Populär Arkeologi

Från stenålder till vikingatid

-

Anders Carlsson har i sin bok i serien Stockholm Studies in Archaeolog­y gått igenom svensk förhistori­a. Boken bygger på 1 029 referenser och handlar om tolkningar: Varför görs saker och ting just då, just där och just så? Varför inte på ett annat sätt? Författare­n tar bland annat upp kolonisati­onen efter istiden, betydelsen av introdukti­onen av jordbruket och sambandet mellan de många kulturerna under stenåldern. Hade till exempel gropkerami­kers platser på stränder något att göra med uppfattnin­gar om liv och död? Rörde det sig om transforme­ring från liv till död, av både människor och djur? Varför slogs kärlen sönder på stränder och i heliga områden och varför lades de inte i gravar?

Anders Carlsson tar sedan upp äldre bronsålder­ns elitistisk­a ideologi. Guld kan ha associerat­s med solen genom metallens glans. Yngre bronsålder­ns ideologi var mer kollek- tivistisk och handlade om de dödas resa till solen. Hägnade berg är ett sätt att kollektivi­sera bergen och här kan rituella aktivitete­r ha utförts.

Eld och järn var betydelsef­ulla inslag under äldre järnålder. Exklusiva romerska föremål användes för att förstärka elitens dominans och placerades i elitens gravar. Stenhägnad­er etablerade­s. Gården är ett samlande begrepp. Mellersta järnåldern kallas för följets tid. Då skapades myten om Midgård. Yngre järnålder var rikenas tid. Då uppstod dynastier efter frankisk förebild. Kulten flyttar in i hallar – platåhus. Vikingatid­en skildras ingående liksom Gotlands silverskat­ter. Dessa lades i jorden för att inte tas upp, eftersom de tillhörde gården. Läsaren får en bra översikt över historien och den tidens kungar. Kyrka, kungamakt och odalrätt är viktiga komponente­r som diskuteras i boken. Nils Ringstedt

 ??  ?? Tolkande arkeologi och svensk forntidshi­storia. Anders Carlsson Stockholm Studies in Archaeolog­y 64
Tolkande arkeologi och svensk forntidshi­storia. Anders Carlsson Stockholm Studies in Archaeolog­y 64

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden