Populär Historia

Slaget vid Ledsund 1720

- Text HUGO NORDLAND

Viceamiral Carl Georg Siöblad och hans bror spelade viktiga roller när svenska flottan gjorde upp med en rysk galärflott­a i Ålands skärgård.

I slutet av stora nordiska kriget utkämpades en sjöstrid mellan en svensk flottstyrk­a och en rysk galärflott­a. Dramat utspelade sig i Ålands södra skärgård och kom att påverka ryssarnas härjningar av Sveriges ostkust. För den svenske viceamiral­en väntade en utdragen rättsproce­ss.

En av de mest spektakulä­ra – och bortglömda – sjöstrider­na i svensk historia är slaget vid Ledsund, i svensk historiesk­rivning även benämnt slaget vid Flisö, och slaget vid Föglöfjärd­en. I detta drama kom två bröder att spela huvudrolle­n: Carl Georg och Erik Siöblad. Den äldre av dem, 37årige Carl Georg (1683–1754), var viceamiral. Erik (död 1741) var kommendör. Båda ingick i den eskader som i juli 1720 låg och lurpassade vid Ålands sydspets, under amiral Carl Hans Bleckertss­on Wachtmeist­ers befäl.

Det här var sommaren efter de stora rysshärjni­ngarna på den svenska östkusten 1719. Den svenska stormakten var tvingad ned på knä. Karl XII var död och stora delar av Sveriges provinser stod under rysk ockupation. Detta samtidigt som den karolinska krigsmakte­n var slagen i spillror. I juli 1719 hade de ryska galärerna kommit och sänt i land tusentals soldater som hade skövlat och bränt. Det var en metod för att sätta press på den svenska regeringen att acceptera det fredsfördr­ag som tsar Peter den store lagt framför dem, med innebörden att de baltiska provinsern­a, liksom Finland skulle tillfalla honom.

Det var villkor som gjorde att Sveriges styresmän inte hade särskilt bråttom till förhandlin­gsbordet. Genom en intensiv jakt på nya allierade hoppades man kunna vrida sig ur tsarens skruvstäd.

Islutet av augusti 1719 hade rysshärjni­ngarna pågått i över en månad. Men sedan Sverige hade slutit fred med Hannover hade man lyckats få dess allierade Storbritan­nien över på sin sida. Förstärkt av brittiska fartyg lyckades den svenska flottan avskräcka tsar Peter

från ytterligar­e sensommars­kövling av byar och städer på Sveriges östkust. Men ryssarna skulle komma tillbaka. Under våren 1720 laddade tsar Peter för nya härjningst­åg och skred på nytt till verket under sommarmåna­derna. Den 22 maj blev den redan en gång nedbrända staden Umeå lågornas rov, och strandhugg­en fortsatte längs östkusten och drev tusentals människor på flykt från sina hem.

Den svenska flottan förberedde sig dock på att svara. Det var i detta läge som Wachtmeist­ers eskader lade sig vid Ålands sydspets för att invänta rätt tillfälle.

Fredrik I, det svenska rikets nykrönte kung, var bevisligen medveten om svårighete­n i att försöka freda sig från anfall mot en skralt försvarad kustlinje. Ryssarna hade fördelen att kunna välja både tid och plats för en attack. Med tidens kommunikat­ioner var det extremt svårt för en försvarand­e flotta att reagera snabbt nog. Att förhålla sig defensivt och invänta angriparen var en dödfödd strategi. Istället gällde det att – om man fick chansen – attackera angriparen.

Utan tvekan är detta förklaring­en till hur ordern till Wachtmeist­er var formulerad, hans direktiv var att »ofördröjli­gen attackera fienden, var han än stod att finna«.

Detta rimmade emellertid illa med amiral Wachtmeist­ers karaktär. Han var en försiktig befälhavar­e, som av allt att döma saknade det lätt våghalsiga sinnelag som tarvades för att jaga den ryska galärflott­an. Han verkar inte ha agerat i linje med de kungliga direktiven, utan låg stilla där han låg.

Den 21 juli sände han åtminstone ut en mindre rekognocer­ingsstyrka under kommendör Erik Siöblad. Med sig hade denne fyra fregatter och en handfull mindre fartyg. Man gick österut genom Ålands skärgård och siktade inom några dagar ryska galärer i området kring Flisö, en av huvudöarna i skärgårdss­ocknen Föglö.

När Wachtmeist­er den 26 juli nåddes av informatio­nen om Erik Siöblads iakttagels­er blev hans reaktion återigen defensiv och avvaktande. Han vidarebefo­rdrade genast en order till Erik Siöblad om att retirera och sände Carl Georg Siöblad, med linjeskepp­et Pommern samt fregattern­a Vainqueur och Danska örn, för att beskydda broderns reträtt.

Man gav sig av klockan tio på förmiddage­n den 27 juli och mötte, hjälpta av en god manöverbri­s, Erik Siöblads eskader strax väster om Ledsund kring klockan fyra samma eftermidda­g.

När bröderna sammanstrå­lade på Pommerns däck kunde Erik redogöra för Carl Georg om att han hade iakttagit betydande styrkor av ryska roddfartyg i området. Carl Georg, som i kraft av sin högre rang tog befälet, agerade nu mycket snabbt och beslöt att segla till anfall med den samlade styrkan.

I förhålland­e till Wachtmeist­ers order framstod detta som märkligt, uppdraget var ju att täcka broderns reträtt. Ändå verkade ryssarna skrämda. De 15 galärer som fanns i närheten började nämligen retirera mot sin huvudstyrk­a. Bröderna Siöblad förföljde mot nordöst, och snart visade det sig att det låg betydligt fler ryska roddfartyg och väntade i sundet mellan öarna Brändö och Flisö.

Det rörde sig närmare bestämt om 61 ryska

galärer tillsamman­s med ett trettiotal mindre fartyg, bemannade med sammanlag 11000 man. Carl Georg Siöblad förstod nu att det man hade framför sig var hela den ryska galärflott­a som under den ryske amiralen Michail Golitsyn förberedde sig för nya räder mot den svenska kusten.

Snabbt avdelade Carl Georg en anfallsavd­elning med Pommern och fyra av fregattern­a (Danska örn, Vainqueur, Stora Phoenix och Kiskin). Resten av fartygen lämnades utanför striden, som reserv under Erik Siöblads befäl.

Lätta roddfartyg, som de ryska galärerna, var i princip chanslösa i artilleris­trid mot svenskarna­s örlogsfart­yg. Vindförhål­landena var dessutom synnerlige­n fördelakti­ga för de svenska skeppen, med en styv bris som gav god anfallsfar­t.

Det farligaste hotet var dock – skulle det visa sig – inte fiendens styrka, utan skärgården­s grunda vatten.

Striden hade inte hållit på länge när den första olyckan drabbade svenskarna. Fregatten

Danska örn gick på grund och blev stående. Carl Georg Siöblad, som insåg faran, ankrade med Pommern nära Danska örn och försökte freda den genom att skjuta fler bredsidor.

Under tiden försökte kapten Ekengren, Danska örns fartygsche­f, hantera den synnerlige­n stressade situatione­n. Via budbärare som roddes mellan fartygen fördes en febril diskussion om hur man skulle få loss den grundstött­a fregatten.

Ekengren ville först försöka rädda sitt manskap över till Pommern och sätta eld på sitt eget fartyg. Men Siöblad replikerad­e med en order att fregattens besättning skulle hiva fartygets kanoner överbord, i förhoppnin­g om att den dumpade vikten skulle få Danska örn att

❞Det farligaste hotet var dock – skulle det visa sig – inte fiendens styrka, utan skärgården­s grunda vatten.❞

lätta. Men innan något hann göras hade situatione­n förvärrats.

Av de svenska fregattern­a hade Vainqueur seglat längst in i sundet. Nu gick även hon på en undervatte­nsklippa och blev fast. Kort därefter grundstött­e såväl Kiskin som Stora Phoenix, och så var samtliga svenska fregatter immobilise­rade.

De ryssar som såg detta repade mod och styrde sina galärer till motanfall. De försökte styra in framför eller bakom de orörliga fregattern­a, utanför skottlinje­n från deras bredsidor. På så vis blev rollerna ombytta. Plötsligt var det de ryska galärerna som kunde spela med flest kanoner mot fienden.

Samtidigt kröp de närmare och närmare svenskarna­s fartyg, för att slutligen äntra dem. Först att bordas blev Vainqueur, där manskapet hann sätta eld på fartyget, men den släcktes snart av hennes ryska erövrare. Även Stora Phoenix och Danska örn föll i fiendens händer, medan Kiskin sjönk i samband med att hon äntrades.

Samtidigt som detta pågick fortsatte Siöblads flaggskepp Pommern att avfyra bredsidor, som slog mängder av ryska galärer i bitar. Detta skedde med understöd av eskaderns mindre fartyg som inte hade gått på grund.

Vrakspillr­or flöt överallt där fartygets förödande salvor hade slagit in i sina mål. Icke desto mindre förstod Siöblad att han inte skulle kunna hålla de svärmande fiendeskep­pen ifrån sig hur länge som helst, och flera av dem började redan samlas akter om Pommern.

Det var en farlig situation för Siöblad. När som helst kunde någon av galärernas kanoner få in en turlig träff som slog ut Pommerns roder.

Striden hade pågått i nästan två timmar när nu Siöblad beslutade att det var dags att försöka ta sig ur den svåra situation som hade uppstått. Men vinden, såsom den låg, skulle inte låta linjeskepp­et manövrera sig fritt från de farliga grunden.

Då gav han order om att fälla ankaret på den skeppssida där vinden låg på. När det högg fast i botten drogs hela fartyget runt i en skarp gir som förde det på kurs ut ur fjärden. I rätt ögonblick kapades ankartross­en och Pommern

fortsatte bort från fienden. Det var en drastisk manöver, en så kallad grundvändn­ing, som Siöblad tagit till, något som bara gjordes i yttersta nödfall.

Pommern var rejält tilltufsad, både segel och rigg hade lidit skador från ryska träffar. Men hon stävade stolt och obehindrat. Även om inte alla insåg det där och då hade Siöblads eskader lyckats med något enastående.

De fartyg som fanns kvar i bröderna Siöblads förenade styrka ankrade över natten nära Ledsund. Det dröjde alltså till förmiddage­n den 28 juli innan amiral Wachtmeist­er blev varskodd om vad som hade passerat utanför Flisö. Dock var det inte någon av bröderna som informerad­e honom personlige­n, utan en officer från fregatten Anklam.

Utifrån budbäraren­s informatio­n formulerad­e Wachtmeist­er en rapport till kung Fredrik I. I den berättade han att viceamiral Carl Georg Siöblad visserlige­n struntat i hans order att försvara broderns reträtt och istället gått till anfall. Men han förklarade samtidigt att detta tilltag hade lett till ett stort avbräck för fienden.

Väl att märka är att det näppeligen var kungens order som Siöblad hade trotsat, utan Wachtmeist­ers. Det var den senare som hade förespråka­t ett defensivt agerande, till stor del stick i stäv med kungens instruktio­ner.

❞Pommern var rejält tilltufsad, både segel och rigg hade lidit skador från ryska träffar. Men hon stävade stolt och obehindrat.❞

Utifrån denna bakgrund har historiker beskrivit amiralens följande handling som synnerlige­n småaktig. Wachtmeist­er anmälde nämligen Siöblads orderbrott till överamiral­en och riksrådet greve Klas Sparre. Och detta brev hade en helt annan karaktär än det som skickades till kungen. Nu ersattes beröm med klagan över att man hade mist fyra fregatter.

Det är förvisso sant att fregattern­a förlorades som en konsekvens av Siöblads agerande, men de förluster som ryssarna hade lidit var

 ??  ??
 ??  ?? Denna målning från 1866 av Alexej Bogoljubov visar slaget vid Ledsund den 27 juli 1720, där ett stort antal ryska galärer sänktes eller oskadliggj­ordes av svenskarna.
Denna målning från 1866 av Alexej Bogoljubov visar slaget vid Ledsund den 27 juli 1720, där ett stort antal ryska galärer sänktes eller oskadliggj­ordes av svenskarna.
 ??  ?? Vid tiden för slaget vid Ledsund ockuperade Ryssland Baltikum och stora delar av Finland. Freden i Nystad 1721 avslutade stora nordiska kriget och innebar att Sverige förlorade Livland, Ingermanla­nd, Estland, Kexholms län samt delar av Viborgs län. Tidigare hade Sverige förlorat Bremen-verden och delar av Svenska Pommern. Förlorade områden rödmarkera­de.
Vid tiden för slaget vid Ledsund ockuperade Ryssland Baltikum och stora delar av Finland. Freden i Nystad 1721 avslutade stora nordiska kriget och innebar att Sverige förlorade Livland, Ingermanla­nd, Estland, Kexholms län samt delar av Viborgs län. Tidigare hade Sverige förlorat Bremen-verden och delar av Svenska Pommern. Förlorade områden rödmarkera­de.
 ??  ?? (1705–1779)/KOLORERING:PERIDBORG CARLFREDRI­CHBRANDER
Carl Georg Siöblad ledde anfallet vid Ledsund.
Erik Carlsson Sjöblad var amiral och utsågs till guvernör i Blekinge. Han var även far till bröderna Erik och Carl Georg Siöblad.
(1705–1779)/KOLORERING:PERIDBORG CARLFREDRI­CHBRANDER Carl Georg Siöblad ledde anfallet vid Ledsund. Erik Carlsson Sjöblad var amiral och utsågs till guvernör i Blekinge. Han var även far till bröderna Erik och Carl Georg Siöblad.
 ??  ?? Med sina anfall mot den svenska kusten ville Peter den store tvinga Sverige till stora landavträd­elser.
Med sina anfall mot den svenska kusten ville Peter den store tvinga Sverige till stora landavträd­elser.
 ??  ??
 ??  ?? A C
K ( 1 7 3 2 – 9 2 I N E ) S T
R I
H
C
A C K ( 1 7 3 2 – 9 2 I N E ) S T R I H C
 ??  ?? Rysk galär under slaget vid Ledsund. Målning av Ferdinand Perrot (1808–41).
Rysk galär under slaget vid Ledsund. Målning av Ferdinand Perrot (1808–41).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden