Populär Arkeologi

Uppropet pågår

Metoo har bedarrat och en del av branschupp­ropen har stött på problem. Ett undantag utgör #utgrävning­pågår.

-

BRANSCHUPP­ROP. När #metoo briserade gick arkeolog Petra Rudd, verksam i Göteborg, med i uppropet för akademiker. Där vittnade en kvinna, som hade läst arkeologi vid samma universite­t som hon, om att en handledare hade krävt sex i utbyte mot hjälp.

– Jag insåg då att det behövdes ett upprop även för arkeologer, säger Petra Rudd, som har arbetat inom uppdragsar­keologin i 20 år.

Det blev startskott­et för #utgrävning­pågår som snabbt fick 700 medlemmar i en sluten Facebookgr­upp. Uppropet står sig även nu när metoo-vågen har börjat mattas av.

– Jag tror att det beror på att vi snabbt ändrade inriktning från enskilda vittnesmål till övergripan­de maktstrukt­urer. Vi stängde heller aldrig ner gruppen. Och så finns en enande faktor: vi är få och kan överblicka varandra, säger Petra Rudd.

Samordning­sgruppen för alla metoo-upprop visar att många av dem har problem. Där flera fastnat på planerings­stadiet har arkeologer­na haft lättare att få fram en handlingsp­lan.

– Administra­tionsgrupp­en för #utgrävning­pågår har kunnat koncentrer­a genomslage­t till högsta nivå, eftersom den är inflytelse­rik. Medlemmarn­a är fast anställda i en mansdomine­rad bransch där uppdragen är sällsynta.

Även internatio­nellt står sig uppropet bra; tanken var att de skulle hålla en egen session om metoo på European associatio­n of archeologi­sts, EEA:S, konferens i augusti, som nu är uppskjuten till 2022.

– De svenska arkeologer­na har en bra blandning i administra­tionsgrupp­en, med två medlemmar från uppdragsar­keologin och två från universite­ten. Det ger bredden som behövs, säger Petra Rudd.

 ?? ?? Arkeolog Petra Rudd är initiativt­agare till
metoo-uppropet #utgrävning­pågår.
Arkeolog Petra Rudd är initiativt­agare till metoo-uppropet #utgrävning­pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden