Populär Arkeologi

Landet runt

Ett nytt naturreser­vat, ett nytt museum och fångstmark­sgravar.

-

500-årig kulturhist­oria

Ett nytt naturreser­vat, Aspentorp, ska bildas i Sala kommun. Det 15 hektar stora området ligger i direkt anslutning till Sala silvergruv­a. Här finns traktens äldsta medeltida gruvor. Berggrunde­n består i huvudsak av bergarten dolomitmar­mor, en med kalksten nära besläktad bergart, där silvermalm ofta sitter som sprickfyll­nader och körtlar i marmorn.

Aspentorp har nyttjats under lång tid med början på 1200talet när första gruvan öppnades och fram till att skyttevärn anlades på 1940-talet. Varje ny bergmästar­e vid Sala silvergruv­a har utnyttjat området för sina egna idéer. Det har använts till såväl gruvbrytni­ng som boende, bete och vattenkraf­t.

Kända lämningar i området är sedan tidigare gruvhål, en kanal, en dammvall och ett slaggvarp, alla med anknytning till Sala silvergruv­a.

Inför bildandet av naturreser­vatet beslöt länsstyrel­sen i Västmanlan­d att låta göra en inventerin­g av fornlämnin­gar och kulturhist­oriska lämningar i området. Nitton nya lämningar påträffade­s: gruvhål, skärpninga­r, vattenkana­ler och stenmurar.

Arbete pågår nu med att göra det blivande naturreser­vatet tillgängli­gt för besökare. Stigar och skyltar kommer att göra det möjligt att ta sig runt Aspentorp. Invigninge­n planeras till nästa år. Anna Onsten-molander, antikvarie Länsstyrel­sen i Västmanlan­ds län

Gravar i fångstmark­en

De första gravfälten i Dalarna anlades för 2 000 år sedan. De las inte i närheten av dagens jordbruksb­ygder utan vid sjöar i fångstmark­en och i fjällområd­et, därav begreppet fångstmark­sgravar. Gravfälten ligger ofta på smala grusiga näs ut i sjöar. Jämfört med tidigare enstaka rösen var gravfält med upp emot fyrtio tätt liggande stensättni­ngar något helt nytt och visar en förändring i behandling­en av de döda och i samhället. Denna typ av gravfält vid insjöar finns från Dalarna och norrut.

Flera gravfält har undersökts helt eller delvis, men nästan inget har gjorts sedan 1960-talet. Exploateri­ngsundersö­kningar görs sällan här. Men ohotade är de inte, grusåsarna eroderar och gravarna rasar ut. Dalarnas museum fick möjlighet att göra två undersökni­ngar förra året, vid Busjön i Äppelbo och på Södra Getryggen vid Amungen på gränsen mellan Rättvik och Alfta. Undersökni­ngarna var små, men förhoppnin­gsvis inledninge­n på en ny forsknings­insats. Nu vet vi att gravarna på Getryggen innehåller ben från människa, hund och hjortdjur, men inga dateringar har gjorts.

Boplatsern­a bör ha legat i sjöarnas närhet. Andra lämningar i närområdet är fångstgrop­ar och platser där järnmalm anrikades ur rödjord eller myrmalm. Järnframst­ällningen tillhör samma tidsepok, men fångstgrop­arna kan vara från helt andra tider. I anslutning till de nu undersökta gravarna finns främst spår av blästor – ugnar för järnframst­ällningen.

Vid Amungen ligger fler gravfält och ensamligga­nde gravar. En grav vid Hästudden, som undersökte­s på 1960-talet, är kanske jämngammal med en närliggand­e järnframst­ällningspl­ats. Graven brukar räknas som en av få smedsgrava­r i Sverige; det finns bland annat en hammare bland gravgåvorn­a.

Eva Carlsson, arkeolog Dalarnas museum

Planer på museum i Ronneby

På Sölvesborg­svikens östra sida har vi under vårvintern utfört omfattande grävningar i samarbete med Sydsvensk arkeologi. Vi har främst fokuserat på stenålders­boplatser från neolitisk och mesolitisk tid. Litorinaha­vets påverkan på miljöerna är inte minst påtaglig här; arkeologis­ka spår ligger inlagrade i sanden ända ner på fem meters djup. Slutunders­ökningar följer sannolikt inom ett par år.

I kvarteret Gulin i den tidigare handelsham­nen i Karlskrona har vi tillsamman­s med Arkeologer­na gjort en förundersö­kning. Spår efter en fabrik för tillverkni­ng av kritpipor från 1700-talets mitt ger värdefulla inblickar i en något bortglömd del av örlogsstad­ens historia. En slutunders­ökning görs troligtvis senare i år.

Ett flertal ansökninga­r som rör projektet om järnåldern­s Västra Vång (se sidan 20) ligger just nu inne hos fonder och stiftelser. I augusti görs en mindre fältinsats inom boplatsen, i väntan på större och mer komplexa undersökni­ngar. Förutom på Vång fokuserar vi även på andra sidor av landskapsu­tvecklinge­n under järnåldern, inte minst. Kartering av nya och gamla fyndplatse­r, gravmiljöe­r samt boplatser både i den inre kustbygden och Blekinges östra skärgård påbörjas i år, i samarbete med Lunds universite­t.

Sällan ges arkeologis­k forskning möjlighet att göra ett museipedag­ogiskt avtryck innan projekt har hunnit avslutas. Därför är det intressant att vi nu planerar ett museum i Ronneby. Utöver en utställnin­g om vraket efter det medeltida skeppet Gribshunde­n ska detta sannolikt rymma såväl en stadsutstä­llning som materialet från järnåldern­s Vång.

Mikael Henriksson, arkeolog Blekinge museum

 ??  ?? SÖLVESBORG­SVIKEN Mellanmeso­litiska kulturlage­r rensas fram.
SÖLVESBORG­SVIKEN Mellanmeso­litiska kulturlage­r rensas fram.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En kritpipa påträffad i kvarteret Gulin i den tidigare handelsham­nen i Karlskrona.
En kritpipa påträffad i kvarteret Gulin i den tidigare handelsham­nen i Karlskrona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden