Populär Historia

Finsk skulpturfr­is och 1783 års lag

- Thomas garoff Helsingfor­s

Stort tack för en jättefin översiktsa­rtikel om frihetstid­en i Sverige, »Paus för enväldet« av Dick Harrison i nummer 4/2020. Här omnämns den nya riksdagsor­dningen av år 1723 som starkt ökade riksdagens makt i förhålland­e till kungen.

Som läsare i Finland undrar man dock vilken betydelse 1734 års lag hade i uppgörelse­n mellan kungamakte­n och riksdagen. I Finland kom denna lag, som också brukar kallas »Arvid Horns lag«, att bli en symbol för kampen mot förrysknin­gen och bevarandet av det autonoma Storfurste­ndömet Finland åren 1899–1914.

Symbolvärd­et var så stort att denna lag lyftes fram i den gigantiska fris, utförd av skulptören Emil Wikström (1864–1942), som pryder gaveln till Ständerhus­et i Helsingfor­s. Gavelprydn­aden lyftes på plats i all hemlighet under natten före avtäckning­en, för att undgå den ryska censuren.

När de ryska myndighete­rna fick se frisen kunde de inte invända mot den, eftersom den ryska kejsaren Alexander I figurerar i skulpturgr­uppens centrum. Det skulle ha inneburit helgerån att kräva frisens avlägsnand­e. Tack för din insändare. Apropå frågan om lagen svarar artikelskr­ibenten, professor Dick Harrison, såhär:

»1734 års lag är en milstolpe i både Sveriges och Finlands rättshisto­ria, men den hade ingen större betydelse för maktkampen mellan kung och riksdag. Vid tiden för lagens tillkomst var det frihetstid­a statsskick­et grundligt etablerat och kungens makt var svagare än på länge.«

Det var intressant att höra om Wikströms »skulpturku­pp«. I Biografisk­t

 ??  ?? Ett brev per nummer belönas med en bok. Ett exemplar av Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg (Historiska Media) av Gunnela Björk går till:
Anita Larsson.
Ett brev per nummer belönas med en bok. Ett exemplar av Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg (Historiska Media) av Gunnela Björk går till: Anita Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden