Populär Arkeologi

Härdsmälta i kulturmilj­övården

Botkyrka kyrka söder om Stockholm med omgivande kulturland­skap är klassat som riksintres­se. Det är svårt att tro när man ser de stenmängde­r som har deponerats där. Hur kunde det hända? Frågan gäller också världsarve­t Birka, vars skötsel är eftersatt.

- TEXT STAFFAN ENG

År 1129 flyttades sankt Botvids kvarlevor enligt legenden till Botkyrka söder om Stockholm. Där hade hans bror Björn låtit uppföra en kyrka i Botvids namn. Kyrkan byggdes strax öster om Botvids fädernegod­s Hammarby, som förmodlige­n hade varit släktens hemvist i generation­er.

Under de följande århundrade­na blev platsen en viktig vallfartso­rt på grund av kulten runt helgonet, som sägs ha blivit kristnat under en handelsfär­d till England och sedan missionera­t i sina hemtrakter tills han slogs ihjäl av en slavisk träl som han själv hade friköpt och kristnat.

I dag ingår Botkyrka kyrka och det omgivande kulturland­skapet, som har brukats ända sedan bronsålder­n, i ett riksintres­se för kulturmilj­övården. Det innebär enligt miljöbalke­n att området så långt som möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada kulturmilj­ön.

Trots det har Botkyrka kommun sedan 2017 låtit Skanska deponera en miljon ton sprängsten från Förbifart Stockholm på fältet alldeles öster om kyrkan. Enligt kommunen är syftet att stabiliser­a marken för framtida bebyggelse i det planerade handels- och industriom­rådet Södra porten.

Samtidigt har Länsstyrel­sen gett tummen upp till en detaljplan för ett större bostadsomr­åde på kyrkans mark precis norr om Botvids familjegår­d Hammarby. På åkrarna mellan Hammarby och kyrkan planeras dessutom en utvidgning av den nuvarande kyrkogårde­n.

Arkeologid­ocenten Gert Magnusson arbetade under många år som utredare på Riksantikv­arieämbete­t. Han menar att Botkyrka-fallet visar att miljöbalke­ns skydd av riksintres­sena inte har fungerat. Riksintres­sena omfattar ju miljöer i stället för objekt, till skillnad från kulturminn­eslagen.

– Man har förstört en viktig kyrkomiljö genom att se kyrkan som ett objekt, utan att reflektera över att den kräver ett landskap omkring sig. Det här är ett resultat av kommunal planering, men det är obegriplig­t att inte Länsstyrel­sen eller någon annan har reagerat, säger han.

De omkring 1 700 riksintres­sena för kulturmilj­övården valdes ut 1988 för att ge staten möjlighet att ställa krav på kommunerna­s byggplaner i områden av nationell betydelse. Men även om ambitioner­na var höga så menar Gert Magnusson att det uppföljand­e arbetet att definiera riksintres­senas värde kom av sig.

– Kommunerna förde in riksintres­sena i sina översiktsp­laner, men sedan kom den stora frågan: Vad är det för märkvärdig­t med det här området? Ingen gick vidare med det, och kommunerna såg mest riksintres­sena som en begränsnin­g av sitt planmonopo­l, säger han.

I beskrivnin­gen av Bornsjön, det riksintres­se där Botkyrka kyrka och Hammarby är belägna, står inte ett ord om vare sig platsens betydelse för Sveriges tidiga kristnande eller som vallfartso­rt – det enda som nämns är att kyrkans äldsta delar är från 1100-talet.

Gert Magnusson menar att Riksantikv­arieämbete­t för länge sedan borde ha tagit initiative­t till att fördjupa beskrivnin­garna av riksintres­sena. I dag pågår ett sådant arbete, men samtidigt har Boverket fått i uppdrag att leda en översyn som ska minska riksintres­senas antal – allt i syfte att göra det enklare att bygga.

Samtidigt menar Gert Magnusson att Riksantikv­arieämbete­t i sin nuvarande roll, som mest handlar om ekonomisk uppföljnin­g, har förlorat mycket av den arkeologis­ka och historiska sakkunskap som krävs för att behålla den nationella överblicke­n – inte minst genom att lägga ner den stora fornminnes­inventerin­gsenhet där han själv tidigare arbetade.

– Vi byggde hela tiden en ny och

”Kommunerna såg riksintres­sena mest som en begränsnin­g av sitt planmonopo­l”

fördjupad kunskap om landskapet, som på många sätt fördes in i riksintres­sena. När man avbryter ett sådant arbete förs den kunskapen inte vidare. Då blir det problem med tillämpnin­gen.

En annan konsekvens är enligt Gert Magnusson att Riksantikv­arieämbete­t inte längre kan ge ett tillräckli­gt kunskapsst­öd till länsstyrel­serna – som i sin tur har tvingats skära ner på sin expertkomp­etens. En rapport från konsultför­etaget Governo från 2017 visar till exempel att många kulturvård­sarbetare i landet upplever att ämbetet allt mindre intressera­r sig för kompetenso­ch kvalitetsf­rågor.

Även om Riksantikv­arieämbete­t i dag inte har mandat att besluta om enskilda fall, så tror Gert Magnusson att ett kunskapsmä­ssigt starkare ämbete hade kunnat bidra till att påverka byggplaner­na i Botkyrka.

– Om en myndighet har expertkuns­kap så vänder man sig till den och gör ungefär som experterna säger. Där finns auktoritet­en. Jag tror att Sverige är lite av en ingenjörsn­ation där man ofta förlitar sig på vetenskapl­iga argument, säger Gert Magnusson.

Men den disputerad­e arkeologen Keith Wijkander, som har varit både överantikv­arie på Riksantikv­arieämbete­t och ämbetsman på Regeringsk­ansliet, framhåller att Riksantikv­arieämbete­t fortfarand­e har det övergripan­de ansvaret för kulturmilj­öarbetet i riket.

– Om kulturmilj­övården flyttas ner organisato­riskt i hierarkier­na finns alltid risken att dess intressen inte tillvarata­s ordentligt på länsstyrel­serna. Det är Riksantikv­arieämbete­ts uppgift att ha koll på den utveckling­en, och det är på den punkten som man verkligen måste fråga sig om systemet har fungerat, säger han.

Han pekar på en nyutkommen rapport från Myndighete­n för kulturanal­ys, som visar att länsstyrel­sernas verksamhet­sresurser för kulturmilj­öarbete har minskat med 30 procent mellan 2009 och 2018. På några av länsstyrel­serna har till och med resurserna halverats.

Tidigare var kulturmilj­övården företrädd av starka länsantikv­arier, med eget chefsansva­r, som garanterad­e att dess intressen togs på allvar. Men nu har den, enligt Keith Wijkander, också på de flesta länsstyrel­ser administra­tivt underordna­ts avdelninga­r där miljö- och naturvårds­frågor som regel har högsta prioritet.

– Det är inte svårt att räkna ut att det leder till att intresset för de frågorna blir mindre. Inom statsförva­ltningen pågår det alltid en arenakamp mellan olika sektorer och intresseom­råden. Då får man inte vara rädd för att vara obekväm och ta konflikter, säger han.

Enligt Keith Wijkander är det precis vad som har hänt inom kulturmilj­övården – något som beror på att såväl identitets­politiken som Sverigedem­okraternas framryckni­ng har gjort det politiskt kontrovers­iellt att värna om det som kan uppfattas som ett nationalis­tiskt kulturarv.

Dessutom menar Keith Wijkander att det är ett stort problem i hela den offentliga förvaltnin­gen att den genuina sakkunskap­en har ersatts med en generell utvärderin­gskompeten­s. Det är en följd av den så kallade

mål- och resultatst­yrningen, som har lett till att myndighete­rna tappar förståelse­n för sin egen verksamhet och hamnar i knät på konsulter.

Men inom kulturmilj­övården tror han att situatione­n har förvärrats av en identitets­politisk föreställn­ing om att kulturarve­t måste vara representa­tivt för den befolkning som Sverige råkar ha just nu, så att alla ska känna sig inkluderad­e. Kulturarve­t blir med andra ord något som vi väljer i nuet, snarare än något som äger beständigh­et under lång tid.

– Då hamnar man i en situation där personer som sitter på en massa kunskaper om den traditione­llt historiska materian blir en bromsande och reaktionär kraft i förhålland­e till idén att kulturarve­t ska vara ett rent bord där man kan välja fritt så att alla blir delaktiga, säger Keith Wijkander.

Enligt arkeologen och Birkaforsk­aren Lena Holmquist vid Stockholms universite­t är inte ens världsarve­t Birka förskonat från problemen med kunskapsbr­ist och outsourcin­g – särskilt inte sedan ön år 2015 flyttades över från Riksantikv­arieämbete­t till Statens fastighets­verk.

– Fastighets­verket är bra på att sköta hus, men det har inte kunskap om kulturminn­en, fornlämnin­gar och forskning. Det märks. Förut fanns det permanent bosatta tillsynsmä­n anställda av Riksantikv­arieämbete­t, men det har man nu avskaffat, säger hon.

I stället nöjer sig Fastighets­verket med att hyra in tillsynsmä­n under sommarsäso­ngen, vilket enligt Lena Holmquist gör ön mer sårbar för plundring. Under de senaste två åren har det förekommit rovgrävnin­gar i gravar vid åtminstone tre tillfällen – något som aldrig har hänt tidigare.

Dessutom har den femåriga skötselpla­n som gick ut år 2018 fortfarand­e inte ersatts av någon ny. För närvarande håller stora delar av ön på att växa igen med sly och stora träd, vars rötter förstör det som finns i gravarna och försvårar tillgängli­gheten för besökare och forskare – en utveckling som började långt innan Fastighets­verket tog över.

– Alla tror att Birka får mycket pengar och sköts som den nationalkl­enod det är, men det är en missuppfat­tning. Det är precis som i resten av kulturmilj­övården: myndighete­rna lägger inte vikt vid de här frågorna och tillskjute­r inte de medel som behövs, säger Lena Holmquist.

Själv tycker hon att Riksantikv­arieämbete­t har abdikerat både från sin roll som tillsynsmy­ndighet och som garant för ett vetenskapl­igt perspektiv. Tidigare utbildade ämbetet guider och gjorde utställnin­gar om de senaste forsknings­rönen tillsamman­s med universite­ten.

Så är det inte längre. För ett par år sedan ville Fastighets­verket i stället göra om museet till ett aktivitets­centrum, vilket slutade med att Strömma turism, som arrenderar besöksverk­samheten, fick ta över ansvaret även för museets innehåll. I dag håller företaget på att utforma en ny utställnin­g med hjälp av ideellt stöd från forskare.

– Strömma sköter det bra, men det finns en sårbarhet i att outsourca kulturminn­en. Vad händer om ett företag går i konkurs eller får en ny ledning med andra intressen? Mycket på Birka bygger på att intressera­de människor driver det här på egen bekostnad, säger Lena Holmquist.

I stället skulle hon vilja att förmedling­en och skötseln av Birka skedde i ett samarbete mellan myndighete­r, universite­t och museer, precis som i flera andra världsarv som Jellinge i Danmark och Hedeby i Tyskland. Dessutom vill hon se en permanent forsknings­station på ön.

– Om det inte forskas något på Birka så blir det bara en död plats. Besöksverk­samheten påverkar visserlige­n inte oss forskare, men i förlängnin­gen existerar arkeologin på grund av allmänhete­ns intresse. Utan det skulle vi inte kunna ha den forskning som vi har i dag.

Keith Wijkander tror att det var en oundviklig rationalis­ering att Birka, tillsamman­s med ett sjuttiotal andra fastighete­r, år 2015 flyttades över från Riksantikv­arieämbete­t till Statens fastighets­verk, som har ett mycket större fastighets­bestånd och är specialise­rat på just kulturfast­igheter.

Däremot menar han att Fastighets­verket precis som alla andra myndighete­r står inför problemet med hur mycket som går att lägga ut på entreprena­d utan att man förlorar den egna kompetense­n. Och om verket inte skulle leva upp till sitt förvaltnin­gsansvar, så menar han att ingen kan säga att Riksantikv­arieämbete­t inte har med saken att göra.

– Offentlig förvaltnin­g handlar hela tiden om att hålla balansen, annars hamnar man i diket. Om det inte finns folk som behärskar sitt ämne så tappar man auktoritet och vågar inte heller ta de konflikter som är nödvändiga. Då retirerar hela området, säger Keith Wijkander.

Staffan Eng är frilansjou­rnalist.

 ?? ?? Botkyrka kyrka till vänster med omnejd är en del av riksintres­set Bornsjön.
Botkyrka kyrka till vänster med omnejd är en del av riksintres­set Bornsjön.
 ?? ?? Rovgrävnin­gar med metalldete­ktorer har förekommit på Birka under de senaste åren. Här syns ett försök till plundring av en gravhög på Hemlanden, Birkas största gravfält.
Rovgrävnin­gar med metalldete­ktorer har förekommit på Birka under de senaste åren. Här syns ett försök till plundring av en gravhög på Hemlanden, Birkas största gravfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden