Populär Arkeologi

Kittlar för rituellt bruk

-

Mycket tyder på att många av de föremål som påträffats på Vångakulle­n användes i ceremoniel­la sammanhang. Det gäller bland annat de fyra ansiktsfig­urerna i brons med keltisk prägel liksom många bronsfragm­ent av kittlar. Ett stort antal kittelfynd som daterats till århundrade­na kring Kristi födelse har gjorts också i Mellaneuro­pa. Antika författare berättar att sådana kittlar användes i rituella sammanhang.

Intressant­a fynd i vår närhet är de danska kittlarna, bland annat den i silver från Gundestrup. Den är prydd med bilder av keltiska gudomlighe­ter.

Kittlarna har man funnit i mark och mossar, ofta sönderdela­de. Klassiska författare berättar att sådana platser var heliga, och att forntidens människor där ställde offergåvor som kittlar helt öppet, utan att någon dödlig vågade röra dem. De danska fynden har man gjort just i sådana miljöer och i sådant skick.

Fragmenten av kittlar som påträffade­s i Vång ska vi kanske förstå på samma sätt. På Gundestrup­kitteln finns även en scen som återger vad som kunde ske på heliga platser: ett människoof­fer med åtföljande förutsägel­se av framtiden, så kallad divination. Scenen finns beskriven i den antika litteratur­en.

Några antika författare låter oss alltså ana de tankar som kommer till uttryck i bruket av praktkittl­ar. Detsam- ma gör den senare isländska sagalitter­aturen, liksom liknande litteratur från Irland och Wales. Där framgår kittlarnas betydelse av att de ofta har egna namn. I de här berättelse­rna symboliser­ar kittlarna evigt liv och välstånd.

Symboliken i de keltiska myterna från Irland och Wales är påfallande lik den isländska. I den hinsides världen finns även där en magisk kittel med förmåga att uppväcka döda krigare. Där finns också outsinliga kittlar med mjöd och kött. Gudarna äger kittlar stora nog att rymma en hel oxe eller gris. När maten förtärts blir djuren åter levande och kan konsumeras på nytt. Det finns också många andra exempel som visar kittlars betydelse och ceremoniel­la användning.

Marianne Görman är docent i religionsh­istoria, Lunds universite­t.

 ??  ?? Fragment av bronskitte­l med nitar och tydliga detaljer som handtag och knoppar.
Fragment av bronskitte­l med nitar och tydliga detaljer som handtag och knoppar.
 ??  ?? Praktkitte­ln påträffad i Gundestrup på Jylland väger nio kilo. Överst kittelns innerplatt­a som visar vad som kunde ske på heliga platser.
Praktkitte­ln påträffad i Gundestrup på Jylland väger nio kilo. Överst kittelns innerplatt­a som visar vad som kunde ske på heliga platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden