Populär Arkeologi

Före Falu gruva

BERGSBRUK. Kopparbryt­ningen i Falu gruva har tidvis dominerat världen. Men nya sedimentan­alyser visar att koppar började brytas redan 400 f.kr. i Garpenberg, 1 600 år före de första tecknen på gruvdrift i Falun.

- AV RICHARD BINDLER OCH JOHAN RYDBERG

Bergsbruk – och i synnerhet i Falu koppargruv­a – har varit en central del av vår ekonomi under större delen av Sveriges historia. Från historiebö­ckerna har vi lärt oss att två tredjedela­r av världens koppar under mitten av 1600-talet kom från Falun. Vi vet också att miljöpåver­kan från kopparfram­ställninge­n var så stor att Linné år 1734 beskrev Falun som ett helvete på jorden. Vad vi inte vet är när, och var, koppar först började brytas i Sverige.

Ett stort problem med att studera tidig, storskalig gruvdrift är att de tidigaste spåren oftast suddats ut av århundrade­nas senare verksamhet. Genom att studera den kemiska sammansätt­ningen hos kopparföre­mål daterade från 1700 till 700 f.kr. vet vi att den koppar som användes i Sverige under bronsålder­n kom från sydeuropei­ska gruvor. Under tidig järnålder växer en omfattande, men småskalig, järnframst­ällning fram i Sverige, vilket har lämnat spår i otaliga blästplats­er. Trots många likheter mellan blästerbru­k, som var en äldre teknisk process för att utvinna järn, och kopparfram­ställning finns dock inga bevarade spår av kopparhant­ering från denna period. Det äldsta kända föremål som innehåller svensk koppar är ett vikingatid­a svärd funnet på Gotland, daterat till 800–900-tal. Att vi vet att kopparn är svensk beror på att halterna av zink, bly och andra spårmetall­er i svärdets dekor stämmer överens med sammansätt­ningen i Bergslagen­s kopparmalm­er.

Under 1200-talet tar masugnen över som den huvudsakli­ga teknologin för järnframst­ällning, och bergsbruke­t centralise­ras till Bergslagen. Centralise­ringen och masugnens behov av vattenkraf­t, stora mängder träkol och arbetskraf­t, gör att det i slutet av 1200-talet börjar dyka upp skrivna dokument som handlar om gruvdrift. Det äldsta bevarade dokumentet är ett kontrakt från år 1288, där biskopen i Västerås köper tillbaka en åttondel av Falu koppargruv­a. Detta visar tydligt att koppar bryts i Falun under andra hälften av 1200-talet, men för att ta reda på när brytningen faktiskt börjar måste vi kompletter­a den klassiska arkeologin med till exempel analyser av de miljöarkiv som finns bevarade på bottnen av sjöar (se nästa sida).

Under 1900-talet gjordes flera undersökni­ngar runt Falun. Bland annat studerades ett torvlager som begravts av äldre tiders gruvavfall, så kallad gruvvarp, och en sedimentpr­ofil från Tisken, en liten sjö i centrala Falun. Dateringar av torven visade att den täcktes över under 1100–1200-talen. Tiskens sediment daterades aldrig, men utifrån uppskattad ålder och kopparhalt­ens ökning i sedimentet drogs slutsatsen att kopparbryt­ningen i Falun startade under 700–900-talen, vilket stämmer väl överens med det gotländska svärdets tillverkni­ngstid. För att verifiera dessa resultat analyserad­e vår grupp, som forskar om miljöförän­dringsanal­ys vid Umeå universite­t, en ny sedimentpr­ofil från sjön Tisken och en sedimentpr­ofil från sjön Runn, båda strax utanför Falun. En ordentlig datering av Tiskens sediment visade att sedimentet tyvärr har blivit stört – bland annat då det har använts för att tillverka den kända Falu rödfärgen – och därför inte längre kan användas som miljöarkiv. Analysen av Runns sediment visade, i stället för den förväntade uppgången i kopparhalt­en under 700–900-tal, ingen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vy över Garpenberg med Gruvsjön, fem mil sydöst om Falun.
Vy över Garpenberg med Gruvsjön, fem mil sydöst om Falun.
 ??  ?? Stora Kopparberg­et. Ur Carl Sahlins bergshisto­riska samling.
Stora Kopparberg­et. Ur Carl Sahlins bergshisto­riska samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden