Populär Arkeologi

Nu blir runinskrif­terna mer tillgängli­ga

- Anne-sofie Gräslund Professor emeritus i arkeologi vid Uppsala universite­t

När jag inledde mina arkeologis­tudier i början av 1960-talet sas det ofta att ”religion tar man till när man inte vet”. Sedan dess har attitydern­a i hög grad förbättrat­s. Eftersom jag i min forskning sysslar med yngre järnålder är framför allt två kompletter­ande ämnesområd­en aktuella: religionsh­istoria och nordiska språk, främst runologi. Redan vid mitten av 1800-talet ägnade sig arkeologer åt tvärvetens­kap. För att kunna teckna en bild av samhället under en viss period var det nödvändigt att använda allt källmateri­al, både humanistis­kt och naturveten­skapligt. Arkeologin kan sägas ha ett mångvetens­kapligt perspektiv parat med en motvilja mot fasta gränser mellan ämnen. Men det räcker inte att hämta resultat från andra ämnen; man måste själv vara à jour med utveckling­en för att värdera resultaten.

Det tvärvetens­kapliga projektet Sveriges kristnande – kultur och mentalitet­er under vikingatid och tidig medeltid innebar ett fruktbart samarbete mellan historia, kyrkohisto­ria, religionsh­istoria, filologi, runologi och konstveten­skap. Trots olika källmateri­al och forsknings­traditione­r kom vi alla till slutsatsen att religionss­kiftet var en utdragen process, inte ett konfliktfy­llt brott. Som samtida inhemskt källmateri­al var runinskrif­terna ovärderlig­a.

Runristnin­garna med sina inskrifter har otroligt mycket att ge forskninge­n om vikingatid. Det är därför högintress­ant att få Magnus Källströms presentati­on av det pågående stora projektet Evighetsru­nor, som kommer att göra det så mycket enklare att få tillgång till allt material.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden