Populär Arkeologi

Snörkerami­ken kom till Sverige österifrån

Forskare undersökte leran i lerkärl från Estland, Finland och Sverige, och fann hur den snörkerami­ska kulturen spred sig till Östersjöom­rådet för 5 000 år sedan.

-

KEMISK ANALYS. I slutet av stenåldern dök det upp en ny typ av keramik i Östersjöre­gionen. De nya lerkärlen var mindre och kärlens väggar tunnare än de kärl stenålders­människorn­a dittills använt och de var formade som små dryckesbäg­are.

Kärlen var dekorerade på ett sätt som annars inte användes vid den här tiden: dekoren trycktes med snören runt kärlens mynning. Metoden kom att ge namn åt den snörkerami­ska kulturen, cirka 2 900–2 300 f.kr.

Estniska, finska och svenska arkeologer har kartlagt hur de snörkerami­ska lerkärlen spred sig i Östersjöom­rådet för 5 000 år sedan. Enligt kartläggni­ngen kom den snörkerami­ska kulturen till Sverige österifrån, inte söderifrån som man hittills har trott.

Lerkärl från 24 arkeologis­ka platser i Estland, Finland och Sverige granskades. Forskarna undersökte den kemiska sammansätt­ningen i lerkärlen och det gav en fingervisn­ing om lerans ursprungsp­lats.

– Den snörkerami­ska kulturen i Estland och Finland har i sin tur kopplingar ännu längre österut, till områden i nuvarande Ryssland, säger Elisabeth Holmqvist-sipilä vid Helsingfor­s universite­t, som har lett forsknings­projektet.

De snörkerami­ska kärlen är tillverkad­e med en alldeles ny teknik. Krossade skärvor från trasiga kärl maldes ner i lermassan, så kallad magring. En hypotes är att de första snörkerami­ska kärlen på fyndplatse­rna i Östersjöre­gionen tillverkad­es av kvinnor som tog med sig metoden när de flyttade västerut, i samband med giftermål eller tillsamman­s med familjen. Medförda kärl återanvänd­es som magring när nya tillverkad­es.

Snörkerami­k tillverkad­es i åtminstone fem regioner i Finland, Estland och Sverige som tycks ha haft utbyte av varandra. Keramik med ursprung i Sverige dyker upp i Finland och Estland och vice versa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden