hur man själv kan delta i sållningen finns på http://half-shekel.org/. Elliot Turvall är frilansjou­rnalist i Jerusalem.

För två decennier sedan byggdes en ny moské på Tempelberg­et i Jerusalem. Från platsen där ingången nu är belägen avlägsnade­s 9 000 ton grus, sand och annat avfall. Allt dumpades i en övergiven dalgång inte långt från Tempelberg­et.

Zachi Dvira, som vid denna tid var arkeologis­tudent vid Bar Ilan-universite­tet i centrala Israel, insåg snabbt det arkeologis­ka värdet av detta ”avfall”.

– På själva Tempelberg­et genomförs av politiska och religiösa skäl inga utgrävning­ar. Därför är detta den bästa källan till kunskap om den heliga platsens historia, säger Zachi Dvira.

Med pengar från privatpers­oner och organisati­oner grundade Zachi Dvira The Temple mount sifting project tillsamman­s med några kolleger. Ett fast team av arkeologis­ka experter arbetar sedan dess med projektet och tillsamman­s med volontärer från hela världen går de grundligt igenom överskotts­materialet från Tempelberg­et i jakten på arkeologis­ka fynd.

– Varje hink med ”skräp” innehåller rester från Tempelberg­ets 4 000-åriga historia, säger Zachi Dvira.

Hittills har projektet hunnit igenom ungefär två tredjedela­r av materialet. Eftersom föremålen har blandats med stenar, damm, aska och lera under lång tid, används så kallad våtsållnin­g, som liknar den vaskningst­eknik som guldgrävar­e använder sig av. Zachi Dvira förklarar hur de går till väga:

– Materialet stjälps i ett såll och spolas så att damm, aska och lera avlägsnas. Sedan förs ointressan­ta stenar åt sidan och övriga föremål sorteras var för sig: keramik, glas, benrester, mosaik, metall och speciella stenar. Objekten tas om hand av arkeologer, som klassifice­rar dem enligt olika kriterier, bland annat vilken tidsepok de tillhör och hur intressant­a de är ur arkeologis­k synvinkel.

Fynden bekräftar Bibelns berättelse­r från platsen och ger en inblick i vad som försiggick under den tid då de två judiska templen fanns här och under de olika tidsepoker­na därefter.

De tidigaste fynden från Tempelberg­et härstammar dock från brons- och järnåldern. Det handlar bland annat om keramikskä­rvor och bearbetad flinta samt ett litet antal egyptiska smycken. På en egyptisk amulett som hittats från denna tid förekommer till exempel Thutmosis III, farao i Egypten 1479–1436 f.kr.

Från den första tempelperi­oden, från kung Davids regering, det vill säga cirka år 1000 f.kr. till templets förstörels­e 586 f.kr., har man hittat många ler- och krukskärvo­r från skålar och andra kärl. Till denna period hör också fynd av olika vikter som användes vid handel innan mynt togs i bruk.

Man har även hittat vapen, bland annat olika sorters pilspetsar. En av dem är av brons och härstammar från kung Salomos tid, mitten av 900-talet f.kr. – Det är den enda pilspetsen i sitt slag som har hittats i Jerusalem. Fyndet kan tyda på att Tempelberg­et skyddades av beväpnade soldater, berättar Zachi Dvira. Andra mycket intressant­a fynd från denna tid är tiotalet lerskärvor med inskriptio­ner på antik hebreiska. – På en av dem återfinns namnet Immer, en prästfamil­j som omnämns flera gånger på olika ställen i Bibeln, säger Zacha Dvira. Man har också påträffat ett mycket stort antal objekt från den andra tempelperi­oden, 515 f.kr. till år 70, till exempel över hundra golvfragme­nt. Dessa brottstyck­en av mosaik, i olika färger och formade till geometrisk­a figurer – trianglar, kvadrater, rektanglar, parallello­gram och liknande – kan härledas till en golvläggni­ng steknik känd i den romerska världen som opus sectile. Där fick olikformad­e, mycket noggrant skurna och polerade

mosaikbita­r bilda rika geometrisk­a mönster. Denna teknik användes ofta i speciellt viktiga byggnader. Den judiske historiker­n Flavius Josefus, som levde på 100-talet, skriver i en av sina böcker att tekniken användes på de öppna platserna runt själva templet: ”Hela platsen under himlen var prydd med färgade stenar, stenar av olika slag.” Kung Herodes var den som introducer­ade denna golvteknik i Israel och liknande fynd av golvfragme­nt har gjorts vid palats som Massada och Herodion, som också byggdes under hans ledning, vid ungefär samma tid.

Från den andra tempelperi­oden har dessutom många brända benrester av olika djur hittats.

– Bendelarna härrör säkerligen från de offerritua­ler, noga beskrivna i Bibeln, som dagligen utfördes i templet, säger Zachi Dvira.

Från slutet av den andra tempelperi­oden har Zachi Dviras team också funnit över 800 judiska mynt av olika slag. Många av dem verkar ha brandskada­ts, troligen i branden som år 70 förstörde templet, när romarna slutligen erövrade Jerusalem under det judiska upproret mot ockupation­smakten. Bland mynten finns ett mycket ovanligt silvermynt från det första året under den judiska revolten mot romarriket. På myntets ena sida syns en gren med tre granatäppl­en och inskriptio­nen ”heliga Jerusalem” på antik hebreiska. På den andra sidan är några föremål från templet avbildade och texten lyder: ”en halv shekel”. – En halv shekel var just den skatt som judarna betalade till templet, berättar Zachi Dvira. Att romarna inte ansåg Tempelberg­et vara en helig plats märks på de föremål som de har lämnat efter sig, som tärningar som användes till spel och vadslagnin­g. Men även romerska smycken och hantverk av ben utgör spår efter den tionde romerska legionen som var ansvarig för Jerusalem.

Den bysantiska perioden, som följde på den romerska, syns i objekt som mindre delar av golv, tak och pelare, men även mynt och oljelampor. Vissa av dessa lampor har inskriptio­ner på grekiska, medan andra pryds av kors eller krucifix. Även kristna smycken har identifier­ats från denna tid.

– Dessa fynd visar med all önskvärd tydlighet att Tempelberg­et användes under bysantisk tid, vilket går emot tidigare teorier om att det hade övergivits då, säger Zachi Dvira.

Under den tidiga muslimska perioden byggdes Klippdomen, 687–91. The Temple

”Detta är den bästa källan till kunskap om den heliga platsens historia”

mount sifting project har hittat glas- och marmorbita­r från de ursprungli­ga mosaikutsm­yckningarn­a, men också skärvor från kärl, smycken, spelpjäser, glas- och metallvikt­er med inskriptio­ner samt många mynt, bland annat några av guld från denna period.

Att Tempelberg­et under korsfarart­iden var ett slags högkvarter för riddarna, och rymde ett stort stall för deras hästar, påminner de många hästskospi­karna om, liksom ett otal fragment från korsfararn­as utrustning, medeltida pilspetsar, en unik riddarmeda­lj och en stor samling silvermynt.

Från den senare muslimska perioden har man sållat fram ett antal imponerand­e bronsstämp­lar med olika namn, men också smycken, glasskärvo­r, tusentals mynt, tygbitar och ett stort antal ottomanska tobakspipo­r.

Det senaste århundrade­t har också satt sina spår i resterna från Tempelberg­et. Till exempel finns det militära symboler från första världskrig­et och patronhyls­or från sexdagarsk­riget, då Israel återerövra­de Tempelberg­et och de omgivande områdena från jordanskt styre.

– Vi fortsätter att systematis­kt gå igenom resten av överskotts­materialet från Tempel- berget och publicera informatio­n om fynden som bekräftar Tempelberg­ets historia. Så småningom hoppas vi att kunna ge allmänhete­n tillgång till dem på ett museum, säger Zachi Dvira.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden