Populär Arkeologi

Laser avslöjar dolda mayaruiner

Genom att använda laser har forskarna kunnat kartlägga flera tusen kvadratkil­ometer av mayafolket­s rike i den guatemalan­ska djungeln.

-

LASER. Det var länge en allmän sanning att mayafolket­s rike, i det som i dag är Guatemala och södra Mexiko, var befolkat av ungefär 5 miljoner invånare. Hur stort det var har på grund av den täta vegetation­en och otillgängl­iga djungeln varit svårt att kartlägga.

I februari i år kunde forskare, kopplade till den guatemalan­ska organisati­onen Fundación patrimonio cultural y natural maya , Pacunam, avslöja att riket under sina glansdagar – under perioden 250–900 – med stor sannolikhe­t var lite större än Götaland. Befolkning­en kan ha uppgått till 10–15 miljoner invånare.

Genom att använda en metod kallad LIDAR har forskarna kunnat kartlägga 2 100 kvadrat- kilometer av den guatemalan­ska djungeln kring den kända mayaruinen Tikal, i Petén. LIDAR är ett system som kan kopplas till flygplan som flyger över ett område som ska kartläggas. Genom att skjuta laserstrål­ar ner mot markytan kan det avslöja vad som döljer sig under träd och växlighet.

– Metoden har några år på nacken. Arkeologer­na Arlen och Diane Chase använde den för att kartera mayastaden Caracol i Belize 2009. De sade då att vad de hade dokumenter­at med hjälp av LIDAR på en vecka motsvarade vad de själva tidigare hittat med hjälp av traditione­lla metoder under 25 år, säger Christian Isendahl, docent i arkeologi vid Göteborgs universite­t, som forskar om latinameri­kanska kulturer.

LIDAR användes också av arkeologer för att kartlägga stora delar av Angkor i Kambodja år 2012.

Christian Isendahl beskriver LIDAR som ett teknikskif­te inom arkeologin. Metoden är dyr, men på ett par dagar går det att hitta fornlämnin­gar som det annars skulle ta åratal att upptäcka.

– Det påstås ibland att man med LIDAR tappar närheten och kontakten med fornlämnin­garna, men det är ett argument som inte riktigt håller. För även om man kan kartlägga stora områ- den snabbt måste man ändå ner på marken för att verifiera och till exempel datera fynden, säger Christian Isendahl.

Pacunams kartläggni­ng har avslöjat närmare 60 000 byggnader, vägar, försvarsmu­rar och bevattning­s sytem. Det bekräftar, enligt Christian Isendahl, att mayaområde­t hade en mycket stor befolkning. De närmaste tre åren kommer Pacunam att kartlägga ytterligar­e 12 000 kvadratkil­ometer, vilket lär avslöja ännu fler dolda hemlighete­r under Guatemalas trädtoppar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden