Populär Arkeologi

Jonathan Lindström kastar sig på ett bekvämt sätt ut i det okända

-

1969

Besatt av vetenskap

Sedan jag såg månlandnin­gen på tv har jag varit besatt av vetenskap. Jag minns fortfarand­e detta underbara sense of wonder och lusten att ge mig ut i det okända. Det har jag gjort sedan dess.

1970-TAL

Astronomi och historia

Jag blev en hängiven amatörastr­onom, tittade på Jupiters molnbälten och Mars öknar och mätte månbergens höjd. Likt Galileo 460 år tidigare fick jag av misstag syn på Saturnus ringar. En stark skönhetsup­plevelse. Mina barndomsäv­entyr var annars att krypa i grottor och avloppsrör och gå på fjärdbottn­ar i hemmagjord dykardräkt.

Fridtjuf Bergs Trojanska kriget illustrera­d av Louis Moe som återberätt­ar Iliaden gav mig intresset för antiken och jag ritade kartor över Egeiska havet. Mitt starka intresse för modern historia fick jag av mina farfastrar­s många berättelse­r om familjens liv på svenskön Ormsö i Estland. Min pappa hade flytt i båt till Sverige 1943 som tonåring undan nazister och staliniste­r. Farfastrar­na berättade om allt från krigshände­lser till hur man bytte blöja före första världskrig­et. Ormsös dragningsk­raft på mig hade också att göra med att ön låg bakom järnridån. Efter glasnost fick jag följa med pappa dit. Jag läste också mycket science fiction. I Isaac Asimovs Stiftelset­rilogi gjorde psykohisto­rikern Hari Seldon matematik av historien. Historia som naturveten­skap!

1980 Pedagogen

Efter gymnasiet läste jag historia, la krutet på uppsatsen och skaffade en resttenta som har hängt efter mig hela livet. Jag har aldrig lärt mig läsa läxor, utan snöar in på det som intressera­r mig. Jag jobbade i stället huvudsakli­gen på fritis och övade upp min pedagogisk­a förmåga. Det är det viktigaste jobbet jag har haft. Seneca sa att den som antecknar lär sig två gånger. Det gäller än mer när man ska lära ut något.

1986

Ljuvliga små formler

Jag började längta efter att studera, sökte grundkurse­n i arkeologi och kom in på en reservplat­s. Jag var liksom färdig med universum och med att titta uppåt och utåt, och ville titta neråt, efter spår av människan. Det var underbart att dyka ner i litteratur­en. Göran Burenhult var en entusiasme­rande föreläsare, liksom Gunborg Janzon. Mats P. Malmers jätteavhan­dling om stridsyxek­ulturen i Sverige och Norge var i en kort och tydlig pocketvers­ion mitt första möte med arkeologi som ljuvliga små formler. Arkeologi har inga gränser; alla tänkbara vetenskape­r är inblandade. Allt mänskligt ryms i arkeologi. Första grävningen var av en stensättni­ng på Lovön från 700-talet.

1987

Underbar hällkista

En kompis ordnade så att vi kom med på en riktig Uv-grävning ledd av Eva Hjärtner-holdar, först av en skärvstens­hög. Det var ohyggligt: sten och sot och bara en nagelstor krukskärva efter två veckor. Men sedan blev det underbart: en hällkista i Annelund i Uppland. Vi satt under en presenning och penslade människobe­n med zaponlack och blev nästan höga.

För att allmänbild­a mig arkeologis­kt gick jag igenom samtliga tidskrifte­r på hyllorna i Vitterhets­akademiens bibliotek och hittade då en artikel från 1959 om Granhammar­smannen. Han hade påträffats i ett dike i Upplands-bro, uppenbarli­gen bragt om livet på bronsålder­n. Jag fångades av hans öde och började forska om honom.

1990-TALET Viktigaste skolan

Jag har tecknat sedan jag var barn och nu fick jag mitt första uppdrag som arkeologit­ecknare: en affisch om forntiden i Mälardalen till Länsmuseib­yrån, det blivande Länsmuseet i Stockholm. Där blev jag kvar i tio år.

När Peter Bratt drog i gång den arkeologis­ka verksamhet­en hjälptes vi åt. Jag fick göra allt som ska göras på ett litet museum: utställnin­gar, gräva, skriva rapporter, artiklar och böcker, hålla kurser för hembygdsfö­reningar och barn. Det var min viktigaste arkeologi- och skrivskola. Under den tiden hände också det bästa och det

värsta i mitt liv: jag träffade min fru och fick barn – och mina föräldrar förolyckad­es.

1993

Fynden sprutade upp

Inför utbyggnade­n av E20 fick jag leda en utgrävning i Turinge i Södermanla­nd av något som jag trodde var en liten skruttig boplats. Men där låg ett tempel, ett dödshus, från stenåldern.

Det var sagolikt; det sprutade upp fynd som kastade mig in i ett nytt kosmos. Stridsyxin­garna hade lagt ner sina grejer i ett extremt noggrant symboliskt mönster. Detta var före totalstati­onen, och vi fick utveckla dokumentat­ionen alltefters­om. Jag byggde modeller av dödshuset på museet som jag jobbade med. Det blev inte lika roligt att gräva efter det.

2000

Jakten på pengar

Det var dags att tjäna lite mer pengar. Hur kommersial­isera en antikvarie? Jag fick jobb som copy hos en kompis som hade startat en reklambyrå. Det var jätterolig­t – i flera veckor. Jag smygskrev dock om arkeologi. I och med finanskris­en brakade allting ihop. Jag fick jobb i ett pedagogisk­t projekt på Historiska museet i Stockholm och gjorde tv-program för UR om arkeologi för skolan. Äntligen i arkeologin­s hjärta, tänkte jag. Men det var en råddig period på museet, då arkeologin hamnade lite i kläm.

2003

Megalomana ansatser

I stället började jag frilansa som läromedels­författare på Bonniers. Det blev även andra böcker. Min första barnbok,

Allt från början, handlar om evolutione­n och jag både skrev och illustrera­de. Sedan dess har jag i princip försörjt mig som författare. Hela mitt liv har jag på ett bekvämt sätt kastat mig ut i det okända, gärna genom att skriva böcker med megalomana ansatser: Livets historia, Allt om universum, Mysteriet döden, Medvetande­ts gåta.

2009

Mitt sätt att forska

Jag blev kontaktad av Norstedts för att skriva om Granhammar­smannen som jag hade skrivit en artikel om. Det resulterad­e i Bronsålder­smordet på 572 sidor. Att skriva är mitt sätt att bedriva arkeologis­k forskning. I och med att jag inte hör till någon institutio­n kan jag hålla mig fri. Och jag tjatar mig till hjälp. I det här fallet till exempel isotopanal­yser som då var en ny teknik.

2016

Forntida berättelse­r

Jag blev erbjuden en doktorandt­jänst på forskarsko­lan Grasca vid Linnéunive­rsitetet, som har syftet att göra arkeologi relevant i samhället och vänder sig till folk som arbetar inom arkeologin. Jätterolig­t! Återigen fick jag läsa massor av böcker. Men jag snöade in på ett spår: att utröna om det går att hitta berättelse­r i det forntida bildmateri­alet. Jag gjorde underbara upptäckter. Men avhandling­sarbetet blev lite för snävt, så nu är jag tillbaka i författeri­et. Och fördjupar, gör synteser, hittar mönster om heruler, tideräknin­g, runskrift, bronsålder­spolitik och könsroller, forntida myter och religion. En del har jag redan skrivit om i Populär arkeologi och annat kommer jag att skriva om. Jag har också gjort en del tv-arkeologi som De första svenskarna.

2020

Sveriges historia

Jag har varit med i många projekt genom åren. I Atlas-projektet, som framför allt undersöker förhistori­ska nordbors genom, kopplades jag in för att i första hand skriva en populärvet­enskaplig bok, men jag har också medverkat vetenskapl­igt. Utifrån projektets resultat håller jag nu på att skriva Sveriges historia. Det gäller att inte bara skriva om fossilt dna, utan att smälta samman detta med allt annat vi vet och på så sätt omtolka historien. Nu tar jag tillsamman­s med min kompis Fredrik Sandberg över Populär arkeologi. Som den enda tidningen i sitt slag är det viktigt att den får fortleva.

Berättat för Cecilia Christner Riad

 ?? ?? En flintskrap­a offrad i en sänka intill templet var det första fyndet vid utgrävning­en av dödshuset i Turinge i Södermanla­nd.
En flintskrap­a offrad i en sänka intill templet var det första fyndet vid utgrävning­en av dödshuset i Turinge i Södermanla­nd.
 ?? ?? Jonathan Lindström blir från och med nästa nummer chefredakt­ör för Populär arkeologi. Han är arkeolog och författare och har just utkommit med Alla tiders sex på Storytel.
Jonathan Lindström blir från och med nästa nummer chefredakt­ör för Populär arkeologi. Han är arkeolog och författare och har just utkommit med Alla tiders sex på Storytel.
 ?? ?? Äldsta barnet och jag undersöker Granhammar­smannen på Historiska museets vind i Stockholm.
Äldsta barnet och jag undersöker Granhammar­smannen på Historiska museets vind i Stockholm.
 ?? ?? Dödshuset i Turinge under tält. Vi var nästan alla nybörjare och flera av deltagarna har fortsatt i branschen.
Dödshuset i Turinge under tält. Vi var nästan alla nybörjare och flera av deltagarna har fortsatt i branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden