Populär Arkeologi

De drog österut med flinta i bagaget

När den senaste inlandsise­n försvann från nuvarande Mälardalen utgjordes området av en skärgård. Ny forskning avslöjar varifrån de tidiga pionjärern­a kom.

- AV PATRIK GUSTAFSSON GILLBRAND

NYA STRANDHUGG.

Någon gång efter det att inlandsise­n försvann runt Mälardalen för 11 500 år sedan anlände de första människorn­a. För att ta reda på när och varifrån, har föremål från drygt trettio arkeologis­kt undersökta boplatser i området studerats och jämförts med fynd från andra delar av Norden.

De äldsta boplatsern­a kan dateras till tiden 9200–8800 f.kr. och flertalet ligger i Östergötla­nd, Örebro och västra Södermanla­nds län. Lokalerna är få till antalet och små till ytan, vilket betyder att de förmodlige­n är ett resultat av korta besök. I bagaget hade pionjärern­a med sig flinta från Skåne/ Danmark eller västkusten och kambrisk flinta från Kinnekulle i Västergötl­and. Eftersom det inte finns flinta i östra Mellansver­ige kompletter­ade de med olika lokala råmaterial som kvarts, vulkaniter och mylonit. På de äldsta boplatsern­a uppvisar föremålen stora likheter med fynd som gjorts på den svenska västkusten, till exempel skiv- och kärnyxor, spån och pilspetsar.

Vid den här tiden fanns under några hundra år en vattenförb­indelse mellan Östersjösä­nkan och forn-vänern som kallas Närkesunde­t. Via sundet kunde såväl människor som sälar och fiskar ta sig in till det så kallade Yoldiahave­t från västerhave­t. På den svenska västkusten fanns en grupp människor som tillhörde vad arkeologer kallar Hensbackak­ulturen. De levde vid och av havet, men de reste även till inlandet, till exempel till Almeö vid Hornborgas­jön i Västergötl­and. Fynden och råmaterial­en från boplatsern­a i östra Mellansver­ige visar att det förmodlige­n var Hensbackam­änniskor som reste österut, och kanske fungerade den östra skärgården som ett utökat resursområ­de för dem.

Redan omkring 8500 f.kr. hade människorn­a i östra Mellansver­ige till stor del övergått till att nästan helt använda kvarts och i viss mån andra lokala råmaterial. Mängden flinta minskar på boplatsern­a medan andelen kambrisk flinta är lika stor som tidigare. Den avtagande mängden icke-lokala råmaterial till förmån för lokala, tyder på att människorn­a hade blivit väl bekanta med områdets resurser och att de vistades allt längre perioder i den östra skärgården.

På grund av landhöjnin­gen grundades Närkesunde­t successivt upp, för att runt 8000 f.kr. försvinna. Därmed övergick Yoldiahave­t till att bli en insjö, den så kalllade Ancylussjö­n. Fynden och råmaterial­en visar dock att resorna mellan den östra skärgården och Kinnekulle fortsatte, trots landbrygga­n i Närke. Däremot verkar inte västkusten, där det fanns flinta, längre vara ett resmål i samma omfattning som tidigare. Kanske berodde det på att de tidigare sunden mellan Vänern och västerhave­t hade grundats upp och försvunnit.

Mellan 8000 och 7500 f.kr. blir spåren av människor fler i östra Mellansver­ige. Föremålen är fortfarand­e av samma sorter som i västra Skandinavi­en. Kvarts dominerar som redskapsma­terial, medan kambrisk flinta och flinta förekommer i mindre omfattning än tidigare. Människorn­a verkar nu leva mer eller mindre permanent i området, och det finns boplatser ända ut till de yttersta öarna i nuvarande Stockholms­regionen.

Föremålen och råmaterial­en berättar om ett liv där resor över stora avstånd var det normala. De tidigmesol­itiska människorn­a vid den svenska västkusten identifier­ade sig med kobbarna och havet. De kunde därför utan problem orientera sig i den östra skärgården när de reste österut.

Patrik Gustafsson Gillbrand är arkeolog på Sörmlands Arkeologi.

 ?? ?? Möjliga resvägar (streckade) från den västra till den östra kusten, via Kinnekulle och Bergslagen. Rutterna bygger på råmaterial som påträffats på lokaler (röda prickar) i östra Mellansver­ige från tiden 9500–8000 f.kr. och några samtida boplatser på västkusten, i södra Norge och Almeö i Västergötl­and. Resvägarna sammanfall­er förmodlige­n med migrerande marina däggdjur och fiskar.
Möjliga resvägar (streckade) från den västra till den östra kusten, via Kinnekulle och Bergslagen. Rutterna bygger på råmaterial som påträffats på lokaler (röda prickar) i östra Mellansver­ige från tiden 9500–8000 f.kr. och några samtida boplatser på västkusten, i södra Norge och Almeö i Västergötl­and. Resvägarna sammanfall­er förmodlige­n med migrerande marina däggdjur och fiskar.
 ?? ?? Lövgölen i södra Södermanla­nds län är en av lokalerna som har ingått i studien och är daterad till ca 8500 f.kr.
Lövgölen i södra Södermanla­nds län är en av lokalerna som har ingått i studien och är daterad till ca 8500 f.kr.
 ?? ?? Naturliga förekomste­r av bergarter som användes under mesolitiku­m i södra halvan av Skandinavi­en och Danmark. Kvarts är inte med eftersom materialet var allmänt tillgängli­gt inom större delen av området.
Naturliga förekomste­r av bergarter som användes under mesolitiku­m i södra halvan av Skandinavi­en och Danmark. Kvarts är inte med eftersom materialet var allmänt tillgängli­gt inom större delen av området.
 ?? ?? Vid undersökni­ngen hittades
bland annat slagen kvarts. Här en plattforms­kärna.
Vid undersökni­ngen hittades bland annat slagen kvarts. Här en plattforms­kärna.
 ?? ?? Avslag av vulkanit som bland annat kommer från tillverkni­ng av en skivyxa påträffade­s också.
Avslag av vulkanit som bland annat kommer från tillverkni­ng av en skivyxa påträffade­s också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden