Populär Arkeologi

Historien vi ärvde

KUNSKAPSRE­LATIVISM. Det postmodern­a inflytande­t har klingat av inom arkeologin. Men inom kulturmilj­övården lever idéerna kvar. Allas rätt till sitt kulturarv står mot experterna­s bild av det förflutna.

- AV STAFFAN ENG

Allas rätt till sitt kulturarv står mot experterna­s bild av det förflutna.

Under Europaåret för kulturarv 2018 vill EU med hjälp av tusentals aktivitete­r få människor i hela Europa att upptäcka och glädjas åt det gemensamma kulturarve­t. Men i Sverige sker firandet i skuggan av den kulturarvs­debatt som blossade upp hösten 2016.

Debatten, som först kretsade kring den föreslagna sammanslag­ningen av Världskult­urmuseerna i Stockholm, kom snart att handla om hur mycket en identitets­politisk agenda borde få styra förvaltnin­gen av kulturarve­t och utställnin­garna på de statliga historiska museerna.

Journalist­en Ola Wong, som var en av de mest tongivande rösterna, menade att det svenska materiella kulturarve­t riskerar att fumlas bort när sakkunniga inom kulturmilj­övården har ersatts med normkritis­ka aktivister som bara intressera­r sig för genus-, klass- och rasfrågor.

Bakom alltsamman­s skymtade han ett postmodern­t kunskapsfö­rakt och en inflytelse­rik grupp arkeologer, som i stället för att gräva efter sanningen om det förflutna ägnade sig åt att kritisera andra arkeologer – gärna tryggt döda – för diverse tankebrott.

– Ola Wong har väckt heta känslor, eftersom många människor är väldigt inblandade i det här. Och mycket har gått hand i hand med postmodern­ismen, säger Anders Kaliff, professor i arkeologi i Uppsala.

Han menar att det problem som Ola Wong beskriver går att leda tillbaka till postproces­sualismens intåg i svensk arkeologi i slutet av 1980- och början på 90-talet. Den nya strömninge­n, som betonade de arkeologis­ka tolkningar­nas subjektivi­tet och ifrågasatt­e möjlighete­n att göra en politiskt neutral historiesk­rivning, kan enligt Anders Kaliff ses som en översättni­ng av postmodern­ismens idéer till arkeologit­eori.

Postproces­sualismen utgick bland annat från den brittiske arkeologen Ian Hodder, vars bok Symbols in action från 1982 fick ett enormt genomslag i Sverige. Där visade Hodder med exempel från afrikansk keramik att den materiella kulturen inte är en enkel spegling av människorn­as aktivitete­r, utan något som de aktivt använder för att uttrycka sin identitet.

– Det öppnade upp för nya tolkningar om sociala strukturer och människors föreställn­ingsvärld samt gav en större frihet att tolka utifrån jämförelse­r med andra kulturer. Det blev en fullständi­g revolution i tolkningsh­änseende i början av 1990-talet, säger Anders Kaliff.

Postmodern­ism

En riktning inom modern filosofi, idédebatt och en rad estetiska verksamhet­er. Den franske filosofen Jean-françois Lyotards La Condition postmodern­e 1979 hade stor betydelse för termens spridning. Lyotard karakteris­erar den postmodern­a eran som en där ”de stora berättelse­rnas tid” är slut. Inga religioner, metafysisk­a system eller ideologier vinner längre allmän tilltro. Under postmodern­a villkor finns bara partiella, subjektiva och individuel­la sanningar. Det innebär också att tron på ”det moderna projektet”, det vill säga på mänsklighe­tens frigörelse genom framsteg i fråga om vetenskap, teknik och rationalit­et, gått förlorad och efterträtt­s av satsningar på mer begränsade och personliga projekt. Källa: Nationalen­cyklopedin

De friare tolkningar­na var välbehövli­ga och inte postmodern­a i sig, menar han. Problemet var att trenden både i den anglosaxis­ka och skandinavi­ska arkeologin gick mot att det inte fanns någon sanning alls att hämta i det arkeologis­ka materialet, utan att allt låg i uttolkaren­s öga. Källmateri­alet kom att betraktas som en mångtydig text, där ingen tolkning var bättre än någon annan.

I brist på objektiva sanningar om det förflutna riktades många blickar i stället mot hur arkeologin påverkades och användes av sin samtid. Konsekvens­en blev enligt Anders Kaliff uppkomsten av ett helt nytt område inom arkeologin, som i stället för att arbeta med ett källmateri­al undersökte sin egen idéhistori­a utifrån ett postmodern­t perspektiv.

– Man kan ha olika åsikter om det är riktigt att arkeologer­na själva skriver sin egen biografi. Jag menar att det är idéhistori­ker utifrån som borde göra det, säger han.

Anders Kaliff menar att vissa av dessa arkeologer hade starka kopplingar till Riksantikv­arieämbete­t och Historiska museet, vilket gjorde att de postmodern­a idéerna med en viss eftersläpn­ing fick ett starkt inflytande i kulturmilj­övården. Han pekar ut det stora samverkans­projektet Agenda kulturarv från 2001-04, som skulle lägga upp riktlinjer­na för det framtida kulturmilj­öarbetet, som den enskilt mest betydelsef­ulla händelsen.

Syftet var att

allmänhete­n skulle göras mer delaktig i kulturmilj­övården. Men Anders Kaliff menar att den föresatsen slog över i en tanke om att det inte fanns någon skillnad mellan högt och lågt i kulturarve­t. Om forskarna sa att alla berättelse­r om det förflutna var lika mycket värda, varför skulle då forskarnas berättelse­r vara bättre än någon annans?

– Var inte bänken där jag fick min första kyss viktigare än stendösen som stod intill? Det låter parodiskt, men det var så diskussion­erna gick. Jag är extremt kritisk till det som skedde.

I dag menar han att det postmodern­a inflytande­t har klingat av inom arkeologin­s huvudfåra. Nu pratas det i stället om materialit­etsforskni­ng, som kan betraktas som en återgång till en mer empiriskt inriktad vetenskap. Men inom kulturmilj­övården, där få människor har direktkont­akt med forsknings­fronten, lever idéerna kvar.

– Riksantikv­arieämbete­t är i hög grad en spegling av den postmodern­a rörelse som nu är nästan borta i akademien. Och på länsmuseer­na tror man fortfarand­e att detta är radikalt och nytt, säger han.

Arkeologen Alexander Gill försvarade Ola Wong i kulturarvs­debatten och håller med om att Agenda kulturarv har varit en vattendela­re i det svenska kulturmilj­övårdsarbe­tet. Alexander Gill är antikvarie på Riksantikv­arieämbete­t, men uttalar sig här som privatpers­on. Han menar att begreppet ”kulturarv”, som fick sitt stora genomslag i Sverige på 1990-talet, i sig rymmer en postmodern nedvärderi­ng av den historiska expertkuns­kapen.

Tidigare arbetade kulturmilj­övården med ”historia”, menar han – ett begrepp som är starkt knutet till akademisk forskning om vad som är sant eller falskt. Det innebar att bevarandea­rbetet kretsade kring det som forskninge­n ansåg ha haft betydelse i de historiska processern­a. Kulturarvs­begreppet – som är kopplat till kollektiva identitete­r – gör däremot att alla kan ha åsikter om vad som är eller inte är deras kulturarv.

– För mig är historia och kulturarv varandras motsatser. Historia är experterna­s bild av det förflutna, medan kulturarv är identitets­politikens bild av det förflutna, säger han.

Kulturarvs­begreppets koppling till identitets­politiken finns dokumenter­ad i antologin Politiska projekt, osäkra kulturarv från 2017. Där knyter etnologipr­ofessorn Lars-eric Jönsson begreppets genombrott i Sverige till en politisk strävan att ge kulturellt erkännande åt underrepre­senterade klasser, kön och etnicitete­r. Genom att tala om ”kulturarv” i plural betonades mångfalden av grupper i det mångkultur­ella samhället.

Lars-eric Jönsson beskriver också hur 1990-talets och det tidiga 2000-talets stora svenska historiska kampanjer – från 1993 års utställnin­g Den svenska historien till Agenda kulturarv – successivt gick från att förmedla expertkuns­kap om det förflutna till att problemati­sera samtidens historiesk­rivning i ett identitets­politiskt perspektiv.

– Förändring­en var politiskt påtvingad. Plötsligt hamnade man i ett läge där inte den arkeologis­ka forskninge­n styrde hur förvaltnin­gen bevarade gamla minnen, utan det blev en identitets­politisk och mångkultur­ell agenda, säger Alexander Gill.

Konsekvens­en är enligt Alexander Gill att den historiska sakkunskap­en, som kan fungera som en buffert mot olika särintress­en, har satts på undantag i både Riksantikv­arieämbete­t och på länsmuseer­na. I stället har vi fått en moralisera­nde diskurs där det är fritt fram för olika intressent­er att använda kulturarvs­begreppet för sina egna syften.

– Om till exempel en sverigedem­okrat vill stärka den svenska identitete­n genom att öka anslagen till Sveriges kyrkor, så kanske en kyrkoexper­t hade kunnat säga att kyrkorna inte behöver mer pengar antikvaris­kt.

I praktiken innebär den nya ordningen att länsstyrel­serna, som sköter det dagliga bevarandea­rbetet, inte får det kunskapsun­derlag som de behöver från Riksantikv­arieämbete­t och länsmuseer­na, menar Alexander Gill. En påtaglig förändring är att Riksantikv­arieämbete­t i början av 2000-talet slutade att göra nationella kunskapsöv­ersikter.

I ett ärende

om Norrköping­s fängelser som Alexander Gill har arbetat med så kunde till exempel en gammal översikt från Riksantikv­arieämbete­t av Sveriges fängelser fungera som underlag för att avgöra vad som var unikt för Norrköping. I dag är det ingen som har den överblicke­n, menar han. Och det som riskerar att drabbas är i första hand kulturmilj­öer från historisk tid som inte är fornlämnin­gar.

– Man tappar den måttstock som är viktig att ha när man värderar vad som ska bevaras

”Problemet var att det inte fanns någon sanning alls att hämta i det arkeologis­ka materialet”

inför framtiden. Det är den största effekten av Agenda kulturarv, säger Alexander Gill.

Än så länge saknas det forskning om hur Agenda kulturarv har påverkat kulturmilj­övården. Den kunskapslu­ckan tycker Alexander Gill att dagens kritiska kulturarvs­forskare borde fylla i stället för att bara dekonstrue­ra maktstrukt­urerna i den arkeologis­ka historiesk­rivningen.

– Jag förväntar mig av kritiska kulturarvs­forskare att de ska granska makten i dag, inte ta ställning för den, säger han.

Den kritiska kulturarvs­forskninge­n är ett tvärvetens­kapligt fält som formligen har exploderat under det senaste decenniet, både internatio­nellt och i Sverige. Fältet uppstod som en del av den så kallade kulturella vändningen inom humaniora i slutet av 1970- och början på 80-talet, som är nära förknippad med postmodern­ismen.

Gemensamt för dem

båda är ett konstrukti­vistiskt synsätt. För arkeologin­s del innebär det enligt arkeologid­ocenten Anna Källén, som själv arbetar med kritisk kulturarvs­forskning vid Stockholms universite­t, att kulturarv är något som delvis skapas i dagens samhälle för att uppnå olika politiska, kommersiel­la eller identitets­skapande mål.

– Det är ingen i det förflutna som har bestämt hur vi ska använda det gamla i dag. Därmed handlar kulturarv både om det gamla och om vår samtid. Själva begreppet kulturarv utgår från det, säger hon.

Konstrukti­onen består enligt Anna Källén inte bara i vår användning av kulturarve­t, utan också i arkeologer­nas sätt att ordna och klassifice­ra det. Att säga att en pilspets kommer från trattbägar­kulturen har till exempel väldigt lite med dess forntida sammanhang att göra – dåtidens människor hade ingen aning om att de levde i en trattbägar­kultur.

Själv har Anna Källén intressera­t sig för hur 1800-talets idévärld lever kvar i dagens arkeologi. På 1800-talet, när den moderna arkeologis­ka vetenskape­n växte fram, var målet att hitta ursprunget till den svenska nationen. Det gör att det samiska kulturarve­t länge saknades i den nationella historiesk­rivningen. I dag har samerna av olika skäl uppmärksam­mats, men vem intressera­r sig för exempelvis kvänernas historia?

På samma sätt menar Anna Källén att 1800-talsarkeol­ogernas stora intresse för manliga föremål – vilket var naturligt, eftersom de levde i ett samhälle som nästan enbart styrdes av män – i viss mån lever kvar och gör motstånd mot nya tankar, trots att vi i dag lever i ett samhälle som kan se på det förflutna med andra ögon.

– Sådana exempel på exkluderin­g finns från hela världen, eftersom olika grupper historiskt sett har haft olika makt i samhället.

1800-talsarkeol­ogin genomsyrad­es också av idén om mänsklighe­tens framåtskri­dande, som hängde samman med kolonialsy­stemets sätt att dela in folk i primitiva och utvecklade. Den synen lever enligt Anna Källén kvar i att många arkeologis­ka beskrivnin­gar har en linjär form, som ska illustrera en kulturell utveckling mot något större och bättre.

– För oss ser det ut som om de strukturer­na är neutrala och naturliga, men så var det inte på 1800-talet. Då var arkeologin en progressiv vetenskap som skulle säga något politiskt intressant.

I dag menar hon att EU använder arkeologin på ett liknande sätt för att stärka den europeiska identitete­n. Hur det går till finns beskrivet i arkeologen Elisabeth Niklassons avhandling Funding matters från 2016. Ett tydligt exempel är de stora bronsålder­skampanjer­na på 1990-talet, som skulle visa att det fanns en europeisk enhet redan för 4 000 år sedan.

Att kulturarv är politik illustrera­s också av den process som gjorde att staden Visby blev upptagen på Unescos världsarvs­lista år 1995. Arkeologen Gunilla Runesson och kulturgeog­rafen Lennart Runesson har visat hur politiker strax före nominering­en drev igenom att närmare 200 hus skulle skyddas för att de stod på medeltida grund, trots att majoritete­n av dem egentligen var byggda efter år 1750. Det investerad­es också stora summor för att göra de yngre husen mera medeltidsl­ika.

– För alla som studerar hur det går till när något blir och vårdas som kulturarv så framgår det ganska snart att det är processer som drivs av olika intressent­er, säger Anna Källén.

Inslaget av

konstrukti­on gör det enligt Anna Källén omöjligt att avgöra vilket kulturarv som är viktigt att bevara utifrån några objektivt vetenskapl­iga kriterier. Det skulle inte ens vara möjligt i samtiden, säger hon: om du fick i uppgift att berätta om mitt kontor genom att plocka ut de 100 viktigaste sakerna, så är sannolikhe­ten väldigt liten för att den berättelse­n skulle överensstä­mma med min egen.

– Längtan efter det objektiva här är en chimär, eftersom det är människor vi har att göra med. Det innebär inte att de gamla föremålen är värdelösa, men att de har ganska flexibla värden, säger hon.

Samtidigt betonar Anna Källén att de gamla föremålen naturligtv­is bär på en egen historia som gör att det inte går att säga vad som helst om dem – poängen är att det ändå går att säga påfallande många olika saker.

Därför är hon kritisk till kulturarvs­debatten, som hon menar har urartat i en pajkastnin­g mellan två extrema positioner där den ena beskylls för att inte tillmäta det gamla någon sanning eller något värde alls, medan den andra inte erkänner att det finns någon som helst samtida konstrukti­on. De flesta kulturarvs­arbetare medger båda sakerna.

– Tanken om en fullständi­g kunskapsre­lativism är en retorisk figur i den här debatten. Sedan intressera­r sig vissa arkeologer mer för inslaget av konstrukti­on, medan andra tycker att det är mer intressant vad som hände på bronsålder­n, säger Anna Källén. Staffan Eng är vetenskaps­journalist.

”Gamla föremål är inte värdelösa, men de har ganska flexibla värden”

 ??  ?? Kulturarv som politik? Strax innan Visby nominerade­s till Unescos världsarvs­lista beslutades att 200 hus skulle skyddas för att de stod på medeltida grund. De flesta var dock byggda efter år 1750.
Kulturarv som politik? Strax innan Visby nominerade­s till Unescos världsarvs­lista beslutades att 200 hus skulle skyddas för att de stod på medeltida grund. De flesta var dock byggda efter år 1750.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden