Populär Historia

Den strandade valen i Roslagen

- Ryggkotor från valen finns bevarade i Edebo kyrka. En val styckas upp. Illustrati­on ur Olaus Magnus verk (1555).

FRÅGA

Stämmer det att en stor val strandade i Roslagen på medeltiden? Det lär ännu finnas valben bevarade i någon kyrka i trakten.

SVAR Ja, år 1489 tog sig en val, troligen en nordkapare, under högvatten in i den långsmala Edeboviken i norra Uppland. När vattnet vände fastnade det väldiga däggdjuret. För upplänning­ar var en valstrandn­ing något väldigt ovanligt – det var betydligt vanligare på västkusten.

Folk visste vid denna tid inte att valen är ett däggdjur utan såg den som en monstruös fisk, så som den bland annat skildras i Bibelns berättelse om Jona och valfisken.

Diariet för Stockholms gråbrödrak­loster anger kortfattat för år 1489: »Samma år påträffade­s en jättelik val i Roslagen.« En strandad val kunde ses som ett dåligt omen, men för folket i trakten kan den uppseendev­äckande händelsen ha setts som ett mirakel. Nu fick man en enorm ekonomisk resurs.

Exakt vad som hände vet man inte, men efter att valen har upptäckts, har folk säkert snabbt försökt fastgöra den med rep och ankare, innan tidvattnet återvände. Sturekröni­kan, som täcker åren 1452–96 och skrevs ned omkring år 1500, berättar vidare att: »det var ett stort under, bönderna högg honom helt sönder«. Det tycks alltså ha rått febril aktivitet kring valen där man har försökt att tillvara så mycket som möjligt av det oväntade bytet.

Kött och späck saltades troligen ned och eftersom valen betraktade­s som en stor fisk var dess kött tillåtet att äta under fastan. Av späcket kunde man göra tran till oljelampor och smörjmedel, medan skinnet kunde bli till bälten och kyrkoklock­sremmar.

Benen kunde användas till verktyg, ved och byggnation. Ryggkotorn­a fungerade utmärkt som pallar och huggkubbar. Man kunde även tillverka saker som skrivplatt­or och spelpjäser av valbenen.

Platsen för strandning­en nämns i skrift först 1635, sedan fornforska­ren Johannes Haquini Rhezelius (död 1666) besökt Edebo kyrka. Här fick han höra att en val hade fastnat i Edeboviken och han förevisade­s även en ryggkota som förvarades i kyrkan. Det förekom att svenska kyrkor använde valben för att »bevisa« Bibelns tal om ett jättefolk som hade dött i syndaflode­n.

Skelettdel­ar från Edebovalen spreds till flera kyrkor i landskapet som Lunda, Riala och Lagga, där de alltjämt förvaras. I Edebo talades det dock aldrig om några jättar. Här befann man sig så nära platsen för valstrandn­ingen att det inte gick att glömma bort denna ovanliga händelse. Än i dag bevaras två valkotor i kyrkans vapenhus. Ph mats larsson

Skribent och museipedag­og

 ??  ?? Historia om de nordiska folken
Historia om de nordiska folken
 ??  ?? BARBROTHÖR­N
BARBROTHÖR­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden