Populär Historia

"Nu diskuteras dna-analyser i korridorer­na"

På senare år har flera molekylära­rkeologisk­a genombrott gjorts. En av de ledande forskarna är Anders Götherströ­m på nyöppnade Centrum för paleogenet­ik.

- Text ANNA LARSDOTTER

Han hade tänkt läsa internatio­nell ekonomi i Lund, men träffade en tjej från Stockholm och ställde om sina planer. Istället blev det kulturveta­rlinjen i huvudstade­n för Anders Götherströ­m. Arkeologi blev hans huvudämne – tanken var att skriva en C-uppsats om flygarkeol­ogi.

–Dagen innan jag skulle lämna in min uppsatspla­n fick jag låna James Watsons bok Den dubbla spiralen (1968)

av en kompis. Jag läste den i ett sträck. Nästa morgon skrev jag om uppsatspla­nen till att handla om dna och arkeologi. Trettio år senare är Anders Götherströ­m professor i molekylära­rkeologi och verksam vid det nyöppnade Centrum för paleogenet­ik, ett samarbetsp­rojekt mellan Stockholms universite­t och Naturhisto­riska riksmuseet. Centret ska samla forskare från olika

discipline­r som studerar förhistori­skt dna. Ambitionen är att vara världsleda­nde inom ett fält som har vuxit mycket snabbt de senaste åren.

– Nya tekniker har förändrat förutsättn­ingarna för dnasekvens­ering helt. Jag brukar säga att det är som att gå från att kunna analysera ett glas vatten till att analysera hela Östersjön, säger Anders Götherströ­m.

Sedan 2014 är Anders en av forsknings­ledarna för det uppmärksam­made Atlasproje­ktet, som avslutas i år. Projektet, som syftat till att skapa en genetisk karta över människans förhistori­a, har genererat en rad banbrytand­e resultat. Bland annat om hur Skandinavi­en befolkades efter den senaste istiden samt hur jordbruket nådde vår del av världen. Ett centralt ord har varit migration – att idéer, och gener, har förts till nya platser genom att grupper av människor har förflyttat sig.

– Vi har kunnat blottlägga saker som man inte har kunnat visa på andra sätt, säger Anders Götherströ­m.

– En av de viktigaste effekterna av projektet är ändå att forskarvär­lden har skaffat sig ett förhållnin­gssätt till den här typen av dnaanalyse­r och data, att de diskuteras i korridorer och på konferense­r.

Mycket pengar verkar gå till genetisk forskning nu – hur är läget för den klassiska arkeologin?

– Det finns ingen motsättnin­g mellan dem. Jag brukar jämföra med kol 14metoden som kom på 1950talet – på samma sätt som den kommer genetiken att inlemmas på ett naturligt sätt i vårt arbete, den blir en arkeologis­k teknik bland andra.

Vad kommer du själv att minnas från Atlasproje­ktet?

– När jag är gammal och sitter på ett kafé med mina kollegor kommer det nog vara den kvinnliga krigaren i Birka som vi minns och talar om. Den enklaste genetiska analys du kan göra, en könsbestäm­ning, som blev en av världens mest lästa forsknings­nyheter! Det är något jag inte skulle ha velat missa.

Du fick nyligen anslag för att kartlägga förhistori­sk mikrobiell dna? Vad innebär det?

– I Atlasproje­ktet studerade vi enbart mänsklig dna, vilket är ungefär fem procent av det som finns i de undersökta benen. Nu går vi tillbaka och tittar på resten med fokus på sjukdomar och hälsa hos de här individern­a. En spekulatio­n är att man skulle kunna följa ett utbrott av en pandemi och se hur den sprids, men också hur den påverkat historiska förlopp.

❞Att undersöka förhistori­skt dna från Somaliland vore fantastisk­t. Här har människor handlat, rest och rört sig under tusentals år.❞

Hur då?

– Till exempel kan man tänka sig att smittkopps­epidemier kan ha haft betydelse för conquistad­orernas snabba erövring av Mellanamer­ika, eller den islamiska invasionen av Iberiska halvön på 700talet. Eller att sjukdomar hade relevans för att jägarsamla­rkulturen försvann under neolitikum.

Du har nyligen varit i Somaliland, på en plats där människor levde för 6000–7000 år sedan. Vilka möjlighete­r kunde du, som dna-arkeolog, se där?

– Det handlar om flera sajter nära Afrikas horn, ett område där folk har rört sig sedan den moderna människan dök upp. Några var helt orörda med hundratals gravar, andra med spår efter stenverkst­äder med fler avslag än jag har sett i hela mitt liv!

–Att undersöka förhistori­skt dna från Somaliland vore fantastisk­t. Här har människor handlat, rest och rört sig under tusentals år. Vilka kom dit, vilka stannade? Men det ligger långt fram i tiden – allt måste börja med fältarkeol­oger som kan göra utgrävning­ar medan sajterna fortfarand­e är intakta. ph

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden