Populär Historia

Hallå Där ...

-

MIKAEL ÖSTERBY, inköpare

på SVT Internatio­nal, som nu sjösätter en stor satsning på historia i SVT. Vad ska ni göra?

– Vi visar redan mellan 150 och

200 timmar historia om året i våra kanaler. Nu höjer vi både andelen och ambitionen. Det ska bli ännu mer historia i SVT, på bästa sändningst­id och med större marknadsfö­ring.

Vilken typ av program handlar det om?

– Vi köper in internatio­nella produktion­er där vi försöker vara med tidigt och i vissa fall styra innehållet mot ett svenskt perspektiv. Sedan anlitar vi svenska researcher­s, speakers och experter för att göra innehållet mer anpassat för våra tittare.

Inga helsvenska produktion­er?

– Historia är extremt dyrt att göra med de krav på dramatiser­ing och arkivarbet­e som publiken har idag. Därför försöker vi samarbeta med större länder som har andra budgetar.

Varför vill ni visa mer historia?

– Jag har drivit det här väldigt hårt eftersom jag tycker att historia är viktigt och att det bör synas bättre i tablåerna. Vi vill hitta ett ramverk, ungefär som SVT Dox när det gäller dokumentär­er, där vissa program lyfts fram och får en kvalitetss­tämpel.

Vad kan vi vänta oss framöver?

– Vi smygstarta­r nu i sommar med flera serier, bland annat en om det engelska kungahuset Windsor. Sedan ligger minst 33 titlar i pipeline – den stora satsningen kommer 2021. Vi visar dokumentär­er om kalla kriget, »fuskbygget« Titanic, kvinnohist­oria, om rättegånge­n mot Marie Antoinette och om Putins tid i KGB, bland annat. anna larsdotter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden