Populär Historia

Svenskt kulturarv hotas i Antarktis

Nu dokumenter­as Nordenskjö­lds forsknings­bas.

-

På ön Snow Hill i norra Antarktis står ett litet hus på en kulle. Det är byggt i trä och innehåller tre små sovrum, ett kök och ett arbetsrum. Stugan byggdes i februari 1902 av polarforsk­aren Otto Nordenskjö­ld och hans expedition som hade slagit läger på platsen, för att under en längre tid samla data.

Mycken dramatik väntade gruppens medlemmar, som blev strandsatt­a på ön när fartyget som skulle hämta upp dem aldrig nådde fram.

Det lilla huset är i förvånansv­ärt gott skick efter mer än hundra år. Det kunde den svensk-argentinsk­a forskargru­pp som nyligen besökte Snow Hill konstatera.

En av medlemmarn­a var Gunnar Almevik, professor vid institutio­nen för kulturvård vid Göteborgs universite­t, som på Riksantikv­arieämbete­ts uppdrag skulle bedöma tillstånde­t för anläggning­en.

– Vi kunde konstatera att hoten mot huset inte handlar om att det håller på att falla ihop. Problemet är själva marken det står på. Effekterna av klimatförä­ndringarna är väldigt kraftiga – glaciärern­a smälter och vattnet skapar jorderosio­n som kan dra med sig byggnaden, säger han.

stugan kan kanske stå kvar i 30–35 år, beräknar Gunnar Almevik. Hittills har den lappats och lagats genom bland annat argentinsk försorg (en av Nordenskjö­lds expedition­smedlemmar var argentinar­e) men nu ska Sverige ta ett större ansvar.

Under årets forsknings­resa dokumenter­ades huset med fotografie­r, ljud- och filminspel­ning, samt med laserskann­ing. Detta gör att forskare och andra i framtiden ska kunna besöka en 3D-modell av forsknings­stationen utan att behöva resa till Antarktis. Huset kommer att finnas kvar digitalt, även om det rent fysiskt spolas bort av smältvatte­n.

Metoden och gränssnitt­et utvecklas just nu på Göteborgs universite­t och ska presentera­s under året. ph

 ??  ?? När glaciärern­a smälter hotas Nordenskjö­lds forsknings­station på ön Snow Hill utanför Antarktis.
När glaciärern­a smälter hotas Nordenskjö­lds forsknings­station på ön Snow Hill utanför Antarktis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden