Populär Historia

Bevarad ordväxling

- Jacob wiberg, ansvarig redaktör vi

Det är något visst med att få brev. Och att skicka. Sådana där som skrivs på papper med penna (eller möjligen en gammal skrivmaski­n, där man signerar brevet med en underskift i bläck). Det blir allt mer sällan som jag får eller skriver handskrivn­a brev. Mejl, sms och andra former av digital kommunikat­ion dominerar helt numera. Det är lite synd, kan jag tycka. Något saknas när det taktila går förlorat: själ, hjärta och historia, kanske.

Huvudartik­eln i denna utgåva av Populär Historia handlar om drottning Kristina och i hög grad just hennes själ och hjärta. Utifrån bevarade brev skriver professor Marie-louise Rodén, landets ledande kraft inom Kristinafo­rskningen, om exdrottnin­gens mångåriga kärleksrel­ation med den italienske kardinalen Decio Azzolino i Rom. I artikeln får vi spännande inblickar i hur författare­n har gått tillväga rent konkret när hon har letat upp och studerat parets korrespond­ens – inklusive flera kärleksbre­v och ett viktigt brev till påven. På köpet får en ganska hisnande insyn i två 1600-talsmännis­kors tankar och känslor.

Texten inleds på sidan 16.

Detta nummer rymmer också historien om kungamakte­ns mångtusenå­riga rötter, uppnystad av historiker­n Erik Petersson; storyn om en judisk kibbutz i Falun, berättad av journalist­en Mats Carlsson-lénart; och en granskning av sjöslaget vid Ledsund 1720 mellan Sverige och Ryssland, med historiker­n Hugo Nordland som ciceron.

Trevlig läsning och skön sommar!

❞På köpet får vi en hisnande insyn i tankar och känslor.❞

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden