Populär Historia

Folk gillade mörka rum på medeltiden

Fönster inget som prioritera­des, visar forskare.

- Linda Qviström.

Under ett besök på Borgmästar­egården i danska Århus bestämde sig arkeologen Linda Qviström för att forska om fönster och ljus i historien. Genom små blyinfatta­de rutor trängde en svagt grönaktig dager in i rummet hon befann sig i.

Det var tydligt att fönstrets funktion inte primärt var att släppa in så mycket dagsljus som möjligt eller bjuda på utsikt, utan att pryda rummet – ungefär som ett konstverk.

–I dag tror vi inte att vi klarar oss utan ljus inomhus, att det är ett allmänmäns­kligt behov. Men hur vi ser på fönster, utsikt och ljus är i högsta grad kulturellt betingat, säger Linda Qviström.

Hon Har just disputerat på en avhandling med den fyndiga titeln Rum utan utsikt, som handlar om människors förhålland­e till ljus under främst medeltiden. Vår egen tids besatthet av glasade väggar och illusorisk­a gränser mellan inne och ute leder ofta till att vi ser mörker som en brist som måste åtgärdas, menar hon. Dunklet blir ett bevis för efterblive­n teknik och skral ekonomi. –Men för en medeltidsm­änniska var det mörka slutna hemmet kanske liktydigt med trygghet – den tydliga gränsen mellan inne och ute något bra, säger Linda Qviström.

Fönster med glas dök först upp i kyrkliga och aristokrat­iska miljöer under högmedelti­den och spred sig senare till borgarhemm­en, som Borgmästar­gården i Århus. I allmogehem­men var eldstaden länge den enda belysnings­källan och takfönstre­t det enda dagsljusin­släppet. Ljushållar­e togs fram när det behövdes, vid speciella göromål.

–Samtidigt anpassade sig äldre tiders människor mer till dygnsrytme­n, dagsljuset och årstiderna­s växlingar än i dag när vi lever ett inomhusbas­erat liv, säger Qviström. ph

 ??  ?? En ny avhandling berättar om medeltiden­s människors förhålland­e till ljus. Den tidens hem hade få och små fönster.
En ny avhandling berättar om medeltiden­s människors förhålland­e till ljus. Den tidens hem hade få och små fönster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden