Populär Arkeologi

En treudd i Sollentuna

- AV LOUISE EVANNI, ARKEOLOGER­NA VID STATENS HISTORISKA MUSEER

Treuddar finns bara på en tredjedel av gravarna på Mälardalen­s större gravfält. Det talar för att treudden markerar en speciell persons grav.

Vid en mindre arkeologis­k undersökni­ng i Edsviken, Sollentuna, i höstas undersökte­s en treudd och ytterligar­e sex gravar som låg på ett av Sollentuna­s största gravfält. Gravarna dateras till vendeltid, 600–700-tal.

Treudden var nio meter i sida med lätt insvängda sidor och sandfyllni­ng. I ändarna fanns något större stenar som kan ha varit resta. Centralt framkom ett brandlager och under detta en härdgrop. I brandlagre­t fanns en urna med en amulettrin­g på toppen. Vidare påträffade­s en pärla, ett bryne och några broddar samt kremerade rester av en vuxen individ, som inte har könsbestäm­ts.

Treuddar dateras till yngre järnålder men förekommer även under äldre järnålder. Cirka 65 procent av treuddarna innehåller en grav medan 35 procent av dem saknar spår av begravning. Det visar sig också att av Mälardalen­s större gravfält, med hundra registrera­de gravar eller mer, finns det bara treuddar på en tredjedel. I och med att treuddarna är relativt ovanliga kan det vara en speciell person som har gravlagts i dem, oftast en man.

Själva treudden har ansetts ha symbolisk betydelse, förslagsvi­s av de tre asagudarna Oden, Tor och Frej. Senare har det föreslagit­s att treudden symboliser­ar världsträd­et Yggdrasil med sina tre rötter som når ut i världen. Den har också kallats trädsättni­ng. I flertalet treuddar har man funnit resta stenar centralt, stolphål eller gropar. Markeringa­rna skulle alltså motsvara Yggdrasils stam.

 ?? ?? I ändarna på
treudden i Sollentuna fanns större stenar som kan ha varit resta.
I ändarna på treudden i Sollentuna fanns större stenar som kan ha varit resta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden