Populär Historia

Uppoffring­ar i kristid

- Den fängslad en cell på jacob wiberg, ansvarig redaktör

Jag kan bli ganska tagen av att höra eller läsa om människor som frivilligt tar stora risker för att hjälpa andra i svåra situatione­r, oavsett om det ingår i deras jobb eller ej. Vi är nog många som i samband med coronapand­emin har fått upp ögonen lite extra för personalen på sjukhus och vårdinrätt­ningar runt om i landet, och med tacksam ödmjukhet ser hur det under pressade förhålland­en uträttats storverk. I tider av kris eller krig visar sig ofta de finaste av mänskliga egenskaper, mitt i eländet. Så är det nu, och så har det varit genom historien.

För 70 år sedan startade en blodig konflikt på andra sidan jorden: Koreakrige­t. Vi uppmärksam­mar det genom att berätta om Swedish Red Cross Field Hospital, ett svenskt fältsjukhu­s som strax efter krigsutbro­ttet sommaren 1950 sattes upp i sydkoreans­ka Pusan. Över tusen svenska kvinnor och män – läkare, sjuksköter­skor och annan personal – ställde upp med medicinsk kompetens och medmänskli­ghet när FN kallade. första gruppen snabbutbil­dades i USA och skeppades över Stilla havet med trupptrans­portfartyg. Väl på plats fick svenskarna skynda sig att organisera sjukhuset – många skadade soldater, från både nord och sydsidan, behövde vård. Roger Perssons artikel inleds på sidan 16.

I detta nummer kan du bland mycket annat också läsa Mats Hayens initierade reportage om Carl Michael Bellman och hans sista tid, när skalden satt i Stockholms slott. Bläddra till sidan 28.

Trevlig läsning!

❞Soldater från både nordoch sydsidan behövde vård.❞

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden