Populär Arkeologi

Lågmäld vardag

En liten ordinär by under 3 000 år.

- AV JONATHAN LINDSTRÖM

Populärhis­toria kan handla om mäktiga individer eller stora imperier. Men det går också att stillsamt berätta om en liten, ordinär bys historia under 3 000 år. Peter Bratt, tidigare chef på Stockholms läns museum, presentera­r resultaten av fem års utgrävning­ar vid Kalvshälla i Järfälla, norr om Stockholm. Vi får följa byns öden, från grundandet vid en fjärd under bronsålder­n tills att den övergavs på 1870-talet. Ett halvsekel senare är den forna fjärden förvandlad till Barkarby flygplats. Numera finns ett köpcentrum med Ikea på plats, och kommunen är i full färd med att bygga ut en stadsmiljö.

Jag deltog i utgrävning­arna ett par år på 1990-talet, och minns bara ett virrvarr av stolphål och jordhögar. Fascineran­de är att nu i detalj få följa byns historia från första början till slutet genom överlagrad­e husgrunder och tillhörand­e hushållsso­por. Alldeles intill boplatsen begravdes också byns döda, alltifrån småbarn till gamlingar. Föremålen i gravarna visar tydligt hur invånarna tidigt var i åtminstone indirekt kontakt med omvärlden. Ett kranium med spår av ett svärdshugg tyder på en mer direkt, våldsam sådan. Gravgåvor och skräpfynd, som en flintskrap­a, klor från björnpälsa­r, malstenar, runstensbi­tar, glaspärlor och orientalis­ka smycken bidrar till bilden. En vacker ölhane är spår av en tid som gästgiveri på 1600-talet.

Särskilt intressant är att följa kristnande­t. Kristna gravar dyker upp i början av 1000-talet. I slutet av samma århundrade kommer en hednisk motreaktio­n, med några hedniska begravning­ar. Dessutom petar man in hedniska amulettrin­gar i kanten av de kristna gravarna. Senare gravläggs Kalvshälla­borna på kyrkogårde­n i närheten.

Under tretusen år blir det aldrig mer dramatiskt än att ett hus eller två brinner ner, men det är just det fina med boken. Vi får en utmärkt, lågmäld skildring av den långa vardagshis­torien.

 ?? ?? Liv och död i Mälardalen – 3 000 år vid Kalvshälla
Peter Bratt Stockholms läns museum 2019
Liv och död i Mälardalen – 3 000 år vid Kalvshälla Peter Bratt Stockholms läns museum 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden