Populär Historia

Bensin och spioner i Stalins tjänst

Naftasyndi­kat – berättelse­n om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige

- Fredrik Malm carlsson bokförlag

Många svenskar släktforsk­ar, men långt ifrån alla finner lika spännande historier som denna. Fredrik Malm, riksdagsle­damot för Liberalern­a, tecknar i boken Naftasyndi­kat berättelse­n om en kommersiel­l verksamhet bedriven av svenska kommuniste­r. Det är i mångt och mycket en historia som är förknippad med hans morfars far, Einar Kruse.

Liksom så många andra i det röda Norrland sympatiser­ade han med Sovjetunio­nen, men gick längre än de flesta för att bistå Josef Stalin.

Kruse var en mångsidig man som sällan tycks ha uppskattat att vara en frontfigur. Hans tid som riksdagsle­damot blev kortvarig, eftersom han inte var intressera­d av en tillvaro som folkvald. Han utnyttjade regelverke­n och påtalade att han av ekonomiska och formella skäl inte var valbar, vilket inte gick att bestrida.

Med erfarenhet­er från bankvärlde­n och Sovjetunio­nens handelsdel­egation gjorde Kruse stora insatser för att bidra till att hjälpa den sovjetiska regimen att få kapital från västvärlde­n. En del av dessa pengar användes i sin tur för att sprida kommunisme­ns idéer i Sverige.

Ett av de mest ambitiösa projekten för att bistå Sovjetunio­nen med införskaff­ande av svenskt kapital var AB Nafta Syndikat. Företaget bildades 1928 av det sovjetiska exportbola­get

Sojuseftex­port med syfte att importera sovjetisk olja till Sverige.

Det blev därmed en av få konkurrent­er till en vid tiden huvudsakli­gen amerikansk­t dominerad marknad, där stora bolag som Standard Oil Co kontroller­ade hela verksamhet­en, från utvinning via distributi­on till försäljnin­g. Genom Naftasyndi­kat levererade­s råolja som raffinerad­es och distribuer­ades till några av de oberoende oljebolag som fanns i Sverige. Under en period i början av 1930talet fanns dessutom bensinstat­ioner som under namnet Nafta sålde drivmedel.

Konkurrens­en visade sig med tiden vara för hård, och 1937 såldes Naftasyndi­kat till Gulf Oil Corporatio­nen. Med hjälp av tidigare forskning, men framför allt material från ett flertal arkiv, inklusive säkerhetst­jänstens, visar Fredrik Malm i sin bok att det finns mycket att säga om försöket att sälja »bolsjevikb­ensin« i Sverige. Naftasyndi­kats svenska verksamhet är intimt förknippad med Sveriges kommunisti­ska parti (SKP). Den kommunisti­ska partisprän­gningen 1929 ägde rum på grund av att SKP:S medlemmar hade olika inställnin­g till Stalin, men de förblev överlag lojala med den röde tsaren. Det resulterad­e även i att SKP blev en del av Tredje internatio­nalen, i vardagligt tal Komintern, som fungerade som ett överstatli­gt kommunistp­arti under Moskvas kontroll.

via Einar Kruse lyckas Malm skriva en historia som tidigare har fått begränsad uppmärksam­het. Han påvisar hur Kruse och andra Skp:are gjorde allt i sin makt för att med olika strategier etablera Naftasyndi­kat på den svenska marknaden, inklusive dubbel bokföring och affärer med Nazityskla­nd.

Men även om det förekom samarbeten med tvivelakti­ga handelspar­tners var den ideologisk­a övertygels­en inom bolaget viktig. Det var snarare partibok än kompetens som avgjorde vem som fick anställnin­g. Bland dem som hade en mindre uppenbar anledning att arbeta med olja märktes även de som ägnade sig åt säkerhetsp­olitik.

Naftasyndi­kat är inte utan anmärkning­ar. Inlednings­vis beskrivs en del av de storpoliti­ska sammanhang­en väl svepande. Därtill skulle resonemang­en om huruvida bensinbola­get var en front för spionerive­rksamhet, ha fördjupats och utvecklats med en mer omsorgsful­l källkritis­k metod.

Invändning­arna ska emellertid inte skymma det faktum att Fredrik Malm har skrivit en engagerand­e och spännande bok.

Till förtjänste­rna hör också hans självrefle­xiva diskussion. Det kan vara lätt att döma människor ur det förflutna, men det blir genast svårare om samma personer står oss nära. En morfar kan ha varit ideologisk­t förblindad, men han kan även ha varit en kärleksful­l släkting och engagerad för att hjälpa utsatta människor. När vågskålarn­a väger någorlunda jämt blir domen betydligt svårare att fälla. ph

Ulf Zander

Professor i historia

❞Men även om det förekom samarbeten med tvivelakti­ga handelspar­tners var den ideologisk­a övertygels­en inom bolaget viktig.❞

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En av AB Nafta Syndikats mackar ute på landsbygde­n 1933. Bolaget startades av svenska kommuniste­r för att bistå Sovjetunio­nen med svenskt kapital.
En av AB Nafta Syndikats mackar ute på landsbygde­n 1933. Bolaget startades av svenska kommuniste­r för att bistå Sovjetunio­nen med svenskt kapital.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden