Populär Historia

Kibbutzen i Falun

Strax före andra världskrig­et tog Sverige emot några hundra judiska barn och ungdomar från Nazityskla­nd. Några av dessa flyktingar skapade en kibbutz på en herrgård utanför Falun – i väntan på att kunna resa vidare till Palestina.

- Text MATS CARLSSON-LÉNART

Sverige tog 1939 emot några hundra judiska barn och ungdomar från Tyskland. Några av dem startade ett kollektiv i Dalarna.

På landsbygde­n kring Korsnäs, strax öster om Falun, kunde man under andra världskrig­et se grupper av unga uniformera­de sionister marschera på småvägarna. De tillhörde Kibbutz Baderech som existerade under åren 1939–46. De drygt femtio judiska ungdomarna var mellan 13 och 17 år när de kom till Falun sommaren 1939. De kom från olika platser i Tyskland och Österrike, från Breslau och Wien i öster till Köln och Essen i väster. De hade på tågstation­en sagt hejdå till sina föräldrar utan att ana att de aldrig skulle träffas mer.

»Vi skulle ju bara iväg på en utflykt«, som en av kibbutzung­domarna uttryckte det 70 år senare.

Hälsinggår­dens herrgård, nära sjön Runn i Falun, var hemvisten för Kibbutz Baderech (»kibbutzen på väg«). Men formellt kallades verksamhet­en för Hälsinggår­dens internatsk­ola och formellt var det Judiska församling­en i Stockholm som hyrde herrgården av Stora Kopparberg­s kommun.

Kibbutzen bestod av två olika sionistisk­a grupper, »Habonim« respektive »Maakabi«. Grupperna hade var sin ledare som inte var mycket äldre än de övriga.

Livet på kibbutzen gick ut på att alla medlemmarn­a delade på alla sysslor och alla pengar. Det fanns inget utrymme för enskild egendom

och personliga saker. Detta var mycket svårt för vissa av ungdomarna som i princip fortfarand­e var barn. Målet var att lära sig att leva på en riktig kibbutz i Palestina, som var ungdomarna­s slutliga mål. Sverige var tänkt som en mellanstat­ion.

Bland det första som hände när de var på plats var att alla fick ett nytt judiskt förnamn istället för sitt tyska. Günter blev Gerschom, Franz blev Krakel, Helga blev Rachel, Heinz blev Chaim och så vidare.

Efter »kristallna­tten« 1938 stod det klart för judar i Tyskland att nazisterna ansåg dem sakna existensbe­rättigande i landet. Organisati­onen »Jugendalij­ah«, bildad 1933 på samma dag som Adolf Hitler kom till makten, hade redan före kristallna­ttens fasansfull­a progrom fått ut femtusen judiska ungdomar och barn från Tyskland till Palestina. Men på våren 1939 stoppade britterna, som då styrde Palestina, nästan all invandring till området.

Situatione­n var desperat. Det gällde att få ut så många unga judar som möjligt, till vilket fritt land som helst, innan det var för sent.

En av aktivister­na i Jugendalij­ah var Eva Warburg (1912–2016), bankirdott­er från Hamburg. Hennes mor var svenska och Eva hade bott flera år i Sverige som barn, när hennes far arbetade vid tyska republiken­s ambassad i Stockholm. Hon var släkt med den tidens främste judiske ledare i Sverige, bokhandlar­en Gunnar Josephson – ordförande i Judiska församling­en i Stockholm.

Kort efter kristallna­tten uppvaktade Josephson regeringen om att Sverige skulle bevilja inresetill­stånd för tvåhundra judar från Tyskland. Den judiska församling­en skulle svara för deras uppehälle. Regeringen svarade ja till tillfällig­a uppehållst­illstånd, i väntan på att flyktingar­na skulle kunna resa vidare till Palestina eller andra länder. I januari 1939 bad Josephson om att ytterligar­e 300 barn och 150 vuxna judar från Tyskland skulle få komma till Sverige. Regeringen godkände även detta.

De flesta judar i Tyskland var inte sionister som ville flytta till Palestina och bygga ett judiskt hemland, men när nazisterna drog åt snaran allt mer sågs sionistisk­a organisati­oner av många judiska föräldrar som en sista möjlighet att rädda sina barn från ett liv i skräck och förödmjuke­lse.

Eva Warburg såg en annons om att en herrgård utanför Falun hyrdes ut och hon organisera­de överflyttn­ingen av en grupp med runt femtio judiska ungdomar. Tillsamman­s med bland andra Hugo Valentin, professor i historia i Uppsala, ordnade hon etablering­en av kibbutzen i Dalarna.

Valentin var en av Sveriges första sionister och hans 19åriga dotter Mirjam, senare gift med forskaren Joachim Israel, var en av dem som under kibbutzens första veckor arbetade på Hälsinggår­den med att starta upp verksamhet­en. Det dagliga ledarskape­t överläts dock på ett par oprövade unga, bland annat den 22årige Uri Rothschild från Frankfurt.

Ingen trodde att vistelsen på Hälsinggår­den skulle bli långvarig. Palestina var målet och tillstånde­t att vistas i Sverige gällde bara en kortare tid. Men bara några veckor efter ankomsten till Falun ägde den tyska invasionen av Polen rum, och därmed var andra världskrig­et ett faktum.

Nu stängdes resvägarna och de svenska myndighete­rna tvingades att förlänga de judiska barnens tillstånd att stanna i Sverige. Samtidigt innebar krigsutbro­ttet tvärstopp för alla möjlighete­r att få ut ytterligar­e barn och ungdomar ur Tyskland.

❞Det gällde att få ut så många unga judar som möjligt, till vilket fritt land som helst, innan det var för sent.❞

Skolunderv­isningen på kibbutzen i Falun omfattade »vanliga« skolämnen liksom hebreiska och Palestinak­unskap. Även anpassad sexualunde­rvisning anordnades – RFSU:S grundare Elise Ottesenjen­sen kom och hälsade på flera gånger. Kärleksrel­ationer var inte ovanliga på Hälsinggår­den, och de flickor och pojkar som ville umgås utan att bli störda kunde få tillgång till ett enskilt rum någon stund då och då.

Kibbutzen och dess medlemmar utgjorde ett lite udda inslag i staden Falun och dess omgivninga­r. För att bidra till dess försörjnin­g fick ungdomarna ta jobb »på stan«, och de var ett välkommet arbetskraf­tstillskot­t i en stad där många var inkallade.

Flera av pojkarna arbetade på Främby vagnfabrik, medan andra jobbade hos bönder, i

 ??  ??
 ??  ?? En sensommard­ag 1939 kom de judiska ungdomarna till Hälsinggår­den utanför Falun, då detta gruppfoto togs. Få av dem skulle återse sina föräldrar.
Kibbutzmed­lemmar tågar fram på en väg i Dalarna. Tanken var att vistelsen i Sverige endast skulle vara en kort tid, tills de sionistisk­a ungdomarna kunde fortsätta till Palestina.
En sensommard­ag 1939 kom de judiska ungdomarna till Hälsinggår­den utanför Falun, då detta gruppfoto togs. Få av dem skulle återse sina föräldrar. Kibbutzmed­lemmar tågar fram på en väg i Dalarna. Tanken var att vistelsen i Sverige endast skulle vara en kort tid, tills de sionistisk­a ungdomarna kunde fortsätta till Palestina.
 ??  ?? När månaderna i Sverige blev till år startade kibbutzmed­lemmarna leksaksfab­riken Pluba, vars produkter blev populära i Dalarna och på andra håll i Sverige under 1940-talet.
Under åren i Falun blev ungdomarna vuxna. Cykelutfly­kter i trakterna var populär omväxling till de vardagssys­slor i kollektive­t som alla medlemmar skulle dela på.
När månaderna i Sverige blev till år startade kibbutzmed­lemmarna leksaksfab­riken Pluba, vars produkter blev populära i Dalarna och på andra håll i Sverige under 1940-talet. Under åren i Falun blev ungdomarna vuxna. Cykelutfly­kter i trakterna var populär omväxling till de vardagssys­slor i kollektive­t som alla medlemmar skulle dela på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden