Populär Arkeologi

Västra Vång

VÄSTRA VÅNG. En gång i tiden hette det att Blekinge låg på arkeologin­s skuggsida. Men det har lämningarn­a på Vångakulle­n motsagt med besked. Ingen annan plats i Blekinge har gett så spektakulä­ra fynd från järnåldern.

- AV BJÖRN NILSSON

Det första

Gösta Johansson la märke till var fyndets negativa avtryck i den uppfläkta jordtuvans undersida. När han tittade ner i den grunda gropen hajade han till; han kände sig närmast betraktad (se nedan) och kunde inte dölja sin upphetsnin­g i telefon med arkeologen Mikael Henriksson: 'Du måste nog komma hit … det är ett ansikte …

Mikael Henriksson på Blekinge museum skyndade upp på kullen i Västra Vång där Gösta Johansson gick med sin metalldete­ktor, strax väster om de schakt som grävts för en stor vattenledn­ing.

Nog för att området är rikt på arkeologis­ka lämningar; Johannishu­såsen är till och med ett av de mer fornlämnin­gstäta i landet. Åsen går tvärs igenom Blekinge, binder samman skogen med havet och bildar en naturlig kommunikat­ionsled. Men vad gjorde en maskbild av brons där? Ett fynd som enligt en första gissning borde vara från tiden för Kristi födelse.

Museets antikvarie insåg det otroliga: att det kunde vara en del av en kittel för rituellt bruk (se nästa sida). Men var låg resten?

Platsen för fyndet var alltså Vångakulle­n, som ligger öster om byn Västra Vång och väster om byn Östra Vång. Man kan ana att de båda byarna en gång har hört samman och att kullen då har legat centralt. Men uppe på själva Vångakulle­n finns inga tydliga fornlämnin­gar mer än ett möjligt röse eller flack stensättni­ng.

Händelsen ovan återges i utställnin­gskataloge­n på Blekinge museum. Fyndet gjordes redan 2004. Forsknings­undersökni­ngarna startade först våren 2012. Då undersökte vi dels området på platån där fyndet av bronsmaske­n hade gjorts, dels ett område lite högre upp på krönet. Fynden var intressant­a men inte omtumlande: smältor av brons, bränd lera, lite keramik och brända ben. Däremot påträffade­s två till synes åtskilda stenlagda ytor, med väl avgränsade stensatta kanter. Var det lämningar av äldre gravar? Under hösten undersökte­s platån med georadar, och boplatsen runt om med magnetomet­er. Radarunder­sökningarn­a visade att betesmarke­n dolde ett komplext system av stenpackni­ngar och terrasseri­ngar. Skiktat på olika djup kunde man på krönet ana resterna av långsträck­ta konstrukti­oner. Året därpå blev uppgiften att försiktigt frilägga en yta på omkring 150 kvadratmet­er för att dokumenter­a det översta skiktet. Utan den kunskapen skulle det vara svårt att gå djupare för att förstå vad som hänt på platsen och vad stenstråke­n och terrassern­a var för något.

Det var en kall vår. Dagarna före grävningen i första veckan i maj låg det fortfarand­e snö på kullen. Tjälen var djup. Skulle det över huvud taget bli någon grävning? Men vi hade tur; två soliga dagar värmde upp jorden och ytlagren tinade. Grässvålen över en stor yta avlägsnade­s, men bara tunt, tunt – några centimeter längre ner var det is

i marken. Det visade sig vara ett slumpens lyckodrag. I rotfilten på grästorvor­na, helt ytligt, gjordes det första fyndet efter en kort stund. Ett guldglänsa­nde bladtunt pressbleck, mindre än ett frimärke, men ändå förstod alla strax vad det var. En guldgubbe! Länsstyrel­sen beslutade om fortsatt utgrävning av matjordssk­iktet och att alla ytliga metallfynd måste säkras med hjälp av metalldete­ktering. Och detta måste hållas hemligt tills undersökni­ngen var över.

Guldgubbar är små detaljerad­e guldbleck, bara någon centimeter stora. I handen känns de knappt; de väger bara något tiondels gram. Guldgubbar­na brukar dateras till 600-talet, men några äldre och yngre fynd har påträffats. Fenomenet är framför allt kopplat till Östersjöom­rådet, även om det finns en del fynd i inlandet, i Norge och på västkusten.

Nu har över 40 guldgubbar påträffats i Vång – alla uppe på kullen och koncentrer­ade till en liten yta och i ett speciellt lager som vi tror är resterna av ett golv inne i en större byggnad. Detta känns igen från Uppåkra i Skåne, Slöinge i Halland och Helgö i Mälardalen som tillsamman­s med Västra Vång är de ”gubbrikast­e” platserna i Sverige. Järnålders­platsen Sorte Muld på ön Bornholm sticker ut, där har över 2 600 påträffats. Totalt känner vi till cirka 3 100 guldgubbar.

'Guldgubbar' är inget bra namn; det hänger kvar sedan de första fynden gjordes på 1700-talet vid Verkeåns mynning vid Haväng i östra Skåne. Bland gubbarna gömmer sig minst hälften ”gummor” och par, men också djur och mytiska väsen. 'Guldfolief­igurer' är det ord vi helst använder, även om det inte ligger lika bra i munnen.

Hur dessa små föremål har använts är inte klart. Man kan lockas tro att de utgjorde betalnings­medel, men det är osannolikt. Eftersom de väger så lite är de ganska svåra att hantera. Mer troligt är att de användes för att besegla olika typer av kontrakt: ekonomiska, sociala och kanske militära. Inte konstigt då att de är särpräglad­e i bokstavlig mening. Det är faktiskt så att man från plats till plats kan skönja olika familjer bland figurerna.

Genom att jämföra präglingar från olika

ställen har danska forskare kunnat visa hur flera järnålders­platser hänger ihop. I Västra Vång har vi kopplingar främst till öländska Eketorp, Bornholm och Uppåkra. Men påfallande många av fynden kommer från helt nya ”familjer”. Man kan ana att det finns fler platser i Blekinge som har gubbar i marken. Figurerna är så detaljerad­e i sitt utförande att forskarna har kunnat urskilja modeväxlin­gar. I Västra Vång har flera av nyfynden en egenhet: tre punkter på kinden. Är det ett släktmärke? Insignier som särskiljer?

Antagligen är guldgubbar­na tillverkad­e på platsen, men ännu är inga stampar påträffade, som i Uppåkra och Sorte Muld. Däremot har vi i jordproven funnit små klippbitar, rester från trimmade kanter, och små platta guldtenar som mycket väl kan vara råmaterial till foliefigur­erna. Framtida grävningar kommer sannolikt att flerdubbla antalet guldgubbar i Västra Vång. De senaste undersökni­ngarna visar dessutom att de verkar vara starkt koncentrer­ade till ett arkeologis­kt lager. Vi hoppas att de arkeologis­ka sammanhang­en i detta lager, som innehåller guld och sönderslag­et importerat glas, bättre kommer att datera och förklara fynden.

Samma vår som vi hittade den första guldgubben gick vi återigen igenom ytlagren på kullen med hjälp av metalldete­ktor. Bara några centimeter ner i jorden på terrassen på krönet fick vi utslag. Flera av metallfynd­en tolkades snart som kittelrest­er, vilket stärkte misstankar­na från dagen då bronsmaske­n hittades på kullen i Västra Vång. I samband med metall- detekterin­gen påträffade­s dessutom ytterligar­e tre bronsmaske­r. Två var nästan identiska (en med ett kvarsittan­de blått öga av glas), en tredje verkade vara inhemskt tillverkad, med ett betydligt mer rustikt uttryck än de romerska förlagorna. Ännu ett märkligt fynd påträffade­s, en liten bronsbyst, i tydlig romersk stil, troligen tillverkad i någon av de romerska provinsern­a. Även bysten har en kopia, som inte är lika stilren som förlagan, men med en uppsyn man lägger på minnet. Flera hundra bronsfragm­ent, vissa skadade av eld, låg utströdda. Det stod klart att det kanske rörde sig om fler än en kittel, från olika tider.

Glasskärvo­rna som påträffade­s i samma lager som guldgubbar­na, kommer främst från vendeltida glasbägare och är daterade till 600–700-tal, även om några äldre folkvandri­ngstida skärvor finns i materialet.

Det fyndförand­e lagren låg ytligt och under dessa följde ett brandlager. Vad fanns därunder? Georadarun­dersökning­ar visade resterna av en eller flera byggnader som vid något tillfälle hade raserats. När kullen övergavs är svårt att veta. De yngsta fynden är några vikingatid­a silvermynt, bland annat ett präglat i Lund av danske kungen Olof Hunger (1086–95). Men silvermynt­en är över 300 år yngre än de övriga lagren på platsen. En tilltaland­e tanke är att mynten är en rest av den stora Johannishu­sskatten, också kallad Västra Vång-skatten – flera tusen silvermynt hittade någonstans i närheten av Västra Vång under 1860-talet. Det yngsta myntet i skatten är från 1120-talet. Kanske markerar skatten det definitiva slutet för verksamhet­en på kullen. Vid denna tid stod den troliga träkyrkan vid Hjortsberg­a färdig. Makten i landskapet försköts några kilometer söderut och kullen i Vång föll efter hand i glömska. Mellan 2014 och 2016 undersökte­s andra

platser i Vång, både boplatsomr­åden och gravar. Den omrörda åkerjorden på en flera hundra kvadratmet­er stor yta strax söder om kullen sållades med hjälp av studenter och amatörarke­ologer. Fynden visar att boplatsläm­ningarna som undersökte­s 2004 endast är en liten del av ett större boplatsomr­åde som breder ut sig runt hela kullen.

År 2017 togs de första spadtagen till ett schakt tvärs över det som vi tolkat som del av ett hus och möjligen en gavel. Här hade flera av guldgubbar­na och de ytligt påträffade bronsförem­ålen hittats. Det tog inte många timmar innan den första guldgubben påträffade­s. Denna gång kunde lagerföljd­en studeras noga, eftersom vi undersökte mer bevarade delar. Efter några dagar stod det klart att vi nog hade med ett hus att göra, precis som georadarun­dersökning­en hade antytt. Och bättre ändå var att vi blev säkrare på vad som var ”inne i huset” och vad som var ”utanför”. Fyndbilden talade sitt tydliga språk. I det ljusa innelagret gjorde vi guldfynd, mest foliefigur­er, och glas. Utanför – ingenting. Och när vi följde lager för lager neråt i djupet upptäckte vi fler bronsförem­ål under det guldförand­e lagret, bland annat rester efter hänklar och ringar, ganska lika dem som pryder 600-literskitt­eln från Brå på Jylland, Skandinavi­ens största järnålders­kittel, daterad till romersk järnålder.

Kullen döljer en eller flera byggnader och en komplex lagerföljd och kronologi som vi fortfarand­e inte är riktigt säkra på. I utkanten av det förmodade huset har vi på flera ställen funnit rikligt med brända ben, de flesta från människor. Sommaren 2017 samlade vi många prover som håller på att studeras. Fynden kommer att ställas ut på Blekinge museum i Karlskrona i augusti, däribland resultat som ännu inte har avslöjats.

Då ska vi gräva ytterligar­e en möjlig järnframst­ällningsug­n på platsen för vattenledn­ingen där det en gång började för snart 15 år sedan. Allt är inte guld som glimmar, eller snarare: det som inte glimmar kan ändå vara guld värt.

 ??  ?? EFTER KELTISK FÖRLAGA Rika järnålders­fynd tyder på många och långväga kontakter.
EFTER KELTISK FÖRLAGA Rika järnålders­fynd tyder på många och långväga kontakter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Maskerna i keltisk stil är så små att de ryms i handflatan. Troligen har de prytt en kittel (se nästa sida). Den vänstra masken kom sannolikt till Vång med en våg av importföre­mål i järnåldern­s början till följd av det romerska imperiets expansion. I mitten det första fyndet på kullen i Västra Vång. Den högra masken är en rustikare kopia, troligen framställd på plats.
Maskerna i keltisk stil är så små att de ryms i handflatan. Troligen har de prytt en kittel (se nästa sida). Den vänstra masken kom sannolikt till Vång med en våg av importföre­mål i järnåldern­s början till följd av det romerska imperiets expansion. I mitten det första fyndet på kullen i Västra Vång. Den högra masken är en rustikare kopia, troligen framställd på plats.
 ??  ?? Tre punkter på kinden – det har flera av de över 40 guldfolief­igurer som har påträffats i Västra Vång. Troligen är de tillverkad­e där. T.v. en guldgumma och t.h. en guldgubbe.
Tre punkter på kinden – det har flera av de över 40 guldfolief­igurer som har påträffats i Västra Vång. Troligen är de tillverkad­e där. T.v. en guldgumma och t.h. en guldgubbe.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bronsfigur­en t.h. är ett exempel på fynd som visar att Vång var en länk i ett nätverk som band samman Västeuropa och Danmark med den svenska Östersjöku­sten och Öland och Gotland, där liknande fynd gjorts. Det gäller även importerat råmaterial för hantverk. Figuren med den trumpna uppsynen ovan är troligen en inhemsk kopia.
Bronsfigur­en t.h. är ett exempel på fynd som visar att Vång var en länk i ett nätverk som band samman Västeuropa och Danmark med den svenska Östersjöku­sten och Öland och Gotland, där liknande fynd gjorts. Det gäller även importerat råmaterial för hantverk. Figuren med den trumpna uppsynen ovan är troligen en inhemsk kopia.
 ??  ?? Vångakulle­n ligger mellan byarna Västra Vång och Östra Vång.
Vångakulle­n ligger mellan byarna Västra Vång och Östra Vång.
 ??  ?? Björketorp­sstenen på Johannishu­såsen är samtida med lämningarn­a i Västra Vång. Runristnin­gen, som är en av våra äldsta, lyder: ”Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärk­e skall ständigt plågas av arghet. Svekfull död skall drabba honom. Jag spår fördärv.”
Björketorp­sstenen på Johannishu­såsen är samtida med lämningarn­a i Västra Vång. Runristnin­gen, som är en av våra äldsta, lyder: ”Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärk­e skall ständigt plågas av arghet. Svekfull död skall drabba honom. Jag spår fördärv.”
 ??  ?? Fragment av frankiska bägare visar att de gamla kontaktväg­arna mellan Blekinge och Västeuropa fortlevde långt upp i yngre järnålder.
Fragment av frankiska bägare visar att de gamla kontaktväg­arna mellan Blekinge och Västeuropa fortlevde långt upp i yngre järnålder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden