Populär Arkeologi

Blev båtsmansto­rpet ”Nybygget”?

-

Från mitten av 1600-talet och drygt tvåhundra år framåt tjänstgjor­de tusentals män i olika åldrar som båtsmän i svenska flottan. Som båtsman fick man lön, kläder och ett båtsmansto­rp med tillhörand­e odlingsbar mark betald av socknens rikaste bönder. Trots att båtsmännen är borta i dag och många båtsmansto­rp har övergetts, finns åtskilliga torplämnin­gar bevarade från den här tiden.

Vi har undersökt lämningen efter båtsmansto­rpet Långnäs 93 i Mönsterås kommun. Torpet togs enligt arkiven i bruk 1689, och fram tills att den siste båtsmannen, Johan Forss (1853–1905) flyttade ut 1889, hade 19 båtsmän med familjer haft torpet som bostad. Några var i tjänst länge, medan andra blev kortvariga på grund av sjukdom, dödsfall eller karriärbyt­en.

Vid inventerin­g av området runt båtsmansto­rpet kunde vi konstatera att det ingått i en liten, men väl organisera­d, gårdsmiljö. Utöver den mycket välbevarad­e husgrunden fanns lämningar efter en lada, en brunn, stensträng­ar, röjningsrö­sen och åkerhak, den inre delen av en åkerterras­s. Undersökni­ngen visar att bostadshus­et har haft en centralt placerad spis och varit delad i förstuga, kammare och kök. Eventuellt hade stugan även ett sovloft. Källaren nåddes sannolikt genom en lucka i trägolvet.

Undersökni­ngen visar att torpet städats noga i samband med att familjen Forss flyttade ut. De få fynden – bland annat en nyckel och ett lås, en glasknapp och fint dekorerad keramik och porslin – är viktiga pusselbita­r till båtsmansto­rpets historia. Kanske kan biten från den engelska tekoppen knytas till någon av båtsmännen­s utlandsres­or? Att torpet städats på byggnadsma­terial tolkas som att det monterats ner och flyttats. Kanske fick huset följa med familjen Forss till Oknebäck, där det fick namnet ”Nybygget”.

Ulrika Söderström och Nicholas Nilsson, arkeologer vid Kalmar läns museum

 ?? ?? MÖNSTERÅS
MÖNSTERÅS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden