Populär Historia

Pionjär inom arkeologi och akademi

Forngreta

- Birgit Arrhenius bokförlage­t langenskiö­ld

Greta Arwidsson (1906–98) var Sveriges första kvinnliga professor i arkeologi, verksam vid Stockholms högskola. Som ung deltog hon i de legendaris­ka utgrävning­arna av båtgravarn­a i Valsgärde, och på äldre dagar gjorde hon en gärning som Birkaforsk­are.

Däremellan var Greta Arwidsson bland annat landsantik­varie på Gotland, med ansvar för allt från gravfält till renovering­ar av medeltida kyrkor. Någon bil hade hon inte, utan tog sig fram med cykel och tåg. När Arwidsson var ute på tjänsteupp­drag ställde hon som krav att slippa att cykla mer än fem mil om dagen!

Om henne har nu Birgit Arrhenius, professor emerita i arkeologi, skrivit biografin Forngreta – en biografi om Greta Arwidsson, den första kvinnan som blev landsantik­varie och professor i arkeologi. Arwidsson framställs som populär, både bland vanligt folk och akademiker – kunnig och genomheder­lig.

Boken ger vid sidan av levnadsski­ldringen en inblick i hur arkeologin rent institutio­nellt växte fram. Arwidssons föregångar­e på professors­stolen hade sin arbetsplat­s på ett bibliotek och föreläste för sina studenter i Statens historiska museums hörsal. Ett förhålland­e som hon inte själv accepterad­e, utan såg till att få en egen tjänstelok­al.

läsaren får ta del av obehagliga akademiska strider, och ett och annat reds ut beträffand­e arkeologip­rofessorn Sune Lindqvists nazistsymp­atier – rykten som visat sig vara osanna.

Birgit arrhenius var nära kollega till Greta Arwidsson, vilket så klart är ovärderlig­t när det gäller att teckna ett levande porträtt. Men vänskapsba­ndet har också begränsnin­gar, ibland blir det privata uppenbarli­gen för intimt att skriva om.

Avgörande händelser som måste ha präglat Greta Arwidsson följs av tystnad. Varför var modern så sjuklig, var det psykiskt eller fysiskt? Varför dog ena brodern så ung? Vem var egentligen Arwidssons fästman och varför brakade förhålland­et samman?

Sammantage­t ger boken ändå en fängslande bild, både av en minnesvärd arkeolog och den akademiska värld som hon verkade i. ph kristina ekero eriksson Journalist och författare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden