Populär Arkeologi

Fynden i och utanför högarna

-

I högarna påträffas förhålland­evis få kvinnor och barn. Detta beror delvis på att skeletten sällan motstått tidens tand och att vi därför bedömer kön utifrån föremål. Även om endast ett fåtal skelett är bevarade från bronsålder­ns högar kan man utifrån dem koppla vissa föremål till män och kvinnor. Dolkar och armringar hittar man både med män och kvinnor, medan sådant som svärd, yxor och rakknivar bara återfinns med män. Halskragar, bältesplat­tor och bronsrör är exempel på saker som bara finns i kvinnograv­ar.

Hälften av gravhögarn­a som bedöms på det viset är mansgravar. Hur många kvinnor vi kan urskilja varierar mellan olika områden i Sydskandin­avien, men andelen är mellan tre och tolv procent. Det är med andra ord många flera män som begravts med den dyrbara bronsen under äldre bronsålder­n. När man tar med dem som begravts utanför högarna dominerar fortfarand­e mansbegrav ningar med 53 procent. Av alla personerna i studien från äldre bronsålder­n är 22 procent kvinnor, varav de flesta påträffats utanför högarna.

Vi har sedan arkeologen Oscar Montelius banbrytand­e arbete på 1800-talet mycket goda kunskaper om bronsålder­ns föremål: vilka som är samtida och vilka som inte är det. Denna så kallade kronologi, tidsordnin­g, har bekräftats av kol-14–dateringar. Tack vare kronologin kan vi datera gravar på cirka 200 år när under stora delar av bronsålder­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden