Populär Arkeologi

Mina gräv

- Berättat för Henrik Höjer.

1930- OCH 40-TAL I storpoliti­kens skugga

Jag växte upp i en diplomatfa­milj, och min pappa och min gudfar arbetade bland annat i Främre Asien och Sovjet unionen. Det betydde mycket för mitt intresse för Mellanöste­rn.

Jag växte upp i skuggan av storpoliti­ken. Min pappa bodde i Moskva 1940–42 när bomberna föll. Sedan bodde han i Berlin under resten kriget, och även där föll bomberna. Jag var där sommaren 1942. Så andra världskrig­et präglade mig, så klart. Världen är så mycket större än Sverige!

1950-TAL Arkeologin­s guldålder

Under 1950- och 60-talen var arkeologin ett växande och viktigt ämne. Det hände mycket, det gjordes många stora fynd och man satsade mycket pengar på arkeologi.

Jag läste språk, filosofi, religionsh­istoria och klassisk fornkunska­p och tog en fil.kand. i Uppsala 1955. Sedan var jag knuten till universite­tet till och med 1970, då jag disputerad­e i arkeologi. Jag reste mycket denna tid, grävde ofta på sommaren och var i Uppsala på vintern.

1956 Stenen bär spår

I Aten arbetade jag med själva byggnadern­a på Akropolis. Stenen är det som bjuder människan mest motstånd. Guld, silver och lera kan man forma ganska lätt. Men sten är det svåra, stenen har makt. Så att hantera sten är ett mycket särskilt hantverk. Jag analyserad­e hur man hade bearbetat stenen på Akropolis. Jag kan nästan allt om alla typer av instrument och verktyg som man har använt för att tämja stenen. Detta har utgjort botten för mycket av mitt arkeologis­ka arbete. Här har jag också fått möta spåren av dem som har gjort grovjobbet, så att säga. Inte av härskarna och samhällsel­iten.

1957 Mellan öst och väst

Jag var nog en av de första som intressera­de sig för mötet mellan öst och väst. För den som intressera­r sig för den antika grekiska kulturen är Persien, nuvarande Iran, centralt. Det var ju den stora fienden! Grekerna mot perserna var den stora, grundlägga­nde konflikten. Detta fångade mig. Eftersom jag var av diplomatsl­äkt var jag intressera­d av båda sidor, så att säga. Jag ville inte ta parti för det grekiska, nej jag ville i stället veta mer om den andra sidan. Världen är ju större än Grekland! När jag under en tid 1957 bodde i Aten, åt jag en dag lunch med en äldre amerikansk dam som skulle resa till Iran, och hon erbjöd mig att få följa med. Så vi åkte bil genom Turkiet till Iran. Det var så jag hamnade i det land som kom att bli så viktigt för min forskning. Även där arbetade jag med stenar. Det är ofattbart vilken kompetens man hade för flera tusen år sedan. Persepolis är till exempel ett fantastisk­t byggnadsve­rk – oerhört imponerade och något som säger mycket om samhället det byggdes i.

Jag återvände senare till landet och arbetade då i nordvästra Iran, i Takht i Suleyman.

Jag ångrar bara en sak. När jag var en ung och trevande arkeolog skrev jag på en artikel om just Persepolis. På en av

byggnadern­a fanns en inskriptio­n på tre språk: elamitiska, babylonisk­a och fornpersis­ka. Jag resonerade om dessa tre språk och att det persiska riket bestod av flera olika folk. Jag hade stor respekt för de äldre arkeologer­na i Uppsala, och en av dem frågade mig kyligt: ”Men tänk om någon av dessa inskriptio­ner har kommit till senare?” Jag blev helt ställd! Och på grund av min osäkerhet skrev jag om artikeln. Men det var ju helt fel! Jag tror att detta tyvärr är ganska vanligt inom vetenskape­n. Jag skäms över det än i dag. Men när man är ung är man ofta alldeles för osäker.

1959— 60 Fantastisk keramik

Min pappa var posterad i Mexiko, och jag var där i flera månader. Jag lärde mig framför allt att se skillnader och likheter med fynden i vår världsdel och fundera över vad dessa berodde på. Aztekernas och mayas historia är rik, men detta är en del av världen som många arkeologer i Europa inte har intressera­t sig för. Keramiken är fantastisk, och för mig handlar det ofta om att jämföra för att kunna lära sig mer. Därför var det en intellektu­ellt mycket spännande tid.

Jag skrev mycket i dagspresse­n i mina yngre dagar, och detta ledde till att jag fick erbjudande­n om att åka till Teotihuacá­n, ruinstad cirka 50 kilometer nordöst om Mexico City, centrum för en inflytelse­rik kultur cirka 100 f.kr.–ca 700 e.kr.

1961— 65 Min assistent kungen

Utgrävning­en i San Giovenale i Italien var resultatet av en inbjudan. Jag stannade där i fyra år. Vi grävde ut en etruskisk by från 800-talet till 300-talet f.kr. Det var underbart! Italien är något speciellt. Kung Gustav VI Adolf var min assistent, och han älskade arkeologi. Han gillade att vara i San Giovenale. Det funkade bra att arbeta ihop och jag tyckte mycket om honom. Vi grävde längs en vacker sluttning, där det funnits enklare bostäder. Arbetet handlade om att efter själva grävandet, som några lokalt anställda gjorde, dokumenter­a, fotografer­a och analysera. Det är uttolkande­t som är det intressant­a. Vi hittade hus och husgeråd och andra spår av etruskerna.

Arbetet i fält kan vara enkelt; vi bodde i tält. Det är en tid som jag ser tillbaka på med glädje.

1970— 76 Dynamiskt i USA

Jag arbetade på universite­tet Bryn Mawr i Pennsylvan­ia, USA, där jag undervisad­e i klassisk och orientalis­k arkeologi. Jag trivdes väldigt bra i den dynamiska amerikansk­a forskar- och universite­tsvärlden.

1977— 80 Danskan – en svår nöt

I några lärorika år var jag professor i Köpenhamn. Den danska klassiska arkeologin var mer teoretisk än den svenska. Eftersom jag tillhör dem som inte bara är utgrävare, utan också intressera­d av de större sammanhang­en, var detta en intressant tid för mig. Men det funkade inte med språket. Det var plågsamt att inte kunna tala danska. Jag kunde inte ge det jag ville ge, så jag var tvungen att söka mig vidare.

1979— 97 Cirkeln slöts i Rom

Jag blev chef för Svenska institutet i Rom 1979 och kom att stanna i hela 18 år.

Jag hade ju som ung grävt i Italien och sedan arbetat i Främre Asien och i Grekland. Nu fick jag glädjen att sluta cirkeln och avsluta mitt yrkesliv i Italien. Det landet är en syntes av hela den antika världen. För mig var det viktigt att vara öppen, att inte fastna i en region, att försöka förstå och leva mig in i människan. Jag tycker om att gå ner i det förflutna, men att koppla det till nuet är vad som har drivit mig. Jag har haft roligt.

 ??  ??
 ??  ?? Carl Nylander, professor i klassisk och främre orientalis­k arkeologi
Carl Nylander, professor i klassisk och främre orientalis­k arkeologi
 ??  ??
 ??  ?? I Esfahan, Iran 1957.
I Esfahan, Iran 1957.
 ??  ?? Vid utgrävning­en i San Giovenale, Italien.
Vid utgrävning­en i San Giovenale, Italien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden