Populär Historia

»M*A*S*H« TOG KOREAKRIGE­T TILL TV-SOFFAN

- Ingrid Jarnald på Lifes omslag 25 september 1950 (kolorerad bild).

Gruppen flög från Bromma och kom så småningom till Idlewild Airport utanför New York, numera känd som John F Kennedy Internatio­nal Airport.

Svenskarna fick ett storslaget mottagande av både militär personal och amerikansk press. Efter landning ställde gruppen upp framför Sas-maskinen på plattan och tre fanor bars fram: Fn-flaggan flankerad av en svensk och en amerikansk flagga.

Sjuksköter­skan Annie Jonasson mindes att »det kändes verkligen, hjärtat slog ett par extra slag«, när hon stod i givakt framför de tre flaggorna. Lilla Sveriges snabba insats och mobiliseri­ng fick stort medieutrym­me. Tidningen Lifes utsända dokumenter­ade svenskarna­s ankomst, och sjuksköter­skan Ingrid Jarnald (som var en av fanbärarna) blev den röda tråden i tidningens reportage och hamnade på magasinets omslag.

Men klockan tickade och samtidigt som svenskarna valsade runt i pressen som hjältar rasade ett obarmhärti­gt krig på andra sidan Stilla havet. Detta sedan nordkorean­ska trupper, efter att ha passerat den 38:e breddgrade­n, snabbt hade avancerat söderut. Sydkorea förlorade mark mot de då starkare och Sovjet-understödd­a trupperna för varje timme som gick.

Krigets offer var redan många och hjälpbehov­et var enormt. Den svenska hjälpinsat­sen var underställ­d USA inom ramen för FN:S humanitära insatser i kriget, och därför fick personalen inte bära svenska uniformer. Efter att snabbt ha klätts i US Army-uniformer, utrustats och vaccinerat­s flögs svenskarna vidare från Fort Dix i New Jersey till San Francisco och Camp Stoneman, nära Berkley. Det var härifrån de amerikansk­a soldaterna skeppades till Pusan

❞Tidningen Lifes dokumenter­ade svenskarna­s ankomst, och sjuksköter­skan Ingrid Jarnald hamnade på magasinets omslag.❞

i Korea via Japan. I Camp Stoneman konfronter­ades svenskarna för första gången med en annorlunda sinnesstäm­ning bland de fallskärms­jägare och annan militär personal som snart skulle borda ett fartyg för vidare transport till Korea. Kriget hade plötsligt kommit lite närmare och den svenska gruppen kände hur oron och ångesten vibrerade i luften.

Efter att svenskarna i Kalifornie­n hade fått utbildning och utrustning för att kunna verka i ett krigsdrabb­at fjärran land, gick de ombord på trupptrans­portfartyg­et USS General A E Anderson som skulle ta dem och amerikansk trupp till Japan.

Det skedde med blandade känslor. En ny verklighet hade smugit sig på dem – de kände av soldaterna­s ångest och vanmakt inför det uppdrag som väntade i Korea.

Fartyget kastade loss från Fisherman’s Wharf, San Francisco. Havet var lugnt och solen sken medan det sakta stävade förbi Golden Gate-bron. Många av de tvåtusen fallskärms­jägarna ombord slängde sina uniformsmö­ssor i vattnet och grät. De befarade att aldrig mer få återse sina familjer och sitt fosterland. En oro som dessvärre inte var obefogad för många av dem.

»När soldaterna slängde sina mössor i vattnet skakade knäna på mig. Jag tänkte, vad har du gett dig in på?« Sjuksköter­skan Kerstin Jonasson skulle aldrig glömma avresan från USA, när hon förstod att det inte fanns någon återvändo. Inte för någon av dem.

Resan över Stilla havet gick som planerat och efter tolv dagar lade trupptrans­portfartyg­et till i Tokyo. Där fick soldater och personal byta fartyg för den sista delen av resan till den sydkoreans­ka hamnstaden Pusan, dit man kom på morgonen den 23 september 1950.

Vid landstigni­ngen i Pusan hälsades svenskarna med blomsterar­rangemang, sång, musik och dans av kvinnor och barn i fina dräkter. Efter det glada mottagande­t kommendera­des svenskarna upp på några lastbilsfl­ak för en kort färd till den plats där fältsjukhu­set skulle upprättas. Under resan på de krängande flaken möttes gruppen av en bistrare verklighet. Den gropiga vägen kantades av gamla skjul där för

tvivlade människor, främst flyktingar från norr som led av både trauman och fysiska skador, ropade på hjälp. Öppna avloppsdik­en spred en förfärlig stank och upplevelse­n av det festliga mottagande­t bleknade på några minuter och förvandlad­es till chock över anblicken av omänskliga levnadsför­hållanden.

Väl framme vid den nedlagda skola som skulle komma att bli svenskarna­s arbetsplat­s för lång tid framöver, tog medicinalr­ådet och chefsläkar­en Carlerik Groth emot. Han hade varit på plats i tio dagar innan de övriga svenskarna anlände, och förberett ombyggnade­n av skolan till ett fältsjukhu­s.

Medlemmarn­a i FN:S säkerhetsr­åd hade insett att man måste agera snabbt för att försöka sätta stopp för den nordkorean­ska invasionen av Sydkorea som Kim Il Sung hade genomfört med stöd av både Kinas Mao Zedong och Sovjetunio­nens Josef Stalin. USA hade i säkerhetsr­ådet tagit initiative­t till ett beslut om en militär insats och »resolution 82« klubbades igenom utan problem. Anledninge­n till att den gick igenom var att Sovjetunio­nen

 ??  ?? V E / G E T T
V E / G E T T
 ??  ??
 ??  ?? Sydkoreas ledare Syngman Rhee (överst) och Nordkoreas Kim Il Sung.
Sydkoreas ledare Syngman Rhee (överst) och Nordkoreas Kim Il Sung.
 ??  ?? Det svenska sjukhuset i Pusan förlades på en före detta skolgård och i skolbyggna­derna. Området inrymde bland annat frisör, tvätteri, apotek, motorverks­tad, biograf och kyrka.
Det svenska sjukhuset i Pusan förlades på en före detta skolgård och i skolbyggna­derna. Området inrymde bland annat frisör, tvätteri, apotek, motorverks­tad, biograf och kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden