Populär Historia

Unikt dokument från 1284 Strid om medeltida privilegie­brev

Jönköping vägrar att överlämna dokument till Vadstena landsarkiv.

-

Magnus Ladulås utfärdade år 1284 ett brev där han gav staden Jönköping rätt att idka handel och hålla marknader. Brevet, som är det äldsta bevarade så kallade stadsprivi­legiebreve­t i Sverige, förvaras i Jönköpings stadsarkiv. Än så länge, vill säga. För sedan en tid tillbaka pågår en dragkamp kring det unika dokumentet.

Riksarkive­t vill att kommunen lämnar ifrån sig detta och andra privilegie­brev till Vadstena landsarkiv (en del av Riksarkive­t). Bland annat rör det ett brev som gäller Gränna stad, utfärdat av Per Brahe d y år 1652.

I Jönköping motsätter man sig kraven, och har lämnat in en stämningsa­nsökan till tingsrätte­n. Kommunen vill få äganderätt­en prövad.

– Vi anser att breven självklart tillhör Jönköping, säger kommunens chefsjuris­t Larsåke Svensson. De gavs ju till stadens styrande för flera hundra år sedan och har aldrig tidigare funnits hos staten.

Att frågan har blivit aktuell beror på att Landsarkiv­et har gjort en översyn av sina arkiv och eventuella utlån.

– Vi har generella låneregler som inte har med Jönköping att göra. De gäller alla utlån där kraven nu är betydligt strängare än för några år sedan, säger Evamarie Sahlin, avdelnings­chef på Riksarkive­t.

I Jönköping ser man inte dokumenten som utlånade – staden är tvärtom deras »historiska hemvist«, som kommunstyr­elsens ordförande Annmarie Nilsson skriver i ett pressmedde­lande.

Kommunen visar regelbunde­t privilegie­breven för allmänhete­n och enligt Larsåke Svensson är de kända och uppskattad­e av medborgarn­a.

– Hur ska vi kunna hålla den lokala kulturhist­orien levande om vi inte får ha kvar dessa originaldo­kument? frågar han sig. Om domstolen inte finner att kommunen är ägare, vill vi pröva lånet och lånevillko­ren. Och få en skälig uppsägning­stid, som för det äldsta brevet bör vara 700 år. ph

Fotnot. Läs en längre text om striden om dokumentet på popularhis­toria.se

 ??  ?? I privilegie­brevet, som utfärdades 18 maj 1284, beviljar kung Magnus Ladulås Jönköpings­borna att hålla marknad två gånger om året och tar marknadsde­ltagarna under sitt beskydd.
I privilegie­brevet, som utfärdades 18 maj 1284, beviljar kung Magnus Ladulås Jönköpings­borna att hålla marknad två gånger om året och tar marknadsde­ltagarna under sitt beskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden