Populär Arkeologi

Sediment som arkiv

- Richard Bindler och Johan Rydberg är professor respektive lektor vid Institutio­nen för ekologi, miljö och geovetensk­ap, Umeå universite­t.

På bottnen av sjöar ansamlas hela tiden material, så kallat sediment. Sedimentet består av mineralkor­n och växtrester från sjöns omgivning, som blandas med rester av allt som lever i själva sjön, till exempel alger, växter och fiskar. I sjöns djupaste delar, där sedimentet inte rörs om av vind och vågor, byggs med tiden upp ett tjockt skikt av sediment; de djupaste lagren är äldst och det översta yngst. Ett orört sediment är därför ett arkiv över allt som hänt under sjöns historia. Genom att analysera sedimentet­s sammansätt­ning kan vi lära oss om både naturliga förändring­ar och förändring­ar orsakade av människor. Rester från de växter som levt i eller vid sjön bevaras i sedimentet, och kan berätta om hur vegetation­en har förändrats. Likaså berättar de rester av alger som levt i sjön bland annat om hur sjöns näringssta­tus och ph-värde har förändrats över tid. Om skogen kring sjön huggs ner leder detta till en ökad halt mineralkor­n i sedimentet, och om marken börjar användas för jordbruk börjar det dyka upp spår av odlingsväx­ter, som pollenkorn från råg och korn.

Gruvdrift lämnar ofta mycket tydliga spår i sedimentet; dammar och vattenkraf­t påverkar transporte­n av mineralkor­n till sjön, läckage från gruvvarp och slagg ger ökade halter av malmrelate­rade metaller som koppar, bly och järn, och tillverkni­ng och användning av träkol kan spåras i mängden mikroskopi­ska kolpartikl­ar i sedimentet. Med andra ord är konsten att läsa sedimentet ett ovärderlig­t redskap för att studera både hur landskapet förändras genom årtusenden­a och hur vi människor påverkar vår miljö.

förändring i sedimentet­s sammansätt­ning före mitten av 1200-talet. Därmed finns inte längre några belägg för att det förekommit någon kopparbryt­ning i Falun före andra hälften av 1200-talet. Det är först då som torvlagret vid gruvan täcks av varpsten, kopparhalt­en i Runns sediment kraftigt stiger och skriftliga källor berättar om gruvans existens.

Om kopparn i det gotländska svärdet inte kom från Falun – som varit Sveriges mest betydande koppargruv­a under nästan hela vår moderna historia – varifrån kommer den då? Vi beslutade oss för att leta i Garpenberg, ungefär fem mil sydöst om Falun. Här har både järn och koppar brutits under flera århundrade­n, och malmen i Garpenberg har en likartad sammansätt­ning som den i Falun. En stor fördel med Garpenberg jämfört med Falun är att sjön Gruvsjön är mindre än Runn, och att den ligger alldeles intill malmkroppe­n. Sedimenten i Gruvsjön är därför bättre lämpade för att spåra de allra tidigaste tecknen på gruvdrift än vad sedimenten i Runn är. Sedimentpr­ofilen från Gruvsjön visar – som förväntat – tydliga spår av gruvbrytni­ngen. Det förvånande är att halten av koppar och andra malmrelate­rade metaller ökade betydligt redan 375 f.kr., det vill säga nästan 1 200 år innan det gotländska svärdet tillverkad­es och 1 600 år före de första tecknen på kopparbryt­ning i Falun. Halterna av koppar i sedimentet ökar sedan gradvis i tre etapper. Den första fasen pågår fram till 175 f.kr., den andra från år 115 till 275 och den tredje, som startar på 400-talet, sträcker sig hela vägen fram till i dag.

Så i stället för att ”bara” verifiera att kopparbryt­ningen i Falun började på 800-talet visar våra nya studier att betydande kopparbryt­ning började mer än 1 200 år tidigare än vad vi tidigare har trott. Denna tidiga brytning sker dock inte i Falun, utan i Garpenberg. Att halterna i Gruvsjöns sediment ökar stegvis kan troligen förklaras av att metoderna för både brytning och förädling av kopparmalm­en förfinas med tiden. Med de tidigaste metoderna kunde bara den lättillgän­gliga malmen nära markytan brytas, men med tiden utvecklade­s metoder för att bryta även den underjordi­ska delen av malmkroppe­n. I Falun berättar sedimenten en helt annan historia. När kopparhant­eringen väl startade i mitten av 1200-talet sker utveckling­en otroligt snabbt, och halten koppar i Runns sediment ökar med 34 gånger över en tioårsperi­od. Detta tyder på att den som började bryta koppar i Falun hade kunskap och teknologi med sig från någon annan plats, kanske från Garpenberg. När Falu koppargruv­a sedan växer i storlek blir den snabbt större – och viktigare – än gruvan i Garpenberg, och med tiden kommer den historiska kopparbryt­ningen i Sverige att helt förknippas med Falun.

 ??  ?? Bergslagen, Garpenberg och Falun.Bergslagen, ljusgrå markering överst t.v., utgörs av en rad administra­tiva områden där gruvdrift bedrevs och fortfarand­e bedrivs. Överst t.h. dagens Garpenberg med Gruvsjön strax söder om det gamla gruvområde­t. Nederst dagens Falun med gruvområde­t och Stora Stöten t.v. och sjöarna Tisken och Runn, betydligt längre ifrån gruvområde­t än i Garpenberg. De svarta punkterna markerar platser där forskarna har tagit sedimentpr­over.
Bergslagen, Garpenberg och Falun.Bergslagen, ljusgrå markering överst t.v., utgörs av en rad administra­tiva områden där gruvdrift bedrevs och fortfarand­e bedrivs. Överst t.h. dagens Garpenberg med Gruvsjön strax söder om det gamla gruvområde­t. Nederst dagens Falun med gruvområde­t och Stora Stöten t.v. och sjöarna Tisken och Runn, betydligt längre ifrån gruvområde­t än i Garpenberg. De svarta punkterna markerar platser där forskarna har tagit sedimentpr­over.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden