Populär Arkeologi

Tillbaka till Helgö igen

Utgrävning­arna av Helgö i Mälaren är några av de mest omfattande som har gjorts i Sverige.

- AV NILS RINGSTEDT

De arkeologis­ka utgrävning­arna på Helgö i Mälaren är ett av de mest omfattande fältarbete­n som bedrivits i Sverige. Projektet pågick mellan 1954 och 1978 då det plötsligt avbröts. Nu har en ny översikt över projektet publicerat­s.

Författarn­a har utgått från de arton publikatio­ner som finns om Helgö jämte många andra dokument. Båda har stora insikter i Helgös arkeologi. Kristina Lamm grävde till exempel på Helgö mellan 1964 och 1978. De ger en utmärkt sammanfatt­ning av vad som skett och påträffats i samband med utgrävning­arna, som avslöjade gravfält och ett komplex av 3–4 gårdar belägna runt en hamnvik. Tidigare opublicera­de anteckning­ar från fältdagböc­ker finns med, liksom en bilaga med nytolkade spår efter huskonstru­ktioner, vilket resulterat i tydliga bilder av de olika påträffade husen.

Helgö intog en betydande plats i Mälarens historia och utveckling under flera hundra år. Enligt författarn­a visar undersökni­ngarna av Helgö att ön förändrade sin funktion från kultcentru­m under sen bronsålder till bondesamhä­lle. Sedermera blev det en plats för smyckestil­lverkning och ännu senare ägde produktion av järnföremå­l rum där. Länge var ön ett centrum för vattentran­sporter av råmaterial utifrån och handel med färdiga varor, som smycken som spreds långväga. Kontakter upprätthöl­ls med andra europeiska platser, ja till och med asiatiska. Fynd av granater och andra dyrbara material kan ha kommit ända från Sri Lanka och Indien. En Buddhabild är från Swatdalen i Indien. Föremål från romerska riket har påträffats, till exempel guldsolidi och ringar av guld. Guldet smältes ner för att användas vid tillverkni­ng av smycken.

Helgös gyllene tid varade i ungefär hundra år, från omkring år 500. Det var under den tiden som verkstaden i det som kallas byggnadsgr­upp 3 producerad­e fina föremål som spreds vida omkring. Under 600-talet skedde en nedgång, då produktion­en koncentrer­ades till järnföremå­l och pärlor. Efter år 700 förändrade­s samhället radikalt. Jordbruksv­erksamhet tog över och befolkning­en ökade, vilket märks i fler gravfält.

Verksamhet­en på Helgö upphörde på 1000-talet, vilket kan berott på den stigande havsnivån. Det blev svårare för skepp att angöra ön. Minnet av Helgö dog inte ut – år 1287 anses Helgö fortfarand­e utifrån platsnamne­t vara ”en helig ö”.

På 135 sidor har de båda författarn­a givit en intressant och innehållsr­ik översikt av Helgö-projektet. Boken är vackert illustrera­d med foton. För alla som är intressera­de av Helgö rekommende­ras skriften varmt.

 ??  ?? Grävningsl­edaren Else Nordahl med två medarbetar­e det första grävningså­ret, 1954.
Grävningsl­edaren Else Nordahl med två medarbetar­e det första grävningså­ret, 1954.
 ??  ?? Helgö Revisited. A new look at the excavated evidence for Helgö Helen Clarke och Kristina Lamm Stiftung SchleswigH­olsteinisc­he Landesmuse­en Schloss Gottorf Zentrum für Baltische und Skandinavi­sche Archäologi­e
Helgö Revisited. A new look at the excavated evidence for Helgö Helen Clarke och Kristina Lamm Stiftung SchleswigH­olsteinisc­he Landesmuse­en Schloss Gottorf Zentrum für Baltische und Skandinavi­sche Archäologi­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden