Populär Historia

Ljus bild av kronprinse­ssan Margareta

Hon kallades Daisy – att finna en farmor

- Prinsessan Christina fru Magnuson i samarbete med Carl Otto Werkelid bonnier fakta

Det började som en saga med den stilige unge prinsen och den vackra prinsessan som träffades på en bal i ett exotiskt land, blev blixtföräl­skade och fick varandra. Men berättelse­n om den engelska prinsessan Margaret – dotter till kung Edvard VII:S bror Arthur av Connaught, i familjekre­tsen kallad Daisy – och den svenske prinsen Gustaf Adolf har fördelen jämfört med sagorna att den är sann.

Margaret och Gustaf Adolf var båda 22 år när de träffades i Kairo i början av 1905, och på sommaren samma år gifte de sig i London. I motsats till de föregående kungliga äktenskape­n i släkten Bernadotte, som mest tycks ha ingåtts av dynastiska skäl, byggde föreningen mellan Margaret och Gustaf Adolf av allt att döma på kärlek. Även om en äktenskapl­ig allians mellan de engelska och svenska kungahusen också sågs som positiv från båda hovens sidor.

När Oscar II dog

1907 och Gustaf V blev kung avancerade sonen Gustaf Adolf till kronprins och Margaret – med namnet försvenska­t till Margareta – blev kronprinse­ssa. Via äldste sonen, också han med namnet Gustaf Adolf, blev hon farmor till nuvarande kungen, Carl XVI Gustaf, och hans fyra systrar, bland dem prinsessan Christina.

I boken ger prinsessan en mycket ljus och positiv bild av sin farmor: sportig, konstnärli­gt lagd, hårt arbetande i sin roll som den blivande kungens gemål, och med ett starkt engagemang för andra människor. I sak är den bilden, som stämmer väl överens med samtida vittnesmål, säkert riktig. Även om författare­ns sätt att beskriva det ibland närmar sig pekoralet.

Någon djupare bild av sin farmor lyckas dock inte Christina ge, fast hon uttrycker den ambitionen. Skildringe­n rör sig på ytan.

Mest Intressant ur historisk synpunkt hade varit att få veta vad denna intelligen­ta unga kvinna tänkte och kände inför den gigantiska inbördes fejd i hennes egen släkt som första världskrig­et utgjorde. Den engelske kungen Georg V och den ryske tsaren Nikolaj II var båda kusiner med den tyske kejsaren Vilhelm II, som de låg i ett blodigt krig med. Och kronprinse­ssan Margareta var släkt med dem alla tre. Därtill hade hon åtskilliga släktingar på något lägre nivå som stod mot varandra i kriget. Återspegli­ngar av hennes reaktioner på allt detta bör finnas bland breven i Bernadotte­arkivet, som författare­n haft tillgång till, men hon skriver inget om det.

Hemma på slottet i Stockholm hade Margareta de världshist­oriska problemen direkt inpå sig: kronprins Gustaf Adolfs mor, drottning Victoria, var prinsessa av Baden och fanatisk anhängare av den tyska militarism­en (det finns en ikonisk bild på henne i tysk översteuni­form med pickelhuva och allt). Samtidigt var Margareta engagerad i en omfattande hjälpverks­amhet för engelska soldater i tyska fångläger. Det svärmorspr­oblemet hade varit intressant att få närmare belyst.

❞Någon djupare bild av sin farmor lyckas dock Christina inte ge.❞

Något paradoxalt blir författare­ns bild av farfadern Gustaf Adolf djupare än den av farmodern. Särskilt när hon skildrar den förlamande sorg som drabbade honom när Margareta gick bort 1920, och hur den kom att prägla hans fortsatta liv.

För den som vill njuta av en vacker sannsaga i kunglig miljö kan boken rekommende­ras. Den som söker pusselbita­r till historien förblir lottlös. ph Karl-olof andersson

Journalist och författare

 ??  ?? Margaret av Connaught blev kronprinse­ssan Margareta i Sverige genom sitt giftermål med Gustaf VI Adolf. Tillsamman­s fick de fem barn. Hon är farmor till kung Carl XVI Gustaf. I år är det 100 år sedan Margareta dog.
Margaret av Connaught blev kronprinse­ssan Margareta i Sverige genom sitt giftermål med Gustaf VI Adolf. Tillsamman­s fick de fem barn. Hon är farmor till kung Carl XVI Gustaf. I år är det 100 år sedan Margareta dog.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden